Empiryczna prędkość zgrywania danych na Data Bank

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Calliactis
    Początki nałogu
    • 2005
    • 353

Empiryczna prędkość zgrywania danych na Data Bank

Proponuję aby zamieścić informację nt. prędkości zgrywania danych z nośników CF na różnych typach data banków (image tank - jak kto woli nazywać). Liczmy prędkość w odniesieniu do 1GB (wiem, ze różne karty, różna pojemność i wynik moż być lekko uchybiony), czyli jeśli ktoś ma tylko karty 512MB to niech zgra jedną i pomnoży czas x2.

Rozpoczynam ten wątek, ponieważ nie znalazłem niczego podobnego na forum - dotychczas opisanego - a test 'na sieci' dają bardzo odmienne wyniki. Tak kupiłem swojego (pech chciał) - Level Image Tank III (nie polecam - i chyba nikt z forumowiczów, którzy go posiadają, również nie powie o nim dobrze) i się pomyliłem.. fatalnie... czas zgrywania karty bardzo mnie NIE ZADOWALA...
    Szukając czegoś szybszego i mniej awaryjnego - liczę na Waszę pomoc.

Proponuję pisać w następujący sposób:

-- TYP DATA BANKU
    -- POJEMNOŚĆ (GB)
    -- CENA (zł)
    -- PRĘDKOŚĆ ZGRANIA KARTY 1GB (lub po przeliczeniu)
    -- RODZAJ KARTY DO TESTÓW
    -- KOMENTARZ / UWAGI...

Zacznę może pierwszy - dla zachęty

--------------------------------------

-- Level Image Tank III
    -- 40GB
    -- 130zł + cena dysku
    -- 12min 32 sek / 1GB
    -- Kingston Elite Pro x40 1GB
    -- niska cena, duży wyświetlacz, dużo dodatków w pudle, ale bardzo awaryjny, brak pewności czy dane zostały zgrane (nie ma potwierdzenia, ani komunikatu, jedynie przestaje migać ikonka), słaba bateria, jeden importer na Polskę (+ czy -? sam nie wiem)
    5D mkII | 17-40 f4 | 24-70 f2.8 | 85mm f1.8 USM | 580EX II | 430 EXII |
    rozdarty pomiędzy architekturą a fotografią...
  • scooter
    Uzależniony
    • 2005
    • 857

-- DIGI Mate II
    -- 60GB
    -- nie pamiętam, kupiłem z dyskiem (ceny na allegro)
    -- 6min 52 sek / 1GB
    -- Sandisk Ultra 1GB
    -- duży wyświetlacz, etui, bateria trzyma ok 8 GB zgrywania - w ciągu tygodnia

Komentarz

• Jac
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 4813

slabo szukales ;-)
      tutaj link do postu
      a tutaj do porownania
      Instagram

Komentarz

• Tytus
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 1358

Zamieszczone przez Jac
        a tu moje szczegółowe dane...

hmmmm mojego posta wycięło??? nie mogę go znaleźć, a dawałem dokładne dane...

jednak jest
        http://canon-board.info/showthread.p...ghlight=vp2160

Pierwsze testy
        1. zrzut 223 plików, 966 MB z karty na tanka -> 8,44 min -> 1,84MB/s
        2. zrzut tego samego z tanka do kompa -> 110,9s -> 8,98 MB/s
        3. zrzut tego samego z karty za pomocą czytnika tanka -> 159s -> 6,08 MB/s
        czytnik jest najszybszy z tych które posiadam (tamte zrzucają od 5,6 do 5,9 MB/s)
        W trakcie zrzucania tank pokazuje % postęp zrzucania kolejnych plików a na końcu wyświetla podsumowanie, ile plików i czy z sukcesem zrzucił
        brakuje jak w digimate pokazania w obrazowy sposób jaki jest postęp w zrzucie całości
        brakuje także zasilacza samochodowego
        ale za to są bardzo fajne śrubokręciki w kształcie bryloczka...

