Pierścienie pośrednie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • p13ka
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1013

Pierścienie pośrednie

Zaintersowałem się pierścieniami. Ponieważ bawię się w makro szukam wciąż nowych możliwości aby uzyskać większą skalę odwzorowania bez utraty na jakości. Dlatego odpadły już konwertery i soczewki powiększające. Pozostały jeszcze pierścienie. Moja wiedza na ich temat jest w praktyce zerowa. Czy ktoś z forumowiczów używał pierścieni do makrofotografii? Na Allegro http://www.allegro.pl/show_item.php?item=29790152 można je kupić w zestawie, na który składają się 3 sztuki. Jak się z nimi pracuje? Czy rzeczywiście przenoszą pełne sterowanie? Ma znaczenie marka? Mają jakiś wpływ na jakość zdjęć? Myślałem o tym aby je dokręcić do 10D i Sigmy 180 f/3.5 Macro. Generalnie, jest w ogóle sens je kupować?
    Będę wdzięczny niezmiernie za wszelkie dodatkowe informacje.
  • tpop
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1465

Moze to Ci troche rozjaśni temat: http://fotohobby.terramail.pl/makro/sprzet_makro.htm
    photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• (mec)

Jeśli stosujesz dedykowane pierścienie, przeniesiona zostaje automatyka obiektywu, wraz z autofocusem. Niestety w praktyce lepiej przełączyć autofocus na manual (przy pierścieniach, głębia ostrości jest niezwykle mała i wygląda tak, jak by obiektyw nie był w stanie ustawić ostrości - "biega" w tył i przód i długo trwa zanim się ustawi).
      Ja stosuję zestaw pierścieni firmy Kenko i jak na razie jestem z nich zadowolony, choć jednak to nie to samo co obiektyw makro.

Komentarz

• Jurek Plieth
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 2087

Re: Pierścienie pośrednie

Zamieszczone przez p13ka
        Zaintersowałem się pierścieniami...
        ...Będę wdzięczny niezmiernie za wszelkie dodatkowe informacje.
        Pierścienie Kenko w niczym nie odbiegają od firmowych Canona, a nawet wręcz przeciwnie :wink: bo są dużo tańsze (na Ebayu średnio za 140 USD) oraz występują w ilości 3 sztuk o grubościach 12, 20 i 36 mm, podczas gdy Canon produkuje tylko dwie grubości. Oczywiście jedne i drugie przenoszą przysłonę. Przy większych szerokościach pierścienia utrata jasności obiektywu może być na tyle duża, że AF przestaje działać, ale na co komu AF przy macro. Przy średnich skalach odwzorowania lepszym rozwiązaniem wydaje się być obiektyw macro, ale przy większych skalach taki obiektyw dodatkowo 'wydłuża się' pierścieniami, a nawet mieszkiem! Patrz choćby tutaj
        http://plieth.com

Komentarz

• p13ka
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1013

Dzięki za porady chłopaki. Kupiłem komplet 3. pierścieni dedykowanych do EOS'a firmy Marumi. Rewelacja! :P Zrobiłem kilka próbnych fotek zegarka, przy różnych kombinacjach z pierścieniami, i... zobaczyłem wyraźnie strukturę nierównej powierzchni cyferblatu! Mało tego - zero spadku jakości jak to jest przy soczewkach makro. O to mi właśnie chodziło. Teraz tylko jest problem z odpowiednim doświetleniem przy małej przysłonie. Lampa pierścieniowa? Eh... same wydatki
          Na Allegro ktoś sprzedaje dość tanią lampę Soligora http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33594624 ale nie będzie pasował pierścien redukcyjny do Sigmy 180 (72mm). Sprzedający ma pierscień do mniejszych średnic a nie wiem czy Canon Reduction Ring ML372 znowuż będzie pasował do tego Soligora.

Komentarz

• Jurek Plieth
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 2087

Zamieszczone przez p13ka
            Kupiłem komplet 3. pierścieni dedykowanych do EOS'a firmy Marumi. Rewelacja!

Zamieszczone przez p13ka
            Na Allegro ktoś sprzedaje dość tanią lampę Soligora http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33594624
            No i lampa ta nie pracuje w trybie E-TTL w przeciwieństwie do canonowskiej MR-14EX. Nie wiem na ile jest to ważne dla macro, ale fakt jest faktem.
            http://plieth.com

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

Zamieszczone przez p13ka
              Na Allegro ktoś sprzedaje dość tanią lampę Soligora http://www.allegro.pl/show_item.php?item=33594624
              Ladna zabawka i dość tania. Będe musiał kiedyś coś takiego kupić. Póki co, to tylko pakuje swoją lampę w jakieś kawałki papieru. Można zawsze zrobić patent jak A. Stopa
              30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
              Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Matias
                Coś już napisał
                • 2004
                • 98

już kupiłeś, więc za późno ale może ktoś inny skorzysta. IMO ciekawą alternatywą dla drogich pierścieni do EOSów jest przejściówka na m42 (40-50 zł), komplet pierścieni (30-50zł) + obiektyw m42 (np.: zeiss sonar 135 w cenie 150-200zł), jedyne co tracisz w takim przypadku to autofokus.
                mój blog
                mój poradnik fotograficzny na Youtube

Komentarz

• p13ka
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1013

Zamieszczone przez Matias
                  jedyne co tracisz w takim przypadku to autofokus.
                  Nie tylko - pozostałą automatykę też szlag trafia

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

Zamieszczone przez Matias
                    jedyne co tracisz w takim przypadku to autofokus.
                    nie prawda. AF jest i tak nie przydatny. Tracisz przede wszystkim automatyczne domykanie przesłony. Na f22 jest b. kiepsko ostrzyć TTL a gdy się domknie tuż przed zrobieniem zdjęcia, to można trochę się rozjechać z ostrością.
                    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
                    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• p13ka
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1013

Tomek Goliński, zareagowaliśmy chyba w tej samej sekundzie

Komentarz

• Matias
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 98

a gdy się domknie tuż przed zrobieniem zdjęcia, to można trochę się rozjechać z ostrością.
                        hmmm... no o tym nie pomyślałem
                        mój blog
                        mój poradnik fotograficzny na Youtube

Komentarz

• tygryssssss
                          Dopiero zaczyna
                          • 2004
                          • 38

Ja mam przejściówkę EOS/M58
                          Czyli wpinam w body przejściówkę i wkręcam drugą stroną obiektyw i focę ...

A właśnie co oznacza (jak to odczytujecie ?) MACRO 0,5/1,8ft przy obiektywach USM 28-105

Komentarz

• DoMiNiQuE
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 3548

Zamieszczone przez tygryssssss
                            A właśnie co oznacza (jak to odczytujecie ?) MACRO 0,5/1,8ft przy obiektywach USM 28-105
                            parametr ten (symbol kwiatka ) oznacza minimalna odleglosc ostrzenia, czyli w tym przypadki 50cm

P.S.
                            Ostrów pozdrawia Kalisz !!

Komentarz

• tygryssssss
                              Dopiero zaczyna
                              • 2004
                              • 38

Kiedyś zfociłem motylka tym obiektywem z ogniskową 105 i z odległości 50 cm ( NAPIS na obiektywie canona MACRO ) na zdięciu 10x15 cm motyl zajmował niecały centymetr kwadratowy straszna porażka MAKRO!

Myślałem że ten napis coś więcej oznacza

POZDRAWIAM OSTRÓW !

Komentarz

Pracuję...