Softbox

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szycho
    Początki nałogu
    • 2006
    • 350

Softbox

Witam!
    Czy ktoś miał do czynienia z takim softbox'em?
    http://www.allegro.pl/item118857115_...olta_inne.html
    Dzięki za info
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl
  • stratus
    Początki nałogu
    • 2006
    • 398

Widzę takie cóś poraz pierwszy, trochę zabawnie wygląda ta dmuchana poduszeczka ale może być dobrą alternatywą dla softbox'ów zajmujących miejsce w torbie. Ciekawe rozwiązanie, jednak jak się ma do tych niepompowanych to nie mam pojęcia. Może sam sie skuszę.
    Moje zabawki
    Moje zdjęcia

Komentarz

• slawi_3000
      Uzależniony
      • 2006
      • 568

Mam SB Lumiquesta za 3x tyle i nie myślę, że jest on 3x lepszy. W sumie to banalne urządzenie i pompowane, czy nie miejsca nie zabiera. Jeżeli dramatycznie nie zżera światła (mój ca 1 EV) to jest ok. Niestety, nie podają redukcji natężenia.

EDIT: Nie wiem, czy chciałbym pompowany: niepompowany wystarczająco egztycznie wygląda.

Komentarz

• tymin3
        Bywalec
        • 2005
        • 102

A jak sie dziurka zrobi to co łatki i budapren?
        E1, E3

http://www.fotostudio.zambrow.org

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez stratus
          Widzę takie cóś poraz pierwszy, trochę zabawnie wygląda ta dmuchana poduszeczka ale może być dobrą alternatywą dla softbox'ów zajmujących miejsce w torbie.
          Softbox Lumiquesta niepompowany jest skladany - zajmuje tyle miejsca w torbie co zwykly zeszyt szkolny 60 kartkowy .

Komentarz

• szycho
            Początki nałogu
            • 2006
            • 350

Oki. Dzięki za odpowiedzi. (Butapren gdzieś jeszcze mam) Pytanie drugie dotyczy montowania softbox'ów na lampę tudzież na żarówkę błyskową. Czy muszę zakupić softbox z detykowanum mocowaniem czy mają je w wersji uniwersalnej. Chwilowo bardziej myśle o żarówce błyskowej. Lampa sie zbiera
            Dzięki
            EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
            www.tomaszszyszko.pl

Komentarz

• zanussi
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1696

Zamieszczone przez Vitez
              Softbox Lumiquesta niepompowany jest skladany - zajmuje tyle miejsca w torbie co zwykly zeszyt szkolny 60 kartkowy .
              Myślę, ze slawi mówił tu i opisywał wygląd na lampie. Sam mam tali Lumiqest i po testach nie chce mi sie nim robić. Jak każdy softbox po pierwsze zżera śiwatło po drugie je ukierunkowuje oświetlając niewielki skrawek kadru (przy szerokich planach). najlepiej nadaje się do wąskich portetów... na pewno nie na śluby i reportaże, w których to z pewnością ten softboź nie pomoże (za to wygląda full profi, ale to jest oszukiwanie samego siebie).
              Oko plus aparat - dobrana para.

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez zanussi
                Myślę, ze slawi mówił tu i opisywał wygląd na lampie.
                Ale ja pisalem do ciebie cytujac ciebie - pisales o alternatywie dla softboxow zajmujacych duzo miejsca w torbie to podalem argument ilez to miejsca zajmuje Lumiquest softbox.

Sam mam tali Lumiqest i po testach nie chce mi sie nim robić. Jak każdy softbox po pierwsze zżera śiwatło po drugie je ukierunkowuje oświetlając niewielki skrawek kadru (przy szerokich planach). najlepiej nadaje się do wąskich portetów... na pewno nie na śluby i reportaże, w których to z pewnością ten softboź nie pomoże (za to wygląda full profi, ale to jest oszukiwanie samego siebie).
                A dlugo go testowales? Ja uzywam sporo ponad rok i sprawdza sie swietnie nie tylko przy portretach. No ale pewnie oszukuje samego siebie a zdjec wlasnych nie ogladam

Komentarz

• LFB
                  Początki nałogu
                  • 2005
                  • 372

Ja od wczoraj jestem posiadaczem Lumiqest softbox, i dopiero go poznaje ale jestem zadowolony z tego co do tej pory wypróbowałem.

Vitez--> sprawdzałeś czy są jakieś efekty na + jeśli na lampie jest wysunięta ta płytka rozpraszająca ? Głowica przestaje wtedy zoomować ale to wydaje mi się właśnie korzystne bo przecież zależy nam na jak największym obszarowo źródle światła. Może udzielisz mi małego "know how" z użytkowania softboxa, co i jak robić żeby efekty były najlepsze ?
                  http://www.tomasz-studio.pl

Komentarz

• Zakk Wylde
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 349

Chola zajączki :wink:

przeczytajcie dobię to Link 1 i to Link 2

Ja wychodze z założenia że dufuzor którego nie mam jeszcze jest dobry do robienia zdjęc w aysokich ogniskowych jako światło które wspomaga światło dzienne. Samo użydkowanie lampy z dyfuzorem np. na koncertach itp. to bezsensowna strata światła (nie czarujmy się... dyfuzor to zminiejszanie światła).

Nie chce mi się lookac do zeszytu z fizyki ale z czego co pamiętam to światło zmniejsza się od odległości do kwadratu.

Jeśli chodzi zaś o softbox to raz za czas można by go użyć (np jak pomieszczenia są wysokie i nie da się by aitło odbiłajo się od sufitu).

Jeśli masz dobrąlampęktóra mocno błyska to jeszcze ok... ale jak masz lampę jak ja (420Ex która i tak słabo błyska) to wolałbym używać Pocket Bouncer niz Lumiqest softbox.

Ale zawsze mogę się mylic. :wink:
                    sprzęt | | |

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Zakk Wylde
                      Jeśli masz dobrąlampęktóra mocno błyska to jeszcze ok... ale jak masz lampę jak ja (420Ex która i tak słabo błyska) to wolałbym używać Pocket Bouncer niz Lumiqest softbox.
                      Na 420EX uzywalem softboxa prawie rok. Mniej wtedy umialem ale gdybym zauwazyl ze sie nie sprawdza to pewnie bym go nie kupowal po raz kolejny do 580EX.
                      Oczywiscie glowne zastosowania to koty na wystawach i portrety, ale i do doswietlania w plenerze na off-shoe cord rowniez sie sprawdza (wiem, blenda by byla lepsza ).

Co do plytaki - wysuwam ja tylko gdy nie uzywam softboxa - zdjecia grupowe, w pomieszczeniach o dziwnym kolorze scian i wtedy palnik 45 stopni w gore. Poza tym wylaczylem w lampie opcje dostosowywania sie do cropa przez co szerzej i mocniej nieco blyska.

Komentarz

• Avadra_K
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 580

Zamieszczone przez Vitez
                        Na 420EX uzywalem softboxa prawie rok. Mniej wtedy umialem ale gdybym zauwazyl ze sie nie sprawdza to pewnie bym go nie kupowal po raz kolejny do 580EX.
                        Oczywiscie glowne zastosowania to koty na wystawach i portrety, ale i do doswietlania w plenerze na off-shoe cord rowniez sie sprawdza (wiem, blenda by byla lepsza ).

Co do plytaki - wysuwam ja tylko gdy nie uzywam softboxa - zdjecia grupowe, w pomieszczeniach o dziwnym kolorze scian i wtedy palnik 45 stopni w gore. Poza tym wylaczylem w lampie opcje dostosowywania sie do cropa przez co szerzej i mocniej nieco blyska.

Vitez jak włączyć w 580 funkcję o której piszesz - jestem żywo zainteresowany. Tylko pls nie odsyłaj mnie do instrukcji, bo ją zgubiłem

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

• KuchateK
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 4895

Vitez, a jak ty ja wylaczyles? Bo z tego co pamietam moja 580'tka na 20D z wylaczona opcja dostosowywania wogole nie blyska
                          ...

Komentarz

• Vitez
                            zło konieczne
                            • 2004
                            • 19804

Zamieszczone przez Avadra_K
                            Tylko pls nie odsyłaj mnie do instrukcji, bo ją zgubiłem
                            Instrukcje znajdziesz na forum .

Zamieszczone przez KuchateK
                            Vitez, a jak ty ja wylaczyles? Bo z tego co pamietam moja 580'tka na 20D z wylaczona opcja dostosowywania wogole nie blyska
                            A moja blyska .

Komentarz

• Avadra_K
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 580

Zamieszczone przez Vitez
                              Instrukcje znajdziesz na forum .

A moja blyska .
                              No dobra znalazłem - wielkie dzięki, nieuzyty jesteś Zamiast pomóc to mnie do czytania zmuszasz:-o Chcesz żebym się przemęczył, albo co gorsza oślepł od tych literek ?:razz:

(sztuka nie ma wroga, chyba że w ignorancie )

- słabym głosem zapytała Małgorzata. - - zachrypiał - . "Mistrz i Małgorzata" M Bułhakow

Komentarz

Pracuję...