licznik zdjęć w 300D

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pejot
    Bywalec
    • 2004
    • 204

licznik zdjęć w 300D

Zgłupiałem!. W piątek wieczorkiem ściągałem z aparatu zdjęcia, numery (nazwy zdjęć) ok. 1200-1250. W sobotę robiłem wesele, zmieniałem cały czas karty - 128 i 256 mb. Różne nastawy, różne wielkości plików. Zrobiłem ok. 300 zdjęć.
    I do rzeczy- teraz licznik pokazuje mi 5657 zdjęcie! Czuję się lekko skołowany. Jakimś cudem 4000 zdjęć udało mi się zrobić w międzyczasie i o tym nie wiem? ("File numering - continous") Co mogło być przyczyną "przekręcenia" licznika?

[ Dodano: 05-09-2004 ]
    Zadawać pytania i samemu sobie na nie odpowiadać. To lubię.

Właśnie sobie przypomniałem o pewnym "detalu", który mógł wpłynąć na pracę licznika.

Karta 128 z której korzystałem, siedziała wcześniej w A60, którym to zrobiłem właśnie ponad 5500 zdjęć. Na karcie były zdjęcia. Użyłem 300d żeby je ściągnąć na hdd, i sformatowałem. Podejrzewam, że właśnie to wpłynęło na taki zachowanie licznika- niemniej jestem zaintrygowany, DLACZEGO tak się stało.
    www.browarelefant.pl
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Re: licznik zdjęć w 300D

Zamieszczone przez pejot
    Właśnie sobie przypomniałem o pewnym "detalu", który mógł wpłynąć na pracę licznika.

Karta 128 z której korzystałem, siedziała wcześniej w A60, którym to zrobiłem właśnie ponad 5500 zdjęć. Na karcie były zdjęcia. Użyłem 300d żeby je ściągnąć na hdd, i sformatowałem. Podejrzewam, że właśnie to wpłynęło na taki zachowanie licznika- niemniej jestem zaintrygowany, DLACZEGO tak się stało.
    Dlaczego?
    Tak po prostu jest, ze licznik zdjec, ten numerujacy pliki przejmuje wartosc z karty CF, jesli jest ona wieksza niz w aparacie.
    Prawdziwy stan licznika jest gdzies zapisany ale potrafi to odczytac jedynie serwis, wiec bez obawy - wlozenie innej karty nie postarzy ci nagle aparatu, co najwyzej skwasi tylko numeracje.

Komentarz

• pejot
      Bywalec
      • 2004
      • 204

no właśnie szkoda że rozregulowało się trochę.... tylko o to się martwiłem, nie o stan techniczny aparatu... dzięki za wyjaśnienie...
      www.browarelefant.pl

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

tez mialem to wczoraj, gdy pozyczylem karte mala od muflona
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Pawel
          Dopiero zaczyna
          • 2004
          • 36

ale po wlozeniu swojej karty licznik idzie juz dalej.

wlasnie mam nowy aprarat i 3500 zdjec

przed zakupem sprawdzalem na starej karcie kumpla
          nie można tego wyzerować?

pozdr
          Paweł
          www.fotomusic.blox.pl

Komentarz

• pejot
            Bywalec
            • 2004
            • 204

Myślę że nie bardzawo. W innym wypadku sprzedając aparat mógłbyś obniżyć licznik np. do 1000 zdjęć i sprzedawać jako "nówka". Oczywiście mam na myśli ten licznik "wbudowany" w układ, do którego ma dostęp jedynie serwis.

