Jaki statyw

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5499

lekko schylić się muszę, ale nie jest to żaden problem, który by wpływał na komfort jego użytkowania, to oczywiście IMHO, mam ok. 176 cm wzrostu,
    to co napisał wiktor jak najbardziej potwierdzam
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• retter
      Początki nałogu
      • 2007
      • 432

@gudi to kup co chcesz ale jak aparat pierdyknie na glebe, albo sie zacznie rozpadać ten statyw, albo nie bedzie zbyt stabilny to bedzie wyłacznie twoj problem, a były przypadki że całkiem masywne GP wraz z aparatem było na glebie.
      szukaczka http://maciejko.net/cbsearch/

FaanBW

Komentarz

• Kolekcjoner
        Obertroll
        • 2006
        • 18793

gudi może spróbuj poszukać czegoś używanego z tym, że najlepiej w komisie albo tak żeby się dało obejrzeć. Po prostu kwota 150 zł jest zbyt mała żeby kupić nowy statyw - to co jest w sklepach za te pieniądze to wyroby statywopodobne i cały czas koledzy próbują Ci to powiedzieć.
        "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
        Kapitan Wagner

Komentarz

• Kokus
          • 2011
          • 1

Witam. Szukam statywu do robienia zdjęć krajobrazowych, portretowych jak i zdjęć nocnych. Zależy mi głównie na tym aby był bardzo solidny ( zakup na parę lat) oraz żeby można było go obniżyć praktycznie do samej ziemi. Na początku myślałem o Triopo C-258 + głowica KJ-2 ale po przeczytaniu paru stron tego wątku zaczynam myśleć czy nie dołożyć parę zł i kupić coś lepszego trwalszego i dającego komfort podczas użytkowania. Cena nie gra aż takiej roli ale na statyw za 1500 raczej nie mogę sobie pozwolić. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
          Ostatnio edytowany przez Kokus; 42132.

Komentarz

• retter
            Początki nałogu
            • 2007
            • 432

Zamieszczone przez Kokus
            ... Zależy mi głównie na tym aby był bardzo solidny ( zakup na parę lat) oraz żeby można było go obniżyć praktycznie do samej ziemi. Na początku myślałem o Triopo C-258 + głowica KJ-2 ale po przeczytaniu paru stron tego wątku zaczynam myśleć czy nie dołożyć parę zł i kupić coś lepszego trwalszego i dającego komfort podczas użytkowania...
            Troche za mało przeczytałes, tu naprawde jest SPORO napisane jedynie trzeba usiąść i przeczytać wcinając np chipsy

Obecnie brane od najtanszego Tripo, Benro, Manfrotto, Gitzo.
            Polecam nogi MF190/055 bo sprawdzone od lat, a głowica hmmm co kto woli.
            szukaczka http://maciejko.net/cbsearch/

FaanBW

Komentarz

• foggy_lad
              Bywalec
              • 2009
              • 127

a co powiecie na temat statywów karbonowych Triopo? Chodzi mi po głowie coś takiego:

oraz głowica:

Czy ktoś może się wypowiedzieć czy warto? Czy lepiej dołożyć do np. Benro?
              R8, 35, 50, 85

Komentarz

• dinderi
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 3028

Zamieszczone przez mrtnz
                a co powiecie na temat statywów karbonowych Triopo? Chodzi mi po głowie coś takiego:

oraz głowica:

Mam GT-228. Solidnie wykonany, stabilny.
                Niestety, po niecałym roku używania (bodaj 9 miesięcy) pękł pierścień plastikowej śruby, ograniczającej wysunięcie się kolumny w górę. Nie ma to wielkiego wpływu na użytkowanie, bo właściwości statywu się nie zmieniły, ale mogłoby to być wykonane z metalu. Czeka mnie wizyta na tokarni, żeby dorobić część z aluminium. Nie będe korzystał z naprawy gwarancyjnej, bo doświadczenie mówi mi, że ewentualnie wymieniony element zepsuje się w podobny sposób.
                Mam głowicę B3, jest duża i stabilna. Do wad zaliczam jedynie, że dokręcając pokrętło kuli mimo wszystko aparat nieznacznie zmienia swoją pozycję, o milimetr, dwa. Nie mam porównania z innymi wyrobami więc nie wiem, czy to ten typ czy inne równiez.
                Ogólnie, zakup uważam za wart swojej ceny i jestem zadowolony.
                Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• koraf
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1748

Zamieszczone przez mrtnz

oraz głowica:

Mam dokładnie ten zestaw i sprawdza się bardzo dobrze w codziennym użytkowaniu (mam również cięższy zestaw) jest bardzo stabilny i lekki i o to mi głównie chodziło.

Komentarz

• foggy_lad
                    Bywalec
                    • 2009
                    • 127

dzięki Panowie. Czyli pomijając kwestię, o której pisałeś dinderi, za tę kasę nie ma się co zastanawiać? Cena faktycznie bardzo atrakcyjna.
                    R8, 35, 50, 85

Komentarz

• dinderi
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 3028

Uważam, że za te pieniądze warto.
                      Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                      09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• kuzi4
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 411

http://allegro.pl/zestaw-camrock-xt0...808450997.html
                        Pracuje ktoś z Was z takim zestawem? Jak z jego solidnością i poręcznością (dosłownie poręcznością - niestety po wypadku mam sprawną tylko prawą rękę) no i przede wszystkim na jakim poziomie jest sztywność głowicy po skręceniu. Dzięki z góry za podpowiedzi i ewentualne sugestie.

Jeszcze taka alternatywa z kulową głowicą:
                        http://allegro.pl/triopo-mt-128-nb-1...809975013.html
                        WWW.RSMP.PL
                        http://maciejko.net/cbsearch/ - przeszukaj CB
                        WWW.BEZPIECZNERAJDY.PL
                        www.rallynews.pl

Komentarz

• Hubert Multana
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 665

Miał ktoś styczność z monopodami Manfrotto? Warto dopłacać do droższych modeli?
                          Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• bob_
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 150

Mam prośbę - naprowadźcie proszę na coś, co było by mniej więcej odpowiednikiem 055xprob, którego mam w tej chwili i bardzo sobie chwalę, ale jest to ciężkie, wielkie bydle i na piesze lub rowerowe wycieczki jest po prosty za duży, nieporęczny. Chciałbym wyrwać coś powiedzmy o 1/3, 1/2 niższego (w polowych warunkach mogę się pogodzić z niższym pułapem, z resztą i tak b. często korzystam z największego kąta rozstawu nóg dla celów makro i rozmaitego kwiatko-pstrykania), lecz żeby nośność nadal wystarczyła na 5d II z zapiętym gripem i 100 2.8 macro. Rozglądać się za czymś z Benro?
                            Chętnie skorzystam z podpowiedzi....
                            Ostatnio edytowany przez bob_; 33914.
                            piątka, trochę szkła i gadżety

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Zamieszczone przez bob_
                              Mam prośbę - naprowadźcie proszę na coś, co było by mniej więcej odpowiednikiem 055xprob, którego mam w tej chwili i bardzo sobie chwalę, ale jest to ciężkie, wielkie bydle i na piesze lub rowerowe wycieczki jest po prosty za duży, nieporęczny. Chciałbym wyrwać coś powiedzmy o 1/3, 1/2 niższego (w polowych warunkach mogę się pogodzić z niższym pułapem, z resztą i tak b. często korzystam z największego kąta rozstawu nóg dla celów makro i rozmaitego kwiatko-pstrykania), lecz żeby nośność nadal wystarczyła na 5d II z zapiętym gripem i 100 2.8 macro. Rozglądać się za czymś z Benro?
                              Chętnie skorzystam z podpowiedzi....
                              jesli Cie stac na karbonowe Benro, to dlaczego w ogole patrzyc sie na Manfrotto? Benro i lepiej wykonane i lepsze cenowo...

jak najbardziej wybierz sobie jakies karbonowe nogi Benro. wedlug wysokosci i ceny. co do nosnosci... to raczej glowice trzeba odpowiednio dobrac, zeby byla komfortowa praca. nogi to nie jest problem...
                              www albo tez flickr

Komentarz

• bob_
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 150

Włókna raczej poza zasięgiem finansowym
                                Głowica to aktualnie 498rc2.
                                piątka, trochę szkła i gadżety

Komentarz

Pracuję...