jak przedłużyć off-shoe do 2-3m. ?

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maxbmx
    Początki nałogu
    • 2006
    • 364

A nie lepiej zainwestować w zdalne (radiowe) odpalanie lamp?
    Napewno jest to duuuuużo wygodniejsze.

(B&H:quantum, pocket wizzard)
    Nie wiem jak jest z e-ttl.
    Moje zdjęcia
    RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• KuchateK
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 4895

E-ttl z wyzwalaniem bezprzewodowym nie canona nie dziala, a dodatkowo podlaczenie tego do zwyklej lampy na stopke wymaga kombinatorstwa.
      ...

Komentarz

• maxbmx
        Początki nałogu
        • 2006
        • 364

Zastanawia mnie dlaczego canon nie zrobił jeszcze radiowego wyzwalania lamp.
        Moje zdjęcia
        RIP: Canon 40d, Tokina 10-17 Fisheye, Canon 70-200L f4, Canon 17-40L f4, Canon 50 f1.4, 6x Sunpak 555+2x Quantum Battery Pack, 3x PocketWizard MultiMAX (sprzęt skradziono w Krakowie, numer seryjny Body: 0930516228)

Komentarz

• KuchateK
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 4895

Bo radio jest znacznie wolniejsze od swiatla i majac system taki jak obecnie z wyzwalaniem lamp lampami badz sterownikiem to by bylo cofanie sie w rozwoju.
          ...

Komentarz

• TOPOL
            Początki nałogu
            • 2004
            • 321

Zamieszczone przez KuchateK
            Bo radio jest znacznie wolniejsze od swiatla i majac system taki jak obecnie z wyzwalaniem lamp lampami badz sterownikiem to by bylo cofanie sie w rozwoju.
            Ale nie chodziło Ci o to, że fale radiowe są znacznie wolniejsze od prędkości światła, prawda? Bo nie uwierze, że tak myslisz...
            http://www.topol.pl

Komentarz

• tdfoto
              Początki nałogu
              • 2006
              • 292

Zamieszczone przez TOPOL
              Ale nie chodziło Ci o to, że fale radiowe są znacznie wolniejsze od prędkości światła, prawda? Bo nie uwierze, że tak myslisz...

Wiecie co.... ja tam zainwestowalem w transmitter ST-T2 canona i mam ettl ... gdzie chce ... i nawet z 3 grupami lamp...
              Jakies 9 kg fotosprzętu i sporo chęci
              Take nothing but pictures, leave nothing but footprints

Komentarz

• maxbmx
                Początki nałogu
                • 2006
                • 364

Spróbuj zrobic zdjecie teleobiektywem z odległosci kilkudziesieciu metrów Uwazam ze dziwne ze canon radiówki nie wypuscił skoro profesjonalisci to stosuja i to nie tylko do wyzwalania lamp, ale tez do zdalnego wyzwalania puszki(pocket wizard)
                Podczerwień może jest i dobra, ale chyba tylko w pomieszczeniu.
                Moje zdjęcia

Komentarz

• tdfoto
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 292

Zamieszczone przez maxbmx
                  Spróbuj zrobic zdjecie teleobiektywem z odległosci kilkudziesieciu metrów Uwazam ze dziwne ze canon radiówki nie wypuscił skoro profesjonalisci to stosuja i to nie tylko do wyzwalania lamp, ale tez do zdalnego wyzwalania puszki(pocket wizard)
                  Podczerwień może jest i dobra, ale chyba tylko w pomieszczeniu.

Co schyba sie gubie....piszemy o fleszach, wiec ja chcesz aby flesz mial sensowny wpływ na zdjecie gdy bedzie ustawiony w odleglosci kilkudziesieciu metrów od motywu ....

Komentarz

• piast9
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3267

Zamieszczone przez tdf
                    Co schyba sie gubie....piszemy o fleszach, wiec ja chcesz aby flesz mial sensowny wpływ na zdjecie gdy bedzie ustawiony w odleglosci kilkudziesieciu metrów od motywu ....
                    Chyba chodziło o to że podchodzisz do motywu, stawiasz lampę, a potem oddalasz się na kiladziesiąt metrów i focisz. Tylko co w ten sposób można fotografować???
                    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• tdfoto
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 292

Zamieszczone przez piast9
                      Chyba chodziło o to że podchodzisz do motywu, stawiasz lampę, a potem oddalasz się na kiladziesiąt metrów i focisz. Tylko co w ten sposób można fotografować???
                      No chyba zaczne rozmyslac nad tym co mozna by takiego w taki sposób pstryknąc

Komentarz

• maxbmx
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 364

zdjecia sportowe, zdjecia artystyczne (chociaz takich nie robie), reporterka itp.
                        Moje zdjęcia

Komentarz

• Jarek Jaworski
                          Początki nałogu
                          • 2005
                          • 335

Bezprzewodowy system Canona jest bardzo wygodny. Wada tego systemu to ograniczony zasieg, bardzo odczuwalny w terenie i pomieszczeniach z ciemnymi scianami. w takich sytuacjach lampy, a wlasciwie palnik lampy "master" i czujnik lampy "slave" powinny sie "widziec".
                          Tak wiec w plenerze, odleglosc 10 - 12 m to maksymalna odleglosc, a i nawet przy mniejszych odleglosciach system jest czesto zawodny. Zwlaszcza jesli uzywamy parasolki zmiekczajacej swiatlo to dodatkowo ogranicza to czujnik, przy wiekszym softboxie, zasloniecie czujnika bardzo ogranicza uzytkowanie takiego zestawu
                          Zaleta dla mnie jest ETTL, mozliwosc sterowania moca lamp z flesza na aparacie.
                          Mam pytanie do kogos kto system Pocket Wizard, czy jest tam mozliwosc sterowania ( wtrybie M, oczywiscie) moca lamp z nadajnika podlaczonego do aparatu. Czy mozna podlaczyc ten nadajnik do gniazda dla lamp studyjnych, tak zeby lampa na aparacie mogla wspomagac AF
                          Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• maxbmx
                            Początki nałogu
                            • 2006
                            • 364

Jak widać podczerwień jest zawodna - nawet oryginalna.
                            Ja robie na chinskim radio slavie (dostepny na allegro) działa powiedzmy w 95% dobrze (odległość do 30m na otwartej przestrzeni). Brak jednak e-ttl itp

Dołączam się do pytania. Czy jest ktos na forum kto posiada pocket wizard?
                            Moje zdjęcia

Komentarz

• Jarek Jaworski
                              Początki nałogu
                              • 2005
                              • 335

Zamieszczone przez maxbmx
                              Jak widać podczerwień jest zawodna - nawet oryginalna.
                              Ja robie na chinskim radio slavie (dostepny na allegro) działa powiedzmy w 95% dobrze (odległość do 30m na otwartej przestrzeni). Brak jednak e-ttl itp

Dołączam się do pytania. Czy jest ktos na forum kto posiada pocket wizard?
                              Rozumiem, ze sile blysku lampy slave musisz zmieniac bezposrednio na niej
                              Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

Komentarz

• maxbmx
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 364

Interesuje mnie co może pocket wizard.
                                Regulacja mocy lampy zdecydowanie by sie przydała.
                                M
                                Moje zdjęcia

Komentarz

Pracuję...