Filtry polaryzacyjne
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
Odp: Filtry polaryzacyjne
Co to są za filtry polaryzacyjne Hoya Revo ? Słyszał co ktoś o tym ? Jaka to pułka jakościowa ?Komentarz
-
W tej chwili polarek będzie dokręcony do 24-105... po prostu nie wyrobiłem finansowo z 16-35/4 (do którego będzie docelowo najczęściej stosowany ten polar) przed wyjazdem, do którego właśnie się szykuję.
znalazłem coś takiego:
http://allegro.pl/show_item.php?item...cf77d00be2ff62
Polecane Marumi ok 50zł taniej, warto dokładać do B+W (może troszke zbije jego cene)?Ostatnio edytowany przez RTSiak; 35391.Komentarz
-
A ja mam odmienne zdanie z całym szacunkiem do kolegi akustyka
raczej większość z nas nie stać na drogie filtry.Ale kupuje się taki filtr nie dla tego żeby mieć coś założonego na obiektyw , ale dla uzyskania jak najlepszego efektu polaryzacji.A takie niestety dają
te z najwyższej półki, co przekłada się na cenę.Kupić raz a porządnie.Średnica 77 mm nie jest tylko na jeden obiektyw.Wykorzysta się taki filtr do nie jednego obiektywu, będąc zadowolony z jakości uzyskanych efektów.I tak samo jest z każdym filtrem czy to ochronnym na przednią soczewkę obiektywu, czy filtrem szarym, czy filtrami połówkowymi. Jakość musi kosztować.A wydając nieraz b duże sumy na aparat, potem obiektywy, nie należy oszczędzać na czymś co nakręca się na PRZÓD obiektywu.Komentarz
-
ale na czym polega "lepszosc" efektu polaryzacji?A ja mam odmienne zdanie z całym szacunkiem do kolegi akustyka
raczej większość z nas nie stać na drogie filtry.Ale kupuje się taki filtr nie dla tego żeby mieć coś założonego na obiektyw , ale dla uzyskania jak najlepszego efektu polaryzacji.A takie niestety dają
te z najwyższej półki, co przekłada się na cenę.
z punktu widzenia fizyki jest jeden efekt. moze byc go wiecej lub mniej. ale nie lepiej.
ja jestem w 1000% zadowolony z Marumi, ktorych uzywam od dobrych 8 lat...
a B+W to zawsze jest jakosc?
mam ich filtry polowkowe (nakrecane) i sa optycznie kiepskie, tzn. nie odrozniaja sie od prostokatnych polowek zywicznych (bo tez sa zywiczne) - do 100mm mozna zalozyc, powyzej trzeba sie liczyc ze strata jakosci.
mialem filtr szary BW 64x i pod wzgledem zafarbow byl niedopracowany. zamienilem na budzetowa Haide i zafarb jest mniejszy.
mam UV-ke B+W i nie widze roznicy w stosunku do Marumi.
podobnie polar.
jestem osobiscie zdania, ze jesli nie musze wydac 300 PLN za kawalek szybki, to ich nie wydam... jak mi kasa zostanie to pojdzie na paliwo i kime, to mi sie lepiej przeklada na dobre zdjecia...Komentarz
-
Niestety jegomość ze zgierza... był nieubłagany i nie chciał urwać nawet złotówki więc olałem b+w i wziąłem
Filtr polaryzacyjny Marumi DHG Super Cir PL.D 77mm (5830374407) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Tu chociaż ugrałem darmowego kuriera.Komentarz
-
Witam, czy ktoś z forumowiczów korzystał z filtra polaryzacyjnego Hoya Fusion Antistatic CIR-PL. Testy na serwisach fotograficznych to jedno ,a obiektywna opinia użytkowników to drugie dlatego pytam i uprzedzam komentarze.