Wytrzymałość baterii -> 11,3 karty 1 GB [kingston elite pro], zawartość 966 MB, 223 pliki
        po zgraniu 3,5 karty pokazał 2/3 baterii, po 6,3 karty pokazał 1/3 baterii, wyłączył się po zgraniu 11,3 karty, ostatnie 1,3 karty zgrywał pokazując wyczerpaną baterię...

dodam, bo to ważna informacja dla posiadaczy gówna pt. Level Image Tank III [miałem, dlatego tak o nim piszę] bateria nie wyczerpuje się sama z czasem, włączyłem tanka po 4 miesiącach nieużywania i wyswietlacz pokazał pełne naładowanie...
        Ostatnio edytowany przez Tytus; 289.
        20Dset
        maj łeb...

Komentarz

• Paweł Ubysz
          Coś już napisał
          • 2005
          • 93

Digimate II
          HDD Samsung 60GB

Prędkość zgrywania na dysk - 961MB z karty 8 min 20 sek. Karta Kingston ElitePro 50x 1GB

Ilość kart zgranych na jednej baterii - Zrobiłem symulację tygodniowej wycieczki - zgrywałem po 2 karty dziennie , wytrzymał 7 dni - czyli 14 kart . Po wgraniu 14 karty dysk jeszcze rozkrecał sie , bank meldował o obecności karty ale wskaźnik baterii pokazywał 0 i nie próbowałem zaczynać zgrywania.

bank pokazuje ilość miejsca na dysku oraz typ i pojemność włożonej do czytnika karty. Pokazuje także postęp zgrywania w % oraz w postaci wykresu słupkowego. Nie pokazuje katalogów.

Katalogi - zakłada katalog CARDS a w nim podkatalogi dla każdego typu kart pamięci - np CF. Dla kart CF zakłada osobny katalog dla każdej zgrywanej karty opatrując go numerem - CF001 , CF002 itp. Zawsze zgrywa kartę do osobnego katalogu , nie nadpisuje jeżeli zawartość karty jest identyczna z poprzednimi.
          Nie ma mozliwości wyczyszczenia zawartości dysku z poziomu banku , trzeba robić to z komputera.

Cecha ( chyba charakterystyczna ) dla Digimate'a - nie bardzo chce współpracować z kompem jeżeli bateria nie jest naładowana w całości lub gdy nie jest podłączony do ładowarki. Wtedy podłączenie kabla USB nic nie daje - komp nie jest w stanie go znależć , czasami wykrywa tylko czytnik kart ale nie wykrywa wirującego ( to czuć ) dysku.
          Ostatnio edytowany przez Paweł Ubysz; 3806.
          300D + kit + 50/1,8 + sigma 70-300 APO DG Macro

Komentarz

• Tytus
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1358

Zamieszczone przez Paweł Ubysz
            Digimate II

Cecha ( chyba charakterystyczna ) dla Digimate'a - nie bardzo chce współpracować z kompem jeżeli bateria nie jest naładowana w całości lub gdy nie jest podłączony do ładowarki. Wtedy podłączenie kabla USB nic nie daje - komp nie jest w stanie go znależć , czasami wykrywa tylko czytnik kart ale nie wykrywa wirującego ( to czuć ) dysku.
            to ja dla odmiany dodam, że moje ustrojstwo ładuje się także przez USB, więc nawet jak zdechnie, to po podłączeniu pod kompa wraca do życia jak po podłączeniu życiodajnej kroplówki za co bardzo go lubię
            20Dset
            maj łeb...

Komentarz

• Paweł Ubysz
              Coś już napisał
              • 2005
              • 93

Moje ustrojstwo także ładuje sie przez USB ale widać wydajność pradowa USB jest trochę dla niego za mała. BTW- jako prąd można pociągnąć z USB ??

Komentarz

• Tytus
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 1358

Moje ustrojstwo także ładuje sie przez USB ale widać wydajność pradowa USB jest trochę dla niego za mała. BTW- jako prąd można pociągnąć z USB ??
                no to jak, ładuje przez USM a nie działa jak nie jest naładowany???

mój ma w tym celu dwie końcówki, by nie za bardzo przeciążać jednego gniazda, ale że i tak korzystam z przedniego panelu, który ma ostatecznie jeden slot w płycie, to olewam to

a ile daje prądu USB? raz zrobiłem spięcie, trochę iskrzy
                20Dset
                maj łeb...

