Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Dzięki za potwierdzenie, wygląda na to że źle zapamiętałem z Twojej wiadomości oznaczenia i cały czas patrzyłem na "zwykłe C"
Powodzenia z żubrami, wiesz że za tydzień jest specjalny event żubrowy w Białowieży? Choć to pewnie też oznacza więcej ludzi
Ja jutro będę próbował coś znaleźć w Granicy.
Czekam na fotki z 400-ki!
szanpanie, szanpanienki i szanpanewki
moj poprzedni statyw po jakichs 40 latach wlasnie sie rozlecial dokumentnie
wiec trza mi nowy
cos pod zestaw typu 6D + 24-105L
idzie mi o cos taniego na wycieczki, co rzuce w kat gdzies na aucie
i nie bede sie stresowal, ze zylion szelestow poszlo sie, no wiecie, bo np. cos w niego przywalilo
albo piasku nalecialo i sie spsulo
(a wycieczki robie dlugie i po tzw. wyjebach, wiec bedzie telepalo)
a jednoczesnie cos wytrzymalego na tyle, zeby w/w zestaw sie nie bujal jak zulik pod zabka
cudow nie potrzebuje, ot, zapiac aparat i tyle, zadnych wodotryskow
a moze jakies inne propozycje w budzecie do 3 stowek?
KONSTYTUCJA RP Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane.
tak na ogląd i opis bo to zdecydowanie nie statywy jakie oglądam na żywo
ten drugi wygląda sensowniej ale 10kg udźwigu to chłyt marketingowy (zawsze się pisało chińczyk podziel przez 3 manfrotto podziel przez 2 ale ten podzieliłbym przez 5) już z gatunku śmiesznych ale 6D z 24-105 powinien unieść to krótki obiektyw i nawet wynalazek powinien wytrzymać nawet bez dużego opadania kadru po zablokowaniu kuli, stawiałem 6d na takiej małej kuli kiedyś też chińskiej z ładną włoską nazwą - dało się używać.
ten pierwszy to zabawka dla influencerów z telefonem 4kg/5 daje mniej niż kilo realnego uźwigu 5 sekcji, plastikowa głowica podejrzewam że kultury pracy to nie posiada, do filmowania, statyw też filmowy jak będziesz chciał go położyć nisko to sie nie da przez tą blokadę
gdybym musiał któryś kupić to kupiłbym ten drugi ale lepiej sprawdzić organoleptycznie ile plastiku jest w tej głowicy i statywie
KONSTYTUCJA RP Art. 54. Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów oraz pozyskiwania i rozpowszechniania informacji. Cenzura prewencyjna środków społecznego przekazu oraz koncesjonowanie prasy są zakazane.
Najpierw pytanie: co się rozleciało w starym statywie - nogi, głowica czy wszystko?
Nie trzeba kupować nóg razem z głowicą.
Sposób używania, o którym mówisz nie potrzebuje rozkładania nóg na całą wysokość, więc nawet takie teoretycznie słabsze będą wystarczająco stabilne. Skupiłbym się na solidniejszej głowicy. Jeśli już zdecydujesz się na kupno kompletu i będziesz miał dylemat cenowy, to wybierz chude nogi i grubą głowicę.
Ja uważam, że należy unikać niepotrzebnej uniwersalności, więc jakiś statyw z funkcją monopodu może nie być potrzebny, no chyba że...
Oraz im mniej części nóg tym lepiej.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry. Konfucjusz
glowica i szybkozlaczka sie rozlecialy
a poza tym luzy sie porobily
statyw to przedpotopowy unomat, w dodatku w duzej czesci z plastiku
tylko nogi z alu
aczkolwiek mial swoje zalety
np rozkladane polaczenie nog z kolumna centralna
i wlasnie tylko 3 segmenty nog
teraz ciezko cos znalezc, ze nie mialo wiecej
ale najwyzej nie bede rozkladal ostatniego
K&F to nie jest zupełnie nieznana firma - produkuje filtry foto, mam nawet jeden
teraz pytanie czy ten drugi statyw ma głowicę z plastiku? (nylon to też plastik gdyby ktoś pytał) może warto zadać pytanie sprzedawcy - moim skromnym zdaniem plastikowa głowica to nie jest coś na czym położyłbym aparat, a pozostałe głowice bo zwykle nie jest napisane?
