Jaki statyw
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X
-
-
IMHO jak juz sie bawic w male-lekki, to raz a dobrze. karbonowe nogi Benro czy wlasnie Triopo, jesli wybierzesz statyw o niewielkiej wysokosci roboczej, moga okazac sie zupelnie znosne cenowo. ale to moze tez byc aluminium, bo przy mniejszych gabarytach to tez bedzie wagowo bardziej strawialne.Komentarz
-
wiem, wiem - podchodzę do tego od d...y strony. Najlepiej by było tak zrobić, kupić raz a porządnie. Myślałem że z Manfrotto tak robię, ale ta waga jednak dobija. Pieszo to jeszcze pół biedy, ale na rowerze jest lekka masakra.
Rozglądam się za czymś w okolicy 1 kg i sporo właśnie Al-Mg jest do wyboru, choć przy niskiej wadze mają też minimalną wysokość.piątka, trochę szkła i gadżetyKomentarz
-
Komentarz
-
-
Strona, dwie wcześniej rozmowa tyczy się min. węglowych Triopo. Mam GT228. Porównywałem z pięciokrotnie droższym Gitzo. Różnice są spore, ale stabilność i wykonanie nie są pięciokrotnie gorsze. Wg mnie warto kupić.Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
-
Hi..
Odbierałem akurat puszkę i byłem spłukany. Gadaliśmy chwilę o tym i o owym (byłem akurat przypadkiem przejazdem w Krotoszynie). Rozmawialiśmy m.in o Benro. Na to Towers wyjął Triopo - rozstawił i mówi "zobacz - to jest dopiero statyw". Powiem szczerze - miałem wrażenie że jest przyklejony do podłogi. Drgania gasił tak że myślałem że to jakaś technologia kosmiczna. Ważył coś ponad 1 kg. Oczywiście to był ten jeden konkretny model - dla mnie za wysoki (kurdupel jestem). Ale moim zdaniem naprawdę warto się im przyjrzeć z bliska i dotknąć. Obecnie używam Velbona. Wybrałem go bo się mieści do walizki i nie muszę go taszczyć w podręcznym (co czasem bywa wręcz niemożliwe). Ale następny rozważę właśnie Triopo z tych które się składają poniżej 50 cm. Benro macałem i moim zdaniem jest lepszy od Velbona przy podobnych cenach (ale ja kupowałem jak o Benro jeszcze nie słyszeli
.
Zapewne chcesz wiedzieć ile kosztował ten Triopo - około 1000 pln same nogi (co przy cenie obecnej mojego Velbona - około 500 pln) wydaje się bardzo atrakcyjną ceną).
Pozdrawiam...Komentarz
-
-
Myślałem, że tylko ja tak mam ;-) . Jest to denerwujące przy ustawianiu aparatu dokładnie w określonej pozycji. Czyli ten typ tak ma. Druga sprawa która mnie nurtuje to sposób dokręcania płytki - muszę użyć dużej siły żeby to zrobić solidnie. Zdecydowanie wygodniejszy jest sposób min. taki jak z Manfrotto. Gdy tego nie zrobię mocno mam wrażenie , że aparat zaraz spadnie.______________________________________
Canon 6D 85/1,8 50/1,4 70-200 2,8 IS USM II TCx2III 430EXIIKomentarz
-
witam wszystkich, mam zamiar zakupic statyw ale po przejrzeniu ostatnich stron jestem troche zmieszany. Co prawda jakis czas temu rowniez chcialem kupic statyw i doradzalem sie w tym temacie ale sytuacja finansowa troche sie skomplikowala i musialem czekac az do teraz. Wtedy po wielu rozwazaniach wybralem zestaw goldphoto YH324C + manfrotto 804RC2. Jednak teraz w zasadzie niemozliwe jest znalezienie nog goldphoto (nie wiem czemu) i szukam czegos nowego. Kolega Bangi bardzo zachwala swoj statyw i na pierwszy rzut oka wyglada on calkiem solidnie jednak nie slyszalem wczesniej o tej firmie stad moje watpliwosci. Co solidnego mozna dostac w tej cenie? Na razie mam 50D+17-50+430ex ale licze sie z tym, ze moze pojawic sie jakies nowe szklo i zolidny zestaw to podstawa. Co do glowicy to chyba jednak panoramiczna. 804RC2 to koszt ok.200zl ale ciezko o cos rownie solidnego w nizszej cenie. Jakies propozycje?Komentarz
-
Faktycznie nigdzie nie widać tego statywu, a pracowało się na nim dość..... jak za takie pieniądze to w komplecie z 141RC był rewelacyjny.... wybralem zestaw goldphoto YH324C + manfrotto 804RC2. Jednak teraz w zasadzie niemozliwe jest znalezienie nog goldphoto (nie wiem czemu) i szukam czegos nowego....
...Na razie mam 50D+17-50+430ex ale licze sie z tym, ze moze pojawic sie jakies nowe szklo i zolidny zestaw to podstawa.
Ale trzeba było pokochać kluczyk do przykręcania śrub regulacyjnych bo czasami się okazywało że jedna z nóg lubiła się rozregulowywać i efekt był taki że zjeżdżał w dół bez powodu. Najprawdopodobniej rurki były niekoniecznie okrągłe lub miały tendencję do gięcia na obwodzie. Ale jakoś dało się na tym pracować.
Nadarzyła się okazja kupienia nie używanego 055xprob i ...
Potwierdzam zdanie iż Maniek to jest Maniek. Jeszcze nigdy nic nie musiałem w nim regulować.
Co do stabilności to jest w zasadzie identyczny co chińczyk, a stawiałem na nim 40D+17-40 lub 28-75 więc nic ciężkiego, zresztą na tych statywach nic cięższego nie da się postawić.
Więc proponuję upolować gdzieś YH324C jeśli jest Ci potrzebny statyw do zabawy hobbistycznej lub jeśli masz jakieś roboty na których zarobisz używając statywu to kup 055xprob i nie szukaj lepszej alternatywy.
Szkoda czasu i nerwów.Komentarz
-
-
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---Komentarz
-
nie no, bez przesady....Zamieszczone przez adriandz1... w sprawie Triopio wypowiada sie w zasadzie jedna osoba.R8, 35, 50, 85Komentarz
-
Komentarz
Komentarz