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Zgranie karty Sandisk UltraII 1GB, zapelnionej prawie rowno do polowy
                  • CompactDrive PD7X (starszy model) - 1:49 (4.7MB/s)
                  • CompactDrive PD70X (nowszy) - 1:13 (7.9MB/s)

Transfer z databanka do komputera:
                  • PD7X - 3.7MB/s
                  • PD70X - 7.2MB/s

Te ostatnie liczby moga byc troche niemiarodajne, bo sterownik USB pod Linuxem przesadnie (w porownaniu do Win) wydajnoscia nie grzeszy ;-)

W zaleznosci od warunkow, na jednym komplecie akumulatorkow (4x2200mAh) zgrywa:
                  • PD7X: 5-20 x 1GB (ale te 5 kart to na 30-stopniowym mrozie w Pradze ;-))
                  • PD70X: 10-30 x 1GB (ale raczej w strone tej wiekszej liczby)

Te wyniki sa troche slabsze niz te z http://fhoude34.free.fr/PortableHD_Main.htm , zapewne dlatego, ze mam wieksze dyski (80GB w obydwoch, 40GB w w/w tescie) i sa to raczej takie "z odzysku", niz dedykowane do databanka.
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Paweł Ubysz
                    Coś już napisał
                    • 2005
                    • 93

Zamieszczone przez Tytus
                    no to jak, ładuje przez USM a nie działa jak nie jest naładowany???

a ile daje prądu USB? raz zrobiłem spięcie, trochę iskrzy
                    Przecież napisałem. Aby komp rozpoznał dysk konieczne jest podłączenie ładowarki. Samo zasilanie z baterii i USB nie wystarczy. Co ciekawsze databank niepodpięty do komputera pracuje poprawnie - dysk się rozkręca , karta jest wykrywana a dane się kopiują nawet z prawie całkiem rozładowaną baterią.

Komentarz

• Tytus
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1358

Przecież napisałem. Aby komp rozpoznał dysk konieczne jest podłączenie ładowarki. Samo zasilanie z baterii i USB nie wystarczy. Co ciekawsze databank niepodpięty do komputera pracuje poprawnie - dysk się rozkręca , karta jest wykrywana a dane się kopiują nawet z prawie całkiem rozładowaną baterią.
                      pytam bo to trochę dziwne...

no ale widać TTTM
                      20Dset
                      maj łeb...

Komentarz

• Tytus
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1358

Zamieszczone przez muflon
                        Zgranie karty Sandisk UltraII 1GB, zapelnionej prawie rowno do polowy
                        • CompactDrive PD7X (starszy model) - 1:49 (4.7MB/s)
                        • CompactDrive PD70X (nowszy) - 1:13 (7.9MB/s)
                        Transfer z databanka do komputera:
                        • PD7X - 3.7MB/s
                        • PD70X - 7.2MB/s
                        Te ostatnie liczby moga byc troche niemiarodajne, bo sterownik USB pod Linuxem przesadnie (w porownaniu do Win) wydajnoscia nie grzeszy ;-)
                        no właśnie, ale i tak dziwi mnie to najbardziej, że zrzut na kartę jest szybszy jak na kompa...choć teoretycznie powinno być to normą, bo o to w końcu chodzi ;-)

tak czy inaczej to killer
                        20Dset
                        maj łeb...

Komentarz

• scooter
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 857

Gdzie można kupić to cudo ??

Komentarz

• Jac
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 4813

w pl nie kupisz, ale mozesz kupic np TU
                            Instagram

Komentarz

• scooter
                              Uzależniony
                              • 2005
                              • 857

A jak myślisz wyślą mi to za pobraniem do PL ??
                              Mój niemiecki jest raczej bardzo marny

Komentarz

Pracuję...