Jeśli zaś przeszkadza Ci ten który obserwujesz, to sformatuj kartę, w aparacie przestaw numerowanie plików z "continue" na resetowanie, włóż kartę, i zacznie Ci iść od 0001. Potem możesz sobie z powrotem przestawić na "continue", i już będzie poprawnie zliczał o ile znów nie pożyczysz karty z większym numerem zdjęcia. No ale podejrzewam, że na takie rozwiązanie już dawno sam wpadłeś.
            www.browarelefant.pl

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez Pawel
              ale po wlozeniu swojej karty licznik idzie juz dalej.

wlasnie mam nowy aprarat i 3500 zdjec

przed zakupem sprawdzalem na starej karcie kumpla
              nie można tego wyzerować?

pozdr
              Paweł
              Idzie wyzerowac. Trzeba zmienic file numbering na "Auto reset", sformatowac karte, wrocic do "Continous" i juz mamy numeracej od 0001. Ustawic dowolny numer tez mozna zmieniajac nazwe ostatniego pliku (w czytniku kart) i pstrykajac zdjecie. NIE ZMIENI to numeracj zdjec "zaszytej" w aparacie i dostepnej dla serwisu albo posiadaczy C1 (odczytuje numer seryjny aparatu i numer zdjecia)

Pozdrawiam,
              Janusz

Janusz,
              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• sal
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1122

Zamieszczone przez Janusz Body
                posiadaczy C1 (odczytuje numer seryjny aparatu i numer zdjecia)
                Znaczy skąd niby odczytuje jak nie z Exifa?
                Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• Pawel
                  Dopiero zaczyna
                  • 2004
                  • 36

dzieki. wyzerowalem, zobaczymy jak bedzie z nr plikow.

pozdr
                  Pawel
                  www.fotomusic.blox.pl

Komentarz

• betonn
                    Dopiero zaczyna
                    • 2005
                    • 41

Skoro licznik ten potrafi odczytać jedynie serwis to jak można bez udziału serwisu poznać ile mniej/więcej aparat zrobił fotek?
                    Jest taka możliwość?

Komentarz

• b'Art
                      Początki nałogu
                      • 2005
                      • 370

Zamieszczone przez betonn
                      Skoro licznik ten potrafi odczytać jedynie serwis to jak można bez udziału serwisu poznać ile mniej/więcej aparat zrobił fotek?
                      Jest taka możliwość?
                      Trzeba mieć canonowski program serwisowy.

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

(...) numeracj zdjec "zaszytej" w aparacie i dostepnej dla serwisu albo posiadaczy C1 (odczytuje numer seryjny aparatu i numer zdjecia)
                        Możesz podać źródło tej informacji? Bo ja ostatnio trochę w exifach grzebałem usilnie szukając czegoś takiego w zdjęciach z 10D/20D i póki co odpadłem...
                        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

Zamieszczone przez muflon
                          Możesz podać źródło tej informacji? Bo ja ostatnio trochę w exifach grzebałem usilnie szukając czegoś takiego w zdjęciach z 10D/20D i póki co odpadłem...
                          Hmmmm... to co pisałem było 11 października 2004 - troche ponad rok temu. Wtedy miałem 300D i CaptureOne w wersji tylko dla 300D. Teraz mam LE. Teraz numeracja jest jakaś inna. Numer seryjny aparatu pozostał ale np. u mnie zdjęcie _MG_5038.CR2 nosi serial number 000175. Pojęcia nie mam co to oznacza :-) i dlaczego tak jest.

Wtedy byłem przekonany, że numer IMG_6234.CRW i odpowiadający mu numer 0016234 oznaczał numer zdjęcia wykonanego przez aparat. To się mniej więcej zgadzało - miałem ok 16tys zdjec.

Janusz

Janusz,
                          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• muflon
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 6763

Hmmmm... to co pisałem było 11 października 2004 - troche ponad rok temu. Wtedy miałem 300D i CaptureOne w wersji tylko dla 300D. Teraz mam LE. Teraz numeracja jest jakaś inna. Numer seryjny aparatu pozostał ale np. u mnie zdjęcie _MG_5038.CR2 nosi serial number 000175. Pojęcia nie mam co to oznacza :-) i dlaczego tak jest.
                            Możesz mi podesłać/wystawić jakiś plik, co do którego jesteś pewny, że CaptureOne podał Ci jakąś (niezależną od nazwy) liczbę i że miała ona z grubsza sens? Np. ten _MG_5038.CR2. Poznęcał bym się nad nim trochę
                            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

Pracuję...