jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aaser
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 15

witam,
    Po przeczytaniu całego wątku widzę że patentów nie brakuje
    Najbardziej podoba mi się rozwiązanie piast9 (odmieniamy nicki? ) wymagające więcej zabawy - gratuluje!!

Ja natomiast mam pytanie co do tego zamiennika z allegro (linki nie działają - polecam archiwizatory aukcji) i tego: http://www.foto-tip.pl/sklep/product...oducts_id=1034 (możliwe że to to samo): Czy jest możliwość wpięcia tej kostki na którą zakłada sie lampe w kostkę na lampie? Chodzi o sytuacje w których żeby mieć chwilowo wolne ręce zakładamy lampę na aparat przez wpięcie kostki w kostkę.

Komentarz

• maciekw
      Coś już napisał
      • 2005
      • 76

Witam.Znalazłem coś takiego.Co myślicie na ten temat?- http://allegro.pl/item427819964_kabe...580_ex_ii.html

Komentarz

• piast9
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 3267

Hm.... Wygląda ciekawie Kabelki przyzwoitej długości i ten rozdzielacz... I cena... Ale jak to działa dowie się dopiero ten, który to kupi
        650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• MMM
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 4250

A oto i mój kabelek:

Nie bawiłem się w żadne rozbieranie tylko przeciąłem nożyczkami na pół i założyłem wtyczkę i gniazdo PS2, takie jak do klawiatury, po 1,5 zł za sztukę.

Do tego przedłużacz do klawiatury 10 metrów. Kosztował chyba 8 złotych.

I całość razem śmiga jak na obrazku
          Digart

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4250

Zmontowałem zestaw z lampa i parasolką. Zobaczymy co da się z tego wycisnąć w plenerze.

Digart

Komentarz

• MMM
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 4250

No to jeszcze taki wynalazek, softbox 60x90cm

580exII w 'M', pełna moc. Da się z tego wycisnąć tyle:

ISO100, f/16, 1/200s
              Digart

Komentarz

• szwayko
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2085

Zamieszczone przez MMM
                ...
                Jak tez mam cos takiego, ale solidniejsze wtyczki (cos jak kiedys przy gramofonach/magnetofonach). Mialem wczensiej takie jak twoje, ale sie rozlaczaly i cos tam nie kontaktowalo z czasem.
                Kabel w srodku ekranowany - ma 5m dlugosci, dziala bardzo dobrze jak masz jedna lampe na ETTLu. Ale jak chcesz ta lampa pracowac jako master, albo jeszcze lepiej uzywac jako jako master (do 3 innych EiXsow) ale z wylaczonym blyskiej glownym. To na 5D juz sie kaszani, raz jest, raz walnie cala moca. Na razie skrocilem wstawke do 4 metrow, moze transmisja bedzie lepiej chodzic.

Sprawdz sobie jak dziala master na tak dlugim kablu + 2 slave-y.
                I daj znac, moze kabel od klawiatury lepszy. niz ten co mam.
                frickr FB
                www.szwajkowski.pl

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 4250

Zamieszczone przez szwayko
                  Jak tez mam cos takiego, ale solidniejsze wtyczki (cos jak kiedys przy gramofonach/magnetofonach). Mialem wczensiej takie jak twoje, ale sie rozlaczaly i cos tam nie kontaktowalo z czasem.
                  Kabel w srodku ekranowany - ma 5m dlugosci, dziala bardzo dobrze jak masz jedna lampe na ETTLu. Ale jak chcesz ta lampa pracowac jako master, albo jeszcze lepiej uzywac jako jako master (do 3 innych EiXsow) ale z wylaczonym blyskiej glownym. To na 5D juz sie kaszani, raz jest, raz walnie cala moca. Na razie skrocilem wstawke do 4 metrow, moze transmisja bedzie lepiej chodzic.

Sprawdz sobie jak dziala master na tak dlugim kablu + 2 slave-y.
                  I daj znac, moze kabel od klawiatury lepszy. niz ten co mam.
                  Mam normalne 3 lampy studyjne z regulacją mocy, porządne softboxy, strumienice, słoneczko, wrota, radiowy wyzwalacz itd. ale to jest inna bajka, ten zestaw nie zastąpi studia, nie w takim celu go zrobiłem. Chodziło mi o coś mobilnego co można zabrać bez rozkładania do samochodu, pojechać w plener albo jakieś ciekawe wnętrza i nie targać 10 kilo sprzętu, godzinę rozkładać a potem szukać źródła zasilania. Myślę że taki softbox + blenda + wykorzystanie światła zastanego w zupełności wystarczy.
                  Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                  Digart

Komentarz

• szwayko
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 2085

A czy mozesz dla mnie sprawdzic jak masz mozliwosc jak dziala na tym - master + chociaz jeden EX jako slave w ETTLu.
                    To ze mobilne to wiadomo i mozna zabrac to do kogos i nie potrzebuje 230V. W ogole kiedys zeby robic fotki w stylu studyjnym bylo tylko ISO 100 na kliszy i potezne lampy. Teraz jest ISO 800 i filozofia pracy z blyskiem nieco sie zmienia.
                    frickr FB
                    www.szwajkowski.pl

Komentarz

• MMM
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 4250

A czy mozesz dla mnie sprawdzic jak masz mozliwosc jak dziala na tym - master + chociaz jeden EX jako slave w ETTLu.
                      Niestety nie posiadam drugiej lampy, ale przy okazji sprawdzę dla zaspokojenia własnej ciekawości.
                      Digart

Komentarz

• marekh
                        Coś już napisał
                        • 2007
                        • 59

Sprawdzałem z przewodem kupionym tutaj:

Działa i steruje innymi lampami w ETTL i manualu.

Komentarz

• szwayko
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 2085

Zamieszczone przez MMM
                          580exII w 'M', pełna moc. Da się z tego wycisnąć tyle:
                          ISO100, f/16, 1/200s
                          Slabo to widac. Bardziej miarodajne jak powiesz ile masz f=? na 2 metrach przy ISO 100.
                          I jaka jest roznica (ile f) z lampa studyjna 200WS czy 300Ws jakie tam masz.
                          Czy w softboxie jest zalozona jeszcze zaslonka do bardziej rownomiernego swiatla?
                          Z gory dzieki.
                          frickr FB
                          www.szwajkowski.pl

Komentarz

• MMM
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 4250

Slabo to widac. Bardziej miarodajne jak powiesz ile masz f=? na 2 metrach przy ISO 100.
                            około f/16 przy 1/200s.

I jaka jest roznica (ile f) z lampa studyjna 200WS czy 300Ws jakie tam masz.
                            Nie mam siły tego wyciągać, może jak się będę bardziej nudził :-)

Czy w softboxie jest zalozona jeszcze zaslonka do bardziej rownomiernego swiatla?
                            Tak, w środku jest dodatkowa płaszczyzna rozpraszająca światło. Porównywałem też z nałożonym lightsphere żeby lepiej zasymulować rozproszenie światła 580ex jak z żarnika lampy studyjnej ale różnicy nie widzę.
                            Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                            Digart

Komentarz

• ArturBonoVox
                              Uzależniony
                              • 2007
                              • 684

Uzywa ktos tego http://www.foto-tip.pl/sklep/kabel_s...ow-p-1213.html z 580 II ?

Komentarz

• spuki
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 136

Tak, ja używam. Kabel sprawny w 100%. Problemem jest rozciąganie go ponieważ na którymś z łączeń (przy kostkach) może się łatwo oderwać. Drugim problemem jest ciężkie przełączenie blokady lampy 580exII ze stykiem kabla. Ogólnie wszystko spoko. A do czego potrzebujesz?
                                zdjęcia

Komentarz

Pracuję...