Samsung S24 Ultra

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jan pawlak
    Pełne uzależnienie
    • 2012
    • 4335

Odp: Samsung S24 Ultra

Zamieszczone przez Shadow
    To z Ciebie taki hipster
    Też się zastanawiam nad 8 pro tym bardziej że już jest w polskiej dystrybucji. Fotograficznie ponoć lepszy od iPhone'a 15 Pro i Samsunga 24 Ultra.
    W sierpniu zapowiadana duża aktualizacja S24U oprogramowania "fotograficznego" , usunięcie niedoskonałości, zwiększenie możliwosci oraz poprawa jakości. Można (ponoć) sterować "agresywnością" AI w tworzeniu pliku wynikowego. W Korei i Japonii już jest.
    To ma być (ponoć) przygotowanie pod S25U gdzie aparat ma się składac z jednej matrycy 200 Mpix oraz 3 matryć 50 Mpix z ulepszonymi dwoma (z czterech) obiektywów

Na "papierze" ok, zobaczymy w praktyce

jp
    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• WinSho
      Uzależniony
      • 2008
      • 945

Oj tak, zapewne te aktualizacje zrobią z tego telefonu R5II
      Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
      www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
      https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
      https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• jan pawlak
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 4335

Zamieszczone przez WinSho
        Oj tak, zapewne te aktualizacje zrobią z tego telefonu R5II
        Mam nadzieję że nie

jp
        puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Komentarz

• Kolekcjoner
          Obertroll
          • 2006
          • 18793

Zamieszczone przez jan pawlak
          Mam nadzieję że nie

jp
          Dlaczego? Fajnie by było ....
          "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
          Kapitan Wagner

Komentarz

• Shadow
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1572

To może zróbmy tu konkurs fotograficzny smartfony vs aparaty fotograficzne i wtedy ostatecznie rozwiejemy wątpliwości w tej kwestii. Oczywiście bez wcześniejszego podawania co czym było zrobione a dopiero po podaniu wyników końcowych. Podejrzewam że co poniektórzy mogą się mocno zdziwić. Całkiem niedawno robiłem fotki A7RIV a kolega miał Samsunga S23 Ultra. I nie tego się spodziewałem. Sony wygrał ale biorąc pod uwagę cenę i jakość optyki to liczyłem na nokaut a wyszło zaledwie zwycięstwo na punkty. Ze wstydem nawet zauważyłem że na jednym ze zdjęć z Sony pojawiła się mora na koszuli modela a w analogicznym ujęciu z S23 wszystko było ok.

Komentarz

• jan pawlak
              Pełne uzależnienie
              • 2012
              • 4335

Zamieszczone przez Kolekcjoner
              Dlaczego? Fajnie by było ....
              Czyli powrót do "cegły" w ręce, targanie ciężkiego plecaka z kilkoma obiektywami i statywem, czekanie na powrót do domu by zobaczyć co "wyszło" itd. ?

jp

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

Czyli powrót do "cegły" w ręce, targanie ciężkiego plecaka z kilkoma obiektywami i statywem, czekanie na powrót do domu by zobaczyć co "wyszło" itd. ?

jp
                Wręcz odwrotnie, jakość zdjęć i możliwości R5 w smartfonie ...
                "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                Kapitan Wagner

Komentarz

• jan pawlak
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 4335

Wręcz odwrotnie, jakość zdjęć i możliwości R5 w smartfonie ...
                  Ok, szukajmy porozumienia w sprawie optymalnego S25 Ultra.

1. Wszystkie możliwości/funkcje aktualnego stanu technologii fotografii obliczeniowej
                  2. "Sterowalna" (w aktualnym stanie rozwoju) AI przy tworzeniu pliku wynikowego
                  3. Matryce 200Mpix + 3x50Mpix o własnościach matrycy R5
                  4. Wszystkie obiektywy S25U o własnościach odpowiednich obiektywów Canona klasy L
                  5. Mieści się w kieszeni spodni i cena nie przekracza średniej płacy

Może być ?

Tylko jakie zdjęcia trzebaby robić i na czym je prezentować by móc zobaczyć/docenić ich jakość

jp

Komentarz

• mystek
                    Pełne uzależnienie
                    • 2011
                    • 1015

Panowie, stop! Wracamy do punktu wyjścia taką dyskusją.
                    https://www.facebook.com/mystekfoto
                    https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• Shadow
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1572

[MENTION=42643]jan[/MENTION].pawlak w zasadzie już są smartfony które spełniają te warunki oprócz punktu nr 4. Pewnych praw fizyki trudno przeskoczyć dlatego nadrabia się to algorytmami AI. I jak widać z dużym powodzeniem.