udźwig tych plastikowych głowic to już nawet nie mogę nazwać optimizmem to abstrakcja jest BH-36 plastikowa z drugiego linka udźwig 20kg - koń by się uśmiał, dla porównania
Głowice kulowe Leofoto wyznaczają nowe standardy jakościowe dla tej grupy produktowej stając
głowica którą mam i uzywam 18kg udźwigu - pewnie też optymizm, ale bez problemu mozna postawić R5 w półklatce i 100-400 pracuje się wygodnie - jako pesymista (uświadomiony optymista parafrazując Lenina) mam również LH-55 z większą kulką udźwig nominalny 25kg ale to kawał metalu jest
kurdebalans
nawet nie zauwazylem tego w opisie
zreszta podejrzewam, ze ten pierwszy ma identyczna
a wlasnie wzialem se go i kliklem
no coz
moze dramatu nie bedzie
dwie stowki nie tragedia
zreszta ja az takich ciezarow tam nie przypne
zestaw wazy 1600g
najwyzej bede kleil gdzies po drodze silvertejpem hehe
dam znac za pol roku jak sie sprawuje
jak nie zapomne hehe
do statywu za 200zł to można co najwyżej smartfona podczepić, ew. kupić małą kulową głowicę z drugiej ręki, która wytrzyma jakiś mały obiektyw
dziwne te zapytania od tak doświadczonego fotografa, który w detalach wytyka innym niedoróbki warsztatowe
EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro Flickr | YT
wyzej bylo
prawie w ogole nie uzywam statywu procz nocnych
a ptic maniakalnie nie fotografuje, zebym potrzebowal
/nb mam wrazenie, ze fotografowanie ptic to bardziej jakis fetysz technologiczny jest/
widze, ze chyba cie niegdysiejsze moje uwagi do islandzkiego video zabodly
wiec sie probujesz odgryzc hehe
niecelnie, bo ja nie jestem gadzeciarzem sprzetowym
tylko utrwalaczem obrazow, ktore widze oczami
a nie full-metal-dzaket-wypasem-za-zyliony
sama kompozycja/kadrowanie/prosty-horyzont etc. nie zaleza od technologii
tylko umiejetnosci obserwacji
a chyba o to w fotografii idzie glownie
pierwsze wrazenie:
jakosciowo porownalbym do mojego starego unomata
manfrotto zdecydowanie to nie jest
ale czego oczekiwac za ten piniondz
zalety:
cena 2 stowki z hakiem - i to chyba najwieksza zaleta
kulka 36mm ze stopu alu (jakby ktory chcial brac te statywy to uwazac, zeby w opisie stalo jak byk, ze to 36mm, bo w standardzie bezopisowym dajo 28mm, a to wielkosc - a raczej rzeklbym malosc - juz na oko bez sensu w ogole)
srubki metalowe - j.w.
nogi tez metalowe - j.w.
mozna obrocic kolumne centralna w dol
fliplocki na nogach
i to koniec zalet
ale czy procz ceny to rzeczywiscie zalety? raczej powinienem traktowac to jako standardy, choc takie czasy, ze srubki tez czasem robia z plastiku, ba! zeby tylko srubki - np. pilarki powaznych firm (nie marketowki) z segmentu sredniocenowego maja juz kartery z plastiku (!!!), niestety zyjemy w epoce gownianych jednorazowek
wady: glowna i niedopuszczalna - gwint w kulce glowicy na srubke do mocowania szybkozlaczki nie jest calowy tylko M6 (!!! to juz k*^#@ przesada!!!) wiec nie da sie po prostu wymienic standardowej szybkozlaczki (po co - o tym ciut nizej)
dalsze wady:
cala reszta z plastiku (choc ten plastik nie najgorszej jakosci)
glowica - jak slusznie zauwazyl kolega mirror - plastik
szybkozlaczka - tez plastik (wrrrr!!!)
nieporeczne blokady katow ustawienia nog do glowicy (przesuwne, a nie na "odklik" ze sprezyna) - i tez plastik
wysuwanie wszystkich 4-ech segmