Filtry polaryzacyjne

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szymon zieliński
    Dopiero zaczyna
    • 2006
    • 47

Dzięki ale napaliłem się na wyżej wymienionego i czekam żeby ktoś rozwiał moje wątpliwości
    350d,5d,kit,tamron 28-75,85mm 1.8.,canon 70-200 2.8 L trochę filtrów,blend,softboxów i chińskich lamp
    www.zielinskiphoto.selia.pl

Komentarz

• szymon zieliński
      Dopiero zaczyna
      • 2006
      • 47

liczę w szczególności na posiadaczy tamronów
      350d,5d,kit,tamron 28-75,85mm 1.8.,canon 70-200 2.8 L trochę filtrów,blend,softboxów i chińskich lamp

Komentarz

• mmsza
        Zablokowany
        • 2005
        • 514

Zamieszczone przez szymon zieliński
        Mam w takim razie ostatnie decydujące pytanie:Czym Käsemann Slim 67 E MRC nie przyciemni mi za bardzo obiektywu(tamron 28-75) i czy da się na nieho nakręcić holder cokina
        Nie do końca rozumiem pytanie.
        To jest naturalne, że polar ostro "przyciemnia" jak to mówisz szkło.
        Chcesz jednocześnie mieć nakręcony polar i uzywać cookina (domyślam się, że jakieś połówki)? A zastanawiałeś się co Ci wóczas zostanie z jakości efektu końcowego?

Komentarz

• mmsza
          Zablokowany
          • 2005
          • 514

liczę w szczególności na posiadaczy tamronów
          a to przepraszam - nie zauważyłem, traktuj moje uwagi jako mało ważne

Komentarz

• szymon zieliński
            Dopiero zaczyna
            • 2006
            • 47

polar + połówka-tylko w wyjątkowych sytuacjach.Spójrz na niektóre zdjęcia akustyka zrobione właśnie w takiej konfiguracji,szczerze mówiąc nie widać jakiegoś upadku jakościowego.Co do pytania to mi się wydawało że jest dosyć jasne.Często już spotykałem się na tym forum z rozmowami typu:shmc do takiego a takiego szkła?za bardzo przyciemni.Może pytanie dla Cioebie:czy to filtr odpowiedni do tej jakośći szkła?

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Często już spotykałem się na tym forum z rozmowami typu:shmc do takiego a takiego szkła?za bardzo przyciemni.
              To jakieś kompletne bzdury były - przyciemnianie nie ma nic wspólnego z jakością - polar zabiera ponad dwie działki światła i tyle i w zasadzie każdy nie no-name robi to dokładnie tak samo...

I czym lepszej jakości polar tym lepiej, kup najlepszy na jaki Cie stać - kazdy wplywa ujemnie na jakość, sęk w tym żeby mieć taki który wpływa najmniej...
              Ostatnio edytowany przez Krzychu; 475.
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• mmsza
                Zablokowany
                • 2005
                • 514

Filtr jest bardzo dobry. Do 28mm (zwłaszcza na cropie) nie musi być nawet slim bo i na narmalnym winiety nie uświadczysz.
                Właśnie po moim pytaniu na PW do Akustyka dowiedziałem się o degradacji jakości przy użyciu cookina.

Komentarz

• mmsza
                  Zablokowany
                  • 2005
                  • 514

polar + połówka-tylko w wyjątkowych sytuacjach.Spójrz na niektóre zdjęcia akustyka zrobione właśnie w takiej konfiguracji,szczerze mówiąc nie widać jakiegoś upadku jakościowego.Co do pytania to mi się wydawało że jest dosyć jasne.Często już spotykałem się na tym forum z rozmowami typu:shmc do takiego a takiego szkła?za bardzo przyciemni.Może pytanie dla Cioebie:czy to filtr odpowiedni do tej jakośći szkła?
                  Filtr jest bardzo dobry. Do 28mm (zwłaszcza na cropie) nie musi być nawet slim bo i na narmalnym winiety nie uświadczysz.
                  Właśnie po moim pytaniu na PW do Akustyka dowiedziałem się o degradacji jakości przy użyciu cokina.

Komentarz

• szymon zieliński
                    Dopiero zaczyna
                    • 2006
                    • 47

ok,dzięki serdeczne,w takim razie się zdecyduje..pozdrawiam

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez Krzychu
                      polar zabiera ponad dwie działki światła i tyle
                      Raczej 1-1.5 EV

Komentarz

• serbio
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 243

Chciabym się spytać czy dobrze rozumię czy filtr Marumi z oznaczeniem CPL DHG są przeznaczone do cyfrówek?
                        a teraz najistotniesze jaki do analoga czy:
                        - CPL WPC ( co oznacza WPC)
                        - CPL MC ( polar kolowy z powlokami a ile ich jest )
                        Wide to slim ?
                        Jakoś caly czas bylem przekonany do zakupu Hoy ale po przeczytaniu wielu wątków widzę że chyba lepszą propozycją będzie Marumi .Co jeszcze zauważylem to co w drugim wątku pojawia się opinia na temat filtrów polaryzacyjnych B+W MRC. Czy taki filtr można zastosować do analogów?
                        Czy nie ma żadnych przeciwskazań żeby filtr polaryzacyjny o średnicy 62mm można stosować na redukcji 52-62?
                        Patrząc na stopkę jaki byście mi mogli polecić filtr poalaryzacyjny?
                        Przepraszam za tyle pytań ale taki mi się wlaśnie nasunely
                        Dzięki za rady i pozdrawiam
                        Ostatnio edytowany przez serbio; 3491.

Komentarz

• serbio
                          Bywalec
                          • 2005
                          • 243

Czy móglby ktoś z szanownego forum i wy drodzy guru od spraw fotografi , moglibyście odpowiedzić na moje może glupie pytania.
                          Pozdrawiam

Komentarz

• KrzychK
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 65

Zamieszczone przez serbio
                            Chciabym się spytać czy dobrze rozumię czy filtr Marumi z oznaczeniem CPL DHG są przeznaczone do cyfrówek?
                            a teraz najistotniesze jaki do analoga czy:
                            - CPL WPC ( co oznacza WPC)
                            - CPL MC ( polar kolowy z powlokami a ile ich jest )
                            Wide to slim ?
                            W.
                            IMHO nie tylko.
                            tu masz opis ze strony Marumi plus wyjasnienie co to WPC

Marumi MC - 8 powlok ( po 4 z kazdej strony)
                            Marumi WPC posiada 8 powłok MC i dwie (po jednej z każdej strony) powłoki WPC (WaterProof Coating)

tak, wide - mozna okreslic jako slim (bo owa wer. stosowana jest do szerokokatnych obiektywow.
                            Wszystko o kawie - masz jakieś pytania?

Komentarz

• CamelXP
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 231

To i ja sie podlacze. Mozna cos rozsadnego (polar znaczy) na 58mm kupic ponizej 100 pln??
                              Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Komentarz

• chavez
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 337

Zamieszczone przez Raaa
                                Czy na ogniskową 28mm przy cropie 1.6 (350D) potrzebuję wersji slim, czy wystarczy zwykła? A na obiektyw kitowy 18mm?
                                Właśnie, mam podobne pytanie. Czy na kitowy obiektyw (18-55mm) można założyć filtr HOYA HMC 58mm UV (link) i mieć obraz bez winietowania przy najmniejszej ogniskowej? Potrzebuję tani filtr do osłony soczewki obiektywu.

Komentarz

Pracuję...