Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
No to porażka...
Dobrze, że mam jeszcze kilka dni na zwrot.
Tylko, że na "porządną" głowicę mnie nie stać, a nie wiem, jaką inną kupić.
Spróbuj wymienić na większą kulę, np. 488RC2, jako powód podając że "nie utrzymuje" ci zestawu. Kilka złotych droższa, ale sporo lepsza.
Mam, używam i nic złego na jej temat powiedzieć nie mogę.
Zresztą zajrzyj TUTAJ.
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz; Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie" 50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150 tylko... czy to jest ważne???"Galeria - zapraszam."
rozumiem ze obiektyw z mocowaniem statywowym bo jesli chcesz to mocowac do gripa to i tak nawet najbardziej stabilny statyw i glowica jest w tym wypadku wyrzucaniem pieniedzy ;-)[/QUOTE]
of cors robienie takiego ramienia to bzdura - grip moge od biedy zdejmowac zeby bylo lepsze wyważenie
szkielko od 200 2.8 mam juz z mocowaniem statywowym
panowie - mowicie 1000 - no powiedzmy, że ok - ale wrocmy do sprzetu
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
[QUOTE=Kolaj;579785]Chłopie, do astrofoto, to Ty potrzebujesz czegoś takiego:
[URL]http://www.......
ojjjjjjj Panowie odjechaliście troche ))
niebem to ja sie bede BAWIŁ - wiec zwykłe mikroregulacje starczą
z tego tylko co szukam to juz w miarę w miarę sprzęciki - Sherpa 600, Slik 700 ale mikroergulacje moge zapomnieć.
czy odrzucając kryterium mikroregulacji - bo widze ze to gwóźdź do trumny, możecie coś polecić?
nie jestem zawodowcem - amatorem - wiec glowice za 2kpln to troche przy duzo... 500-1000 za calosc - to jestem w stanie sobie wewnętrznie wytłumaczyć
Ostatnio edytowany przez Gość; 21198.
Powód: Automerged Doublepost
A mozna wiedziec dlaczego? I wogole co kupic mozliwie w najlepszej cenie do mozliwosci do tego zestawu?
Bo będą za słabe - o Sherpie szkoda w ogóle gadać, Goldphoto nogi by pewnie dały radę, głowiczka natomiast nie bardzo. Nie wiem co rozumiesz przez najlepszą cenę - porządne nogi (Manfrotto 055Pro to raczej minimum, z podróbkami Goldphoto nie mam doświadczenia ale jeżeli są podobnie stabilne to będą OK), a głowica to już zależy czy chcesz kulę czy 3D - bo to krytyczna sprawa. Co do kulowych do takiego zestawu to rozejrzyj się może za większymi Benro bo mogą być niezłe (sam nie używałem), osobiście używam Markinsa to podobnego zestawu (40D + 400/5.6).
szerpę 600r z 350D i 400/5.6 miałem - statyw za lekki trochę, a co ważniejsze głowica doprowadza do szału - przy próbie przykręcenia cały zestaw lekko opada i nie jest za bardzo stabilny..
Wybacz Krzychu ale niedawno wspominałem o głowicy BH-0 firmy BENRO o której pisałeś że pewnie będzie się wszystko trzęsło po dopięciu Body + Szkła + Lampy...sprawdziłem i wszystko jest stabilne, nawet stukając w to paluchem!
Obecnie dokupiłem drugi zestaw Benro *A-297 n6 plus tym razem głowice KB-1 (starszy o kilkanascie dni zestaw w spadku otrzymała moja żona).
Reasumując jestem w stanie polecić zarówno zestaw pierwszy jak i drugi a różnią się wyłącznie głowicami BH-0 i KB-1
Co do porównania do Manfrotto - to w sumie jak na mój gust widać sporo podobieńst jednak materiały użyte w Benro wydają się być lepsze.
Z drugiej strony nie rozumiem dlaczego polecasz głowice w wersji KS-1 skoro KB-1 jeden wydaje się być korzystniejszy.
Trzymałem obie głowice w sklepie w dłoni i nie dostrzegłem żadnej różnicy - może prócz tego że jedna jest koloru szaro piaskowego a druga czarnego no i różni je cena.
Tak po krótce:
KB-1 kosztuje w granicach 300 zł
Średnica - 44mm
Dł / Wys / Sze - 108mm / 72mm / 107mm
Ciężar - 0,54 kg
Udźwig - 12 kg
KS-1 kosztuje około 400 zł
Średnica - 44mm
Dł / Wys / Sze - 108mm / 72mm / 107mm
Ciężar - 0,56 kg
Udźwig - 12 kg
Wybacz Krzychu ale niedawno wspominałem o głowicy BH-0 firmy BENRO o której pisałeś że pewnie będzie się wszystko trzęsło po dopięciu Body + Szkła + Lampy...sprawdziłem i wszystko jest stabilne, nawet stukając w to paluchem!
Z 400/5.6 ?
Zamieszczone przez sadaman
Z drugiej strony nie rozumiem dlaczego polecasz głowice w wersji KS-1 skoro KB-1 jeden wydaje się być korzystniejszy.
Bo akurat była u podlinkowanego sprzedającego ? Nie pisałem że polecam bo ich nie używałem a nie lubię polecać czegoś z czym nie miałem własnoręcznie do czynienia. Napisałem że celowałbym w coś takiego... Polecałem za to Markinsa...
Bo akurat była u podlinkowanego sprzedającego ? Nie pisałem że polecam bo ich nie używałem a nie lubię polecać czegoś z czym nie miałem własnoręcznie do czynienia. Napisałem że celowałbym w coś takiego... Polecałem za to Markinsa...
A to OK mój błąd nie doczytałem
Jednakże skoro pisał o KS-1 to dlaczego nie wspomnieć o KB-1 gdzie właściwie to to samo parametralnie jak i fukncyjnie...jedyna różnica w ocenie namacalnej i odczuwalnej to cena.
Co do BH-0 jak zapewne widzisz w mojej stopce niema szkla w stylu 400mm więc z takowym nie testowałem.
Komentarz