ultra szerokie szkła a filtry

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maniek

ultra szerokie szkła a filtry

Jakich filtrów używacie do szkieł takich jak: Canon 10-22, Tokina 12-24, Sigma 10-20, Tamron 11-18 ?
    Czy muszą to być filtry slim czy wystarczy standardowa grubość oprawy (chodzi mi głownie o polary) ? Czy łączenie na skrajnie krótkich ogniskowych np. uv-ki z polarem daje winiete ? Opiszcie swoje doświadczenia w tej materi, dokładnie jaki model filtra na jakim szkle ultra-wide.

Pozdrawiam

maniek
  • JackC
    Bywalec
    • 2005
    • 138

Witaj,
    Do szkieł które wymienileś musisz użyć filtrów w wersji slim, bo przy takich ogniskowych łatwo o winetkę.
    Mam sigmę 10-20 i z nią używam na zmianę UV lub polara prod. Heliopan SH-UV ( 16 powłokowe ). Jak założę jeden na drugi to wineta jest już widoczna.

Komentarz

• maniek

rozumiem, że wymieniony Heliopany SH-UV ( 16 powłokowe ) są właśnie wersją slim ?
      a może ktoś jednak używa na ultra-wide filtrów w grubszych ( nie slim ) oprawkach i winieta nie występuje ? czekam na głosy użytkowników, jakie konkretnie modele filtrów na jakim szerokim szkle.

Komentarz

• JackC
        Bywalec
        • 2005
        • 138

Sorry Maniek za lukę w opisie
        W/w filtry są w wersji slim.

Komentarz

• P_i_t_t
          Coś już napisał
          • 2005
          • 98

maniek - kombinacja Canon 10-22 + CPL Marumi DHG (slim) w 100% sprawdzona i warta polecenia.

UC-ka + polar raczej Ci nie potrzebna - bo i po co ? :-).

Komentarz

• tataniny
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 17

A jak wygląda sprawa z mocowaniem polara do obiektywu, na którym przykręcony jest na stałe UV slim np. B+W bez gwintu przedniego?
            Przykręcić go nie można, zostaje tylko ściąganie UV-ki i zakładanie polara?
            Jest to chyba delikatnie mówiąc kicha:-(
            Czy są jakieś przejściówki albo dać sobie spokój i kupić zwykłą wersję z przednim gwintem, doręcać polara i mieć winietę?
            5d-rzwiowe auto, jasne okna z czerwonymi obwódkami i mocne światło ;-)

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Zamieszczone przez JackC
              Witaj,
              Do szkieł które wymienileś musisz użyć filtrów w wersji slim, bo przy takich ogniskowych łatwo o winetkę.
              Tokina 12-24 + Hoya UV SHMC (nie-Pro) = zero winiety. filtr nie jest slim, tylko normalnej grubosci oprawka Hoyi

z polarem Tokina winietuje zauwazalnie. z tym ze mam kupione za 70zl na Allegro barachlo o oprawie grubosci bez mala 8mm. wymaga odkrecenia do 13mm (lub do 14mm jesli z mocnym bocznym sloncem), zeby winieta znikla. z tym ze ja Tokiny uzywam w 90% przypadkow od 14mm wiec nie boli

Zamieszczone przez tataniny
              A jak wygląda sprawa z mocowaniem polara do obiektywu, na którym przykręcony jest na stałe UV slim np. B+W bez gwintu przedniego?
              Przykręcić go nie można, zostaje tylko ściąganie UV-ki i zakładanie polara?
              Jest to chyba delikatnie mówiąc kicha:-(
              nie czaje problemu. nakrecanie polara na UV-ke to jak dolewanie miodu do poslodzonej juz herbaty - po co?

oczywiscie, ze trzeba zdjac UV-ke zeby zalozyc polara. te dwa filtry nie maja racji bytu razem i zakladanie jednego na drugi jest zwyczajnie bezcelowe
              www albo tez flickr

Komentarz

• tataniny
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 17

Dzięki Akustyku za wyjaśnienia. Nie wiedziałem, że "dwa w jednym" się nie używa.

Pozdrawiam
                5d-rzwiowe auto, jasne okna z czerwonymi obwódkami i mocne światło ;-)

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

Zamieszczone przez tataniny
                  Dzięki Akustyku za wyjaśnienia. Nie wiedziałem, że "dwa w jednym" się nie używa.
                  no nie tyle dwa w jednym co po prostu polara i UV-ki na raz. nie ma to specjalnego sensu
                  www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...