A Hakuba to przypadkiem nie był polar liniowy?
Filtry polaryzacyjne
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
-
Różnica widoczna "gołym" okiem pomiędzy tymi dwoma filtrami to odległość szkła od wewnętrznej krawędzi filtra.W Hoyi wynosi ona około 1-1,5mm a w Hakubie około 2-2,5 mm ,czyli mniej więcej o grubość szkła. Przy czym muszę przyznać ,że Hakuba sprawia solidniejsze wrażenie: szkło jest zabezpieczone wewnętrznym pierścieniem kontrującym,a pierścień zewnętrzny jest szerszy o około 1mm.Natomiast w Hoyi jest zainstalowany wewnętrzny pierścień sprężynujący (całość delikatnie się przesuwa,czego nie ma w Hakubie).Takie szczegóły ,ale w momencie,gdy nie mogłem złapać ostrości zacząłem te filtry oglądać z dużą uwagą,żeby znaleźć przyczynę. Na żadnym forum nie znalazłem opisu takiego przypadku.Komentarz
-
Co lepsze Hoya czy Hama ?? pytam o polar kołowyZamieszczone przez Robson01No akurat Hama to nie ta klasa.Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
-
dzięki.Zamieszczone przez PolacoNa pewno HOYA, zwlaszcza jak kupisz wersje HMC.Pozdrawiam
MarekKomentarz
-
A najlepiej to SHMC.Zamieszczone przez PolacoNa pewno HOYA, zwlaszcza jak kupisz wersje HMC.Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...Komentarz
-
Kupiłem sobie ostatnio polar kołowy 58mm Hoya SHMC do 50/1.4 i kurde... dekielka od szkła nie mogę założyć na ten polar bo szkło w filtrze jest tak płytko osadzone. Trochę to będzie niewygodne...
Komentarz
-
Tu sie nie zgodze-to dokladnie to samo,wersje z powlokami obu firm wypadaja identycznie.Srednia klasa,ani rewelacyjna ani zla,w kazdym razie zupelnie wystarczajaca.Komentarz
-
Kup sobie dekielek nasadzany w www.raysfoto.pl,bo faktycznie mozna cholery dostac,mam to samo.Zamieszczone przez p13kaKupiłem sobie ostatnio polar kołowy 58mm Hoya SHMC do 50/1.4 i kurde... dekielka od szkła nie mogę założyć na ten polar bo szkło w filtrze jest tak płytko osadzone. Trochę to będzie niewygodne...
Komentarz
-
Niestety strona "kaput"Zamieszczone przez twilightKup sobie dekielek nasadzany w www.raysfoto.pl,bo faktycznie mozna cholery dostac,mam to samo.Canon
Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...Komentarz
-
Aaaa czekajcie, na czarnej wkładce jest napis: HOYA SUPER QUALITY FILTER. To nie jest z serii SHMC?
Czy chodzi o dekielek nasadkowy na zewnętrzną krawędź filtra, do bezgwintowych filtrów polaryzacyjnych - Slim?Zamieszczone przez twilightKup sobie dekielek nasadzany w www.raysfoto.pl, bo faktycznie mozna cholery dostac,mam to samo.Ostatnio edytowany przez p13ka; 185.Komentarz
-
Dokladnie.Stronka chodzi,tam maja te dekielki ,nie sa tanie ale warto kupic bo klopot z glowy.Wysylaja blyskawicznie,jesli sie do nich zadzwoni rano to nastepnego dnia przesylka jest w domu.Zamieszczone przez p13kaAaaa czekajcie, na czarnej wkładce jest napis: HOYA SUPER QUALITY FILTER. To nie jest z serii SHMC?
Czy chodzi o dekielek nasadkowy na zewnętrzną krawędź filtra, do bezgwintowych filtrów polaryzacyjnych - Slim?Komentarz
-
Owszem to jest SHMCZamieszczone przez p13kaAaaa czekajcie, na czarnej wkładce jest napis: HOYA SUPER QUALITY FILTER. To nie jest z serii SHMC?
Czy chodzi o dekielek nasadkowy na zewnętrzną krawędź filtra, do bezgwintowych filtrów polaryzacyjnych - Slim?Canon
-
Hmm, kupiłem filtr Polaryzacyjny Hoya Ultra 77mm UV-PL-CIR i ma w komplecie własny dekielek.Zamieszczone przez twilightKup sobie dekielek nasadzany w www.raysfoto.pl,bo faktycznie mozna cholery dostac,mam to samo.
Kosztował w USA $165.Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.Komentarz
Komentarz