Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam.
Ostatnio dojrzalem do zakupu torby foto. Przegladajac allegro trafilem na torby firmy Mekko. Podejrzewam ze sa to jakies podróbki Domke bo design bardzo zbliżony. Zalezy mi wlasnie na czyms malo rzucajacym sie w oczy.
Na googlach nie ma zbyt duzo informacji. Czy ktos z forumowiczów ma moze takową albo mial w rekach i moze coś powiedziec??
Mekko daje dwa lata gwarancji... i ja się chyba na nią zapiszę... Tamrac i Lowepro za bardzo rzucają sie w oczy jak dla mnie i są zbyt techniczne. Domke jest już oklepana - widziałem domke po trzech latach użytkowania - wyglądała jak moje najstarsze spodnie - powycierana, popruta... ble i hura jednocześnie... wybór należy do Ciebie i pamiętaj - im droższy sprzęt tym tańsza torba... to się naprawdę sprawdza...
ojej, zawsze mozesz zaszyc lub odproc naszywki. Co do tej poprotej torby to chodzi chyba bardziej o pewnosc, ze nic sie nie stanie ze sprzetem , a nie o toby nie prowokowac zlodzieja.
właśnie wylicytowałem sobie na Allegro torbę Mekko model r1x czy jakoś tak czyli największa z reporterskich... jeśli się przypomnisz opiszę Ci ja gdy tylko będe ją miał na ramieniu... zdrówko
wydaje mi sie, że kupując Domke połowę płacisz za naszywkę.... macałem te torby i za kawałek bawełny z miękkim insertem nie dałbym 400-500 złotych. Lowepro jest ok-szczególnie model stealth reporter 650 aw, ale jest droga. tamraki są za szpanerskie i rozbudowane w szerz - zbyt mocno wystają poza obrys ciała... jest jescze Tenba, której nigdy nie miałem w dłoniach więc sie nie wypowiem... ale w/g mnie szmacianka jest ok
No wlasnie Domke fajna rzecz ale sie placi za nazwe i to slono. Lowepro i Tamrac to definitywnie nie jest low-profile:-D A na tym mi najbardziej zalezy.
Przylaczam sie: napisz cos wiecej Błajo
No dobra. Mam mekko - największy model F1x. Wielka torba! Uh... mieście sie wszystko co mam i zostaje trochę miejsca. Body+dwa-trzy zoomy+ ze dwie stałki nienajmniejsze i lampa... to w komorzegłównej... ma jeszcze cztery zewnętrzne bardzo pojemne kieszenie w które wchodzi na prawde dużo... no i dwie kieszenie płaskie na dokumenty. Torba sama w sobie nie jest lekjka (zrobiona z bawełny) ale design ma w porządku, wykonanie takze bez zarzutów, torba Mekko f1x to zewnętrzna część z bawełny canvasu i iwewnętrzny wyjmowany insert z nylonu. insert to zewnętrzne ścianki i kilka przesuwnych przegródek (troszkę ich tu mało i w dziwnej konfiguracji)... ale jakoś dałem radę dodając kilka przegródek z innych moich archiwalnych już toreb. Ogólnie jest ok, ciężkawa torba, jednak sprawia wrażenie torby z czymś wartościowym w środku, dobrze zabezpieczona przed deszczem, dodatkowo odciążający bark pas biodrowy (w/g mnie troszkę za wąski ale wogóle jest). Za taką kasę (240 zł) warto.
A jak wygląda kwestia "sztywności" tej torby - oczywiście z włożonym insertem piankowym ? Moje doświadczenia z różnymi torbami nie bardzo przekonują mnie do rozwiązań, gdzie usztywnienie jest wsadzane luzem do miękkiej torby a nie zabudowane w jej ściankach. Mam wrażenie, że w takich torbach cała zawartość podczas noszenia się przemieszcza bo torba "pracuje". No i sprawa druga - jak są rozwiązane przegródki? Czy jest możliwość skonfigurowania torby tak, żeby można było wkładać do transportu puchę z dłuższym zoomem (np. 70-200)?
Z opisu wynika, że torba jest raczej "ascetyczna" - czy to znaczy, że nie ma żadnych dodatkowych przegródek i kieszonek na baterie, karty itd. ?
Akurat jestem na etapie wymiany torby na większą i zastanawiam się czy warto ładować kasę w Tamraca 12, czy też poszukać czegoś tańszego ale nie koniecznie gorszego (Tamrac jest pod względem konfiguracji i dodatków po prostu idealny, ale nieco drogi).
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Tak na podstawie tego watka zajrzalem na allegro i w pierwszej chwili zaczalem sie zastanawiac, czy przypadkiem Domke nie wypuscilo jakiejs nowej serii produktow. Nawet ten kawalek plastiku do wpisania danych osobowych sie zgadza. Naszywka logo jakby nieco podobna. Ale skoro cena jest tak diametralnie inna...
