Dzięki ale napaliłem się na wyżej wymienionego i czekam żeby ktoś rozwiał moje wątpliwości
Filtry polaryzacyjne
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
350d,5d,kit,tamron 28-75,85mm 1.8.,canon 70-200 2.8 L trochę filtrów,blend,softboxów i chińskich lamp
www.zielinskiphoto.selia.pl -
liczę w szczególności na posiadaczy tamronów350d,5d,kit,tamron 28-75,85mm 1.8.,canon 70-200 2.8 L trochę filtrów,blend,softboxów i chińskich lamp
www.zielinskiphoto.selia.plKomentarz
-
Nie do końca rozumiem pytanie.
To jest naturalne, że polar ostro "przyciemnia" jak to mówisz szkło.
Chcesz jednocześnie mieć nakręcony polar i uzywać cookina (domyślam się, że jakieś połówki)? A zastanawiałeś się co Ci wóczas zostanie z jakości efektu końcowego?Komentarz
-
Komentarz
-
polar + połówka-tylko w wyjątkowych sytuacjach.Spójrz na niektóre zdjęcia akustyka zrobione właśnie w takiej konfiguracji,szczerze mówiąc nie widać jakiegoś upadku jakościowego.Co do pytania to mi się wydawało że jest dosyć jasne.Często już spotykałem się na tym forum z rozmowami typu:shmc do takiego a takiego szkła?za bardzo przyciemni.Może pytanie dla Cioebie:czy to filtr odpowiedni do tej jakośći szkła?350d,5d,kit,tamron 28-75,85mm 1.8.,canon 70-200 2.8 L trochę filtrów,blend,softboxów i chińskich lamp
-
To jakieś kompletne bzdury były - przyciemnianie nie ma nic wspólnego z jakością - polar zabiera ponad dwie działki światła i tyle i w zasadzie każdy nie no-name robi to dokładnie tak samo...
I czym lepszej jakości polar tym lepiej, kup najlepszy na jaki Cie stać - kazdy wplywa ujemnie na jakość, sęk w tym żeby mieć taki który wpływa najmniej...Ostatnio edytowany przez Krzychu; 475.Komentarz
-
Filtr jest bardzo dobry. Do 28mm (zwłaszcza na cropie) nie musi być nawet slim bo i na narmalnym winiety nie uświadczysz.
Właśnie po moim pytaniu na PW do Akustyka dowiedziałem się o degradacji jakości przy użyciu cookina.Komentarz
-
Filtr jest bardzo dobry. Do 28mm (zwłaszcza na cropie) nie musi być nawet slim bo i na narmalnym winiety nie uświadczysz.polar + połówka-tylko w wyjątkowych sytuacjach.Spójrz na niektóre zdjęcia akustyka zrobione właśnie w takiej konfiguracji,szczerze mówiąc nie widać jakiegoś upadku jakościowego.Co do pytania to mi się wydawało że jest dosyć jasne.Często już spotykałem się na tym forum z rozmowami typu:shmc do takiego a takiego szkła?za bardzo przyciemni.Może pytanie dla Cioebie:czy to filtr odpowiedni do tej jakośći szkła?
Właśnie po moim pytaniu na PW do Akustyka dowiedziałem się o degradacji jakości przy użyciu cokina.Komentarz
-
ok,dzięki serdeczne,w takim razie się zdecyduje..pozdrawiam350d,5d,kit,tamron 28-75,85mm 1.8.,canon 70-200 2.8 L trochę filtrów,blend,softboxów i chińskich lamp
-
Komentarz
-
Chciabym się spytać czy dobrze rozumię czy filtr Marumi z oznaczeniem CPL DHG są przeznaczone do cyfrówek?
a teraz najistotniesze jaki do analoga czy:
- CPL WPC ( co oznacza WPC)
- CPL MC ( polar kolowy z powlokami a ile ich jest )
Wide to slim ?
Jakoś caly czas bylem przekonany do zakupu Hoy ale po przeczytaniu wielu wątków widzę że chyba lepszą propozycją będzie Marumi .Co jeszcze zauważylem to co w drugim wątku pojawia się opinia na temat filtrów polaryzacyjnych B+W MRC. Czy taki filtr można zastosować do analogów?
Czy nie ma żadnych przeciwskazań żeby filtr polaryzacyjny o średnicy 62mm można stosować na redukcji 52-62?
Patrząc na stopkę jaki byście mi mogli polecić filtr poalaryzacyjny?
Przepraszam za tyle pytań ale taki mi się wlaśnie nasunely
Dzięki za rady i pozdrawiamOstatnio edytowany przez serbio; 3491.__________________________Komentarz
-
Czy móglby ktoś z szanownego forum i wy drodzy guru od spraw fotografi , moglibyście odpowiedzić na moje może glupie pytania.
Pozdrawiam__________________________Komentarz
-
W.
IMHO nie tylko.
tu masz opis ze strony Marumi plus wyjasnienie co to WPC
Marumi MC - 8 powlok ( po 4 z kazdej strony)
Marumi WPC posiada 8 powłok MC i dwie (po jednej z każdej strony) powłoki WPC (WaterProof Coating)
tak, wide - mozna okreslic jako slim (bo owa wer. stosowana jest do szerokokatnych obiektywow.Komentarz
-
To i ja sie podlacze. Mozna cos rozsadnego (polar znaczy) na 58mm kupic ponizej 100 pln??Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?Komentarz
-
Właśnie, mam podobne pytanie. Czy na kitowy obiektyw (18-55mm) można założyć filtr HOYA HMC 58mm UV (link) i mieć obraz bez winietowania przy najmniejszej ogniskowej? Potrzebuję tani filtr do osłony soczewki obiektywu.Komentarz
Komentarz