Komentarz

• Kolekcjoner
                        Obertroll
                        • 2006
                        • 18793

Ok, szukajmy porozumienia w sprawie optymalnego S25 Ultra.

1. Wszystkie możliwości/funkcje aktualnego stanu technologii fotografii obliczeniowej
                        2. "Sterowalna" (w aktualnym stanie rozwoju) AI przy tworzeniu pliku wynikowego
                        3. Matryce 200Mpix + 3x50Mpix o własnościach matrycy R5
                        4. Wszystkie obiektywy S25U o własnościach odpowiednich obiektywów Canona klasy L
                        5. Mieści się w kieszeni spodni i cena nie przekracza średniej płacy

Może być ?

Tylko jakie zdjęcia trzebaby robić i na czym je prezentować by móc zobaczyć/docenić ich jakość

jp
                        Ad1. Nie potrafię się odnieść bo nadal nie wiem co to jest "fotografia obliczeniowa" - dla mnie to hasło marketingowe a nie pojęcie z zakresu którym się tu zajmujemy.
                        Ad.2 To pewnie będzie i tu i tu.
                        Ad.3 Moim zdaniem nierealne póki nie nastąpi jakiś przełom technologiczny ale tu mam za małą wiedzę żeby wróżyć...
                        Ad.4 Toi samo co wyżej.
                        Ad.5 - może kiedyś....
                        Kapitan Wagner

Komentarz

• jan pawlak
                          Pełne uzależnienie
                          • 2012
                          • 4335

Ad1. Nie potrafię się odnieść bo nadal nie wiem co to jest "fotografia obliczeniowa" - dla mnie to hasło marketingowe a nie pojęcie z zakresu którym się tu zajmujemy.
                          Fotografia obliczeniowa odnosi się do technik przechwytywania i przetwarzania obrazów cyfrowych, które wykorzystują obliczenia cyfrowe zamiast procesów optycznych.
                          Po prostu zdjęcia (pliki jpg, RAW) powstają w inny sposób niż w klasycznych aparatach cyfrowych.
                          Prosto i szczegółowo :
                          Fotografia obliczeniowa - techniki wspomagania lub rozszerzania możliwości fotografii cyfrowej w taki sposób, by efektem było zdjęcie niemożliwe do wykonania tradycyjnym aparatem

.............
                          .............

jp

Komentarz

• mkamelg
                            Pełne uzależnienie
                            • 2012
                            • 1270

Zamieszczone przez Shadow
                            Też się zastanawiam nad 8 pro tym bardziej że już jest w polskiej dystrybucji. Fotograficznie ponoć lepszy od iPhone'a 15 Pro i Samsunga 24 Ultra.
                            Kliknięcia na poniższe linki powinny pomóc Tobie w dokonaniu wyboru:

旗艦機比較:iPhone 15 Pro Max、AQUOS R8s Pro、Pixel 8 Pro、Xiaomi 13 Ultra

Google Pixel 8 Pro相機測試

Samsung Galaxy S24 Ultra 東京遊記

Zamieszczone przez Bangi
                            Ciekawi mnie natomiast coś innego - Nubia Z60 Ultra Ja lubię takie nieoczywiste smartfony.

Kliknij sobie na przycisk "Przetłumacz wszystkie opinie na język polski" i przeczytaj wszystkie opinie.

Komentarz

• jan pawlak
                              Pełne uzależnienie
                              • 2012
                              • 4335

Przez wiele wiele lat "nauczyliśmy się" że gdy wyjdzie nowy aparat/obiektyw to jego rzetelna ocena jest ważna "dożywotnio", porównanie różnego sprzętu na podstawie tych ocen ma sens.

W fotografii obliczeniowej (smartfony) i w dodatku z dużym "dodatkiem" AI to jakość zdjęć, możliwości fotografowania itd. bardzo silnie zależą od softu. I praktycznie wszyskie firmy wprowadzają często nowe wersje softu do danej wersji smartfona.

Na przykład Samsung robi to 3-4 razy do roku i jakieś 2 z nich wprowadzają istotne zmiany w możliwosciach fotografowania i jakości zdjęć w specyficznych sytuacjach zdjęciowych oraz w programach do postprocesu. Robi to również Adobe w Lightroom for Samsung

Tak więc porównanie własności foto w smartfonach na ogół dotyczy tylko wersji z testowanym oprogramowaniem a więc szybko może być "bardzo" nieaktualne

jp

Komentarz

• Shadow
                                Pełne uzależnienie
                                • 2004
                                • 1572

[MENTION=44639]mkamelg[/MENTION] dzięki ale ja tych testów to już widziałem chyba z 10.

Komentarz

Pracuję...