jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • matefusz
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 49

Ehh a powyższe obydwa modele właśnie na kręconym kablu są...

Tutaj znalazłem na normalnym.

Komentarz

• talarczyk
      Początki nałogu
      • 2008
      • 399

Zamieszczone przez matefusz

Tutaj znalazłem na normalnym.
      Mój wygląda dokładnie tak. Jak się spisuje ten z Twojego linka - nie mam pojęcia ale ten od fripersa wytrzymał już kilkadziesiąt zdjęć, przewracania statywów, deptania etc. I działa

Komentarz

• matefusz
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 49

Mam niemiłe doświadczenia z firmą Fripers :/ (brak możliwości zwrotu towaru, dziecinne argumenty w mailach oraz brak polskiego prawa) zniechęciło mnie bardzo.

Ale zauważyłem, że cenę mają wyższą...

Komentarz

• sebag
          Bywalec
          • 2007
          • 133

Ja kupiłem ten:
          http://allegro.pl/item1142757391_kab...non_oc_e3.html
          od Fripersa i jestem mega zadowolony (wysoka jakość wykonania).
          Mam również oryginał i różnica polega na tym, że w oryginale, w części montowanej na aparacie, na "skrętce" umieszczony jest koralik ferrytowy.
          Długość zależy od tego do jakich ustawień będziesz wykorzystywał kabel.
          Ja oryginału (krótkiego) używam, gdy lampę mocuję do aparatu na wysięgniku.
          Natomiast ten zamiennik od Fripersa przedłużyłem do 17m (wywaliłem oryginalną skretkę i zastąpiłem ją prostym kablem 6-cio żyłowym) i używam w plenerze, gdy lampę mam dalej od aparatu.
          Pozdrawiam

Komentarz

• matefusz
            Dopiero zaczyna
            • 2009
            • 49

Eh, zaryzykuję u Fripersa (tak jak wcześniej pisałem, nie byłem z nich zadowolony...)

Kupuję ten na prostym przewodzie oraz taki przedłużacz

Komentarz

• talarczyk
              Początki nałogu
              • 2008
              • 399

Skoro i tak chcesz przedłużać to po co wydawać kasę na 3m produkt? Nie lepiej krótki, skręcony + przedłużacz? Po ew. przecięciu krótkie odcinki skręconego kabla mogą robić za "amortyzatory" - czyli statyw nie poleci od razu jak się zahaczy o kabel

Komentarz

• micles
                Zablokowany
                • 2006
                • 4359

To samo chciałem pisać... Chociaż sprężynka mnie wkurza, bo się plącze w plecaku :P

Komentarz

• zaitsev
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1660

Btw. jeśli chodzi o mój problem, to go rozwiązałem. Tak jak przypuszczałem ekran we wtyczce nie był przylutowany do ekranu w przedłużaczu.

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Chciałem ogłosić światu, że zrobiłem sobie kabel v2.

Poza obecnym kablem
                    gniazdo_do_stopki_aparatu - gniazdo_PS/2_męskie - gniazdo_PS/2_żeńskie - gniazdo_do_stopki_lampy
                    mam jeszcze
                    gniazdo_PS/2_żeńskie - (rozdwojenie) < - gniazdo_do_stopki_lampy i - gniazdo_PS/2_męskie

Dzięki temu mogę używać kabla jako dwójnika do dwóch lamp (kabel z aparatu - przedłużacz PS/2 - pierwsza lampa - przedłużacz PS/2 - druga lampa), albo tak jak na początku, tylko do jednej lampy (kabel z aparatu - przedłużacz PS/2 - lampa). (oczywiście przedłużaczy PS/2 nie trzeba wstawiać, można połączyć wszystko także i na krótko). Modularność zestawu jest dość wygodna. Teraz o użyteczności :

Jeżeli na lampach przed włączeniem menu lampy w aparacie ustawimy to samo, to nic złego się nie dzieje, aparat widzi lampy jako jedną i jest git.

Jeżeli na lampach w ETTL nastawimy różne wartości korekt, aparat głupieje, bo dostaje dwie różne informacje o korekcie no i moim zdaniem nie ma prawa to działać :P

Jeżeli na lampach ustawiamy różne parametry (zoom, moc w trybie M itp) to polecam nie zmieniać tej "różnej" opcji z poziomu aparatu, bo zgłupieje.

Wnioski : tanie, alternatywne rozwiązanie na posiadanie możliwości walenia HSSem więcej niż jedną lampą. Będę prawdopodobnie często używał tego rozwiązania w dwóch scenariuszach :

1) obie lampy w softboxie - wtedy ustawiam na lampach to samo i mam albo ETTL, albo Manual z możliwością regulacji mocy z poziomu aparatu.

2) lampy osobno : wtedy mam
                    - ETTL i prawdopodobnie lampy błysną z tą samą mocą, więc można regulować ich ratio poprzez regulowanie odległości od oświetlanego obiektu (teoria jeszcze nie sprawdzona)
                    - Manual z poziomu aparatu z tą samą mocą i wtedy na pewno mogę regulować ratio przez regulowanie odległości od oświetlanego obiektu
                    - Manual z poziomu lamp i wtedy mam to samo co z tanimi, nieETTLowymi sposobami wyzwalania lamp typu chińskie wyzwalacze, bądź fotocele, tyle że nadal mam HSSa!

Jednak gdy nie będę potrzebował HSSa ani regulacji mocy z poziomu aparatu, skłaniał będę się do używania Yongnuo. (na przykład w studio)

Jak tylko wypróbuję to w praniu, to pokażę efekty i zdam relację, czy z w/w ograniczeniami lampy nie wariują.

Komentarz

• matefusz
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 49

Jutro powinny do mnie dojść: zamiennik off-shoe i komplet końcówek (męskich, żeńskich) i przedłużka.

Będę majstrował

Komentarz

• Mekwion
                        Dopiero zaczyna
                        • 2010
                        • 30

Szkoda czasu na lutowanie końcówek PS/2 (żeńska, męska). Są fatalnej jakości.

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Ja swoje wiem. Od 26 kwietnia 2009r (btw - moje urodziny) używam tych samych gniazd i nie narzekam. A używam intensywnie i bezpardonowo.

Komentarz

• zaitsev
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1660

Zamieszczone przez micles
                            Ja swoje wiem. Od 26 kwietnia 2009r (btw - moje urodziny) używam tych samych gniazd i nie narzekam. A używam intensywnie i bezpardonowo.
                            Zdaje mi się, że koledze chodziło o sprawę lutowania OC-E3 bezpośrednio w rozbieralne gniazda PS/2, a nie o to czy sam system PS/2 jest dobry czy nie. I mam takie samo zdanie jak Mekwion (jeśli dobrze zrozumiałem o czym mowa)...

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Jeżeli chodzi o rozbieralne, to mogę nieśmiało potwierdzić (rozbieralne jackowe wtyczki zawsze mi się psuły szybciej niż te z odzysku (odcinane z rozwalonych słuchawek etc))

Komentarz

• Mekwion
                                Dopiero zaczyna
                                • 2010
                                • 30

Dokładnie, chodziło o rozbieralne wtyczki/gniazda PS/2.
                                Natomiast sam używam przedłużaczy PS/2, ale łączonych na kablu

Komentarz

Pracuję...