Dzięki za odpowiedź.Komentarz
-
-
Komentarz
-
Komentarz
-
Ciężko mi odpowiedzieć na te pytania ponieważ nie robiłem testów porównawczych tych filtrów w jednakowych warunkach na tym samym obiektywie. Polary te przewinęły się w ciągu kilku lat, za każdym razem warunki, obiektyw i miejsca były inne więc mogę opisać swoje subiektywne wrażenia w dodatku lekko przytarte upływającym czasem, zmianą monitora, bardziej zaawansowaną obróbką itd. Generalnie na pierwszym miejscu postawiłbym B+W i Hoye Fusion. Z Hoyą fotografowałem ostatnio na Seszelach i ze zdjęć jestem naprawdę zadowolony. Polar się spisał, chmurki wyszły ekstra, woda tak samo, kolory boskie. Przykładowe zdjęcia tutaj i tutaj.
B+W, którego używałem wcześniej daje wg mnie ciut ciemniejszy granatowy odcień nieba, natomiast Fusion jest bardziej błękitny i przez co trochę skręca w stronę Marumi CPL Super DHG, który jest cieplejszy od Hoya Pro 1 - przykładowe zdjęcie z B+W ze Szkocji tutaj.
Moim zdaniem klasa polara powinna być dobrana do kosztów wypraw na jakich robisz zdjęcia i czasu jaki wkładasz w ich zrobienie. Jeśli jedziesz przykładowo do Szkocji, Norwegii czy na drugą półkulę robić zdjęcia, szukasz idealnego miejsca, czekasz na warunki przez kilka dni, płyniesz do niego o poranku i fotografujesz przez 3h - szkoda byłoby na obiektyw nałożyć filtr za 50zł.
Jeśli natomiast masz polar dajmy na to za 100 i więcej złotych to ja bym nie wymieniał. Ktoś wcześniej pisał,że 77mm załatwia temat mniejszych średnic - no nie do końca bo polara zwykle używa się w słońcu, a jak masz redukcję to w większości przypadków nie nakręcisz już osłony przeciwsłonecznej. No i jeszcze jedna kwestia przy UWA gradient nieba widoczny na szerokich kątach jest bardzo trudny do wyrównania przy obróbce i czasem lepiej jest użyć szarej połówki.5DIII, EOS R, 15-35L IS RF, 24-70L II, 50L, 85L1.2 RF, 135A, 600EX-RT, 430EX III-RT, PRO-1, Eizo CG243W
500pxKomentarz
-
to jest to nieszczesne uproszczenie, ze "polar to filtr do przyciemniania nieba", ktore utarlo sie w powszechnej swiadomosci a niestety zdecydowanie nie jest prawidlowe. niebo sobie mozna latwo w postprocesie "sciemnic" jak ktos bardzo musi
w krajobrazie polar to filtr owszem, rowniez do zwiekszania kontrastu miedzy niebem a chmurami - ale przede wszystkim do obnizania kontrastu powierzchni naziemnych, tych ponizej nieba. i ten efekt jest potrzebny rowniez przy szklach szerokokatnych. w takiej sytuacji nierowne przyciemnienie nieba jest po prostu uboczna ofiara filtracji.
ten efekt zmniejszenia kontrastu akurat nie jest do podrobienia przez filtry polowkowe i nie wolno myslec o nich jako alternatywie do polarow. to jest zupelnie inna para kaloszyOstatnio edytowany przez akustyk; 984.Komentarz
-
Hejka. Jestem zainteresowany używaniem polara na 12mm na aps. Wiadomo, że w takich okolicznościach na niebie polaryzacja nie pokrywa całego pola widzenia obiektywu. Robi się swoisty ząbek
.
Czy ktoś zauważył, aby jakiś polar sprawdzał się w tym lepiej?Komentarz
-
taki, ktory ma zerowa skutecznosc polaryzacji
tak serio... jest to pytanie z gatunku: czy ktos znalazl psa, ktory kiedys nie jest glodny?
gdzie z praw fizyki wynika, ze jak ma cztery lapy i wiszace uszy, to zawsze jest glodne.Komentarz
Komentarz