Jaki statyw

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • J.J.
    Bywalec
    • 2008
    • 177

Jeśli te chińskie podróby statywów są takie same jak chińskie statywy studyjne, a zapewne tak, to odradzam. Moje studyjne, po jakimś czasie zaczęły same zjeżdżać w dół, z założoną lampą i softoxem. Nawet z metrową blendą.
    moja strona

Komentarz

• akustyk
      gajowy
      • 2004
      • 12226

Zamieszczone przez J.J.
      Jeśli te chińskie podróby statywów są takie same jak chińskie statywy studyjne, a zapewne tak, to odradzam. Moje studyjne, po jakimś czasie zaczęły same zjeżdżać w dół, z założoną lampą i softoxem. Nawet z metrową blendą.
      chinska podroba o nazwie Benro o glowe przerasta "oryginalne" Manfrotto pod wzgledem jakosci wykonania i wygody pracy mechanicznej
      www albo tez flickr

Komentarz

• Sławek
        Uzależniony
        • 2008
        • 968

Rzeczywiście Benro robi wrażenie produktu wysokiej marki. Gdzieś czytałem o technologii zimnego anodowania aluminium w kwasie szczawiowym jaki stosują w produkcji. Powłoki są tak twarde jak stal węglowa. Ja z głowicy B-2 jestem bardzo zadowolony, jednak statyw kupiłem manfrotto ze względu na dostatek osprzętu. Kiedyś w starym statywie filmowym uszkodziłem blokadę jednej sekcji i bez trudu dokupiłem w foto 7. Z benro było by chyba trudniej.
        www.fotokrajs.pl

Komentarz

• sniper88
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1156

Mam pytanie, czy ktoś spotkał się z tym zamiennikiem Gorillapoda?
          Treq Gri4
          O ile oryginalny Gorillapod ma cokolwiek dobre recenzje, o tyle o tym modelu nie byłem w stanie znaleźć żadnych informacji.
          WWW | 500px | IG
          Semper in altum

Komentarz

• darek24111
            Coś już napisał
            • 2008
            • 99

Ja ze swojej strony raz jeszcze moge polecić Manfrotto 055 cxpro3 + Benro B-2
            Szczegóły tutaj: http://canon-board.info/showthread.php?t=834&page=58

Miałem dużo wątpliwości, zestaw nie byl tani, ale teraz jestem bardzo zadowolony. Karbonowe nogi Manfrotto sa wysmienite, świetna sztywność, dokupiłem kolce i jest ok. Głowica Benro B-2 moim zdaniem jest o wiele lepsza i stabilniejsza od B-1...
            Pozdrawiam

Komentarz

• DonZ
              • 2010
              • 9

Witam nie chce mi się brnąć przez 83 strony w poszukiwaniu opinii o statywie marki Camrock ale do rzeczy. Przymierzam się do zakupu statywu i padło na markę Camrock a dokładniej model camrock XT02 (http://allegro.pl/statyw-camrock-xt0...500396830.html) na allegro za 209zł tyle że mam pytanie czy ktoś miał styczność z tymi statywami? jak nie uzyskam odp to pewnie padnie na Slik Pro (http://allegro.pl/slik-pro-330dx-z-g...501546300.html) ale nie zawsze niska cena = słaby produkt.

Komentarz

• dziobolek
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2634

Zamieszczone przez DonZ
                Witam nie chce mi się brnąć przez 83 strony w poszukiwaniu opinii o statywie marki Camrock ale do rzeczy. Przymierzam się do zakupu statywu i padło na markę Camrock a dokładniej model camrock XT02...
                Po pierwsze primo ;-) - wcale nie trzeba "brnąć", wystarczy użyć http://maciejko.net/cbsearch/

Po drugie primo - model XT 020, a nie XT02.
                Po wpisaniu prawidłowego modelu, powyższa szukajka generuje np.:

http://canon-board.info/showthread.php?t=834&page=44

Pozdrówka!
                "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• DonZ
                  • 2010
                  • 9

Mój błąd. Dzięki wielkie za linki, zakupiłem statyw Camrock i zobaczę co potrafi

Komentarz

• Sunders
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2746

Zamieszczone przez koraf
                    Triopo GT-128C.Kupiłem ten statyw jako drugi na wypady w plener/.../ jestem bardzo pozytywnie zaskoczony . Wizualnie i jakością wykonania nie odbiega prawie od Gitzo/.../Potwierdzę jak zachowuje się w praktyce :-D. Jak na razie jestem bardzo zadowolony.
                    koraf czy już możesz potwierdzić, czy ten statyw zachowuje sie w praktyce tak jak wygląda Zastanawiam się nad zakupem sprzętu tej marki :smile:
                    http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• dinderi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3028

Zamieszczone przez Sunders
                      koraf czy już możesz potwierdzić, czy ten statyw zachowuje sie w praktyce tak jak wygląda Zastanawiam się nad zakupem sprzętu tej marki :smile:
                      Mam ten statyw z głowicą B-3, od Stycznia. Jedyne zastrzeżenia jakie mam, to luzujące się śruby zawiasów nóg. Co ciekawe, luzują się w 2 nogach, a w trzeciej nie Trzeba je systematycznie dokręcać. Z tym, że to nie jest tak, że statyw nagle się rozpada. Poprostu, po kilku rozłożeniach/złożeniach, nogi zaczynają chodzić lżej. Nie jest to jakaś uciążliwa wada.
                      Statyw jest bardzo stabilny i nie mam póki co wrażenia, żeby bać się zapiąć do niego jakikolwiek zestaw, aparat/szkło.
                      Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                      09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Sunders
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2746

dinderi a jak sprawuje się głowica B3 Ile max. na niej mocujesz?Przymierzam się do trochę innych nóg, ale z tą właśnie głowicą. Czy te nogi nie są dla Ciebie za krótkie? :-)
                        http://maciejko.net/cbsearch/ :wink:

Komentarz

• dinderi
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 3028

Statyw w pozycji, gdzie nogi są najmniej rozstawione, z założoną głowicą Triopo B-3 i maksymalnie opuszczoną kolumna ma około 128 cm wysokości. Wysunięcie głowicy maksymalnie do góry, daje 148 cm.
                          Mam 176 cm wzrostu i w najwyższym położeniu, statyw kończy się 3 centymetry pod moją brodą. Jak założysz 5DII na głowicę, trzeba się tylko troszeczkę przygiąć, żeby zajrzeć przez wizjer.
                          Jak na razie najwięcej co na tym mocowałem to 5DII + 70-200 f2.8.

Okucia statywu jak i stabilność są tylko trochę delikatniejsze niż np. w Gitzo o wytrzymałości 16kg (Wiesiek, jaki masz typ? ). Kwestia tylko materiału, jaki jest użyty. To się okaże dopiero za podejrzewam 2 lata.

Sama głowica sprawia solidne wrażenie. Niestety nie potrafię powiedzieć, czy lepsza lub gorsza jest od czegoś innego, bo nie znam się na tym.
                          Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                          09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Merde
                            Grzeczny i układny podpis
                            • 2008
                            • 7756

Zamieszczone przez dinderi
                            Mam ten statyw z głowicą B-3, od Stycznia. Jedyne zastrzeżenia jakie mam, to luzujące się śruby zawiasów nóg. Co ciekawe, luzują się w 2 nogach, a w trzeciej nie Trzeba je systematycznie dokręcać.
                            A jakiś thread lock nie załatwi sprawy na stałe?
                            I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Kolaj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3293

Zamieszczone przez dinderi
                              Jedyne zastrzeżenia jakie mam, to luzujące się śruby zawiasów nóg.
                              To masz dokładnie to samo, co w moim Benro, o czym Ci chyba nawet kiedyś wspominałem. Jak znajdziesz na to patent, to daj znać.

Komentarz

• koraf
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1748

Zamieszczone przez Sunders
                                Opinia jak najbardziej pozytywna, u mnie jak na razie nic się nie luzuje :-D, do plecaka jest super. Wykonanie gorsze niż w gitzo, ale jak na podróbę bardzo dobrze zdaje egzamin ( jak na razie aż dziw bierze, że to chińszczyzna .

Komentarz

Pracuję...