Osobiscie mam Domke, konstrukcyjnie mi odpowiada, ale cena jest koszmarna.
i teraz prosba do kolegi Zanussi. Moglbys z laski swojej wrzucic pare zdjatek z "jakims punktem odniesienia" co by mozna bylo okreslic pojemnosc. Wlasnie zastanawiam sie nad wiekszym zasobnikiem i wlasnie ten co wylicytowales brzmi interesujaco...
7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L Mój śmietnik
Cześć bundy. Insert wkłada się do torby tak jak w Domke - mocuje się go rzepami. Sam insert jest dość sztywny - w porównaniu do no Lowepro Nova 5 (wiem bo mam) jest powiedzmy o 30% bardziej miękka ale nie oznacza to, że sprzęt jest narażony na zgniecenie... co to to nie... jest miękka na tyle aby dobrze dopasować się do ciała i nie wystawać zanadto. W/g mnie usztywnienie, które w/g ciebie jest wsadzone "luzem" tak na prawdę "luzem nie siedzi i jest dość solidnie przytwierdzone. Nie jak usztywnia się te sztywne torby, ale w tej sztywnosć daje piankowy powleczony insert i zewnętrzny canvas... w/g mnie wystarczająco sztywne połączenie. Jeśli chodzi o przegródki to jest wystarczająco dużo miejsca aby zmieścił się 70-200/2,8 (torba ma ok 21-22 cm wysokości) przegródki w komplecie niestety nie wystarczają w swojej ilości do zabudowania torby w stylu - duża komora na aparat i kratownica na szkła i lampę.... ja musiałem się posiłkować przegrodami ze swoich starszym toreb... nie wiem... moze sprzedający na prośbę doda od siebie kilka dodatkowych... aż muszą o to zapytać . Myślę, ze pucha + długie jasne zoomisko wejdzie przy odpowiednim ukształtowaniu...
Ależ torba ma przegrody i to w wystarczającej ilości - dwie bardzo obszerne kieszenie po bokach (niezbyt dobrze zabezpieczone przed deszczem), dwie duze kieszenie z przodu torby (te już sa przed warunkami atmosferycznymi zabezpieczone klapą główną), płaska duża kieszeń od strony ciała, i zdejmowana - mocowana rzepami duża kieszeń na wewnętrznej klapie (tej z zamkiem). Podsumowując torba nie wygląda aż atk bardzo ascetycznie i w/g mnie jest kompromisem pomiędzy mięciutką ale zakamuflowaną Domke a twardymi nieodkształcającymi się torbami typu "travel". Waga pustej torby jest dość znaczna a po załadowaniu sprzetem (a mięsci się go bardzo dużo) może wynieść nawet kilka dp dziesięciu kilo . Pas na ramie jest bardzo szeroki i na tyle sztywny aby nawet ciężka torba nie wrzynała się w ramię (dodatkowo jest mięciutka nakładka, która w/g mnie przydaje się w przypadku max załadowania torby). No i jest jeszcze pas biodrowy - dość cienki ale pomaga. Wszyskie pasy można zdjąć odczepiając klamerki. Po wyjęciu insertu torba zmienia się w dobrą torbę podróżna. Ja jestem zadowolony (Tenby i Tamraca nigdy nie używałem więc nie porównuję)
Pozdrawiam
marcin
Zanussi - wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź! Też mam aktualnie LowePro Nova 5 - używam jej 4 lata i wygląda jak nowa (a była w różnych paskudnych miejscach). Ale niestety zaczyna się robić za mała, bo sprzętu przybywa. Jak muszę zapakować cały dobytek, to często mało ważne (z punktu widzenia delikatności) sprzęty, np. ładowarka do aku, lądują w bocznych (tych z siateczki) kieszonkach - wygląda to koszmarnie, ale jeszcze do tej pory niczego nie zgubiłem. Jakbyś miał kiedyś chwilkę czasu, to zrób parę poglądowych fotek załadowanej i pustej torby w różnych ujęciach :-)
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
No to mogę Ci porównać z Nova 5d. Komora główna mekko jest większa (przegrody z Novej przydały mi sie do Mekko). Dodatkowych kieszeni niema co porównywać bo w Novej w porównaniu do Mekko po prostu ich nie ma .
Mekko jest bardziej miękka o czym pisałem, ma rasową klapę, którą się tak z gracją zarzuca na torbę . Ja jestem zadowolony. Moja Mekko ma kolor piasku i liczę na szybkie pobrudzenie mojej sakwy (jakoś tak za bardzo świeci i pachnie nowością)...
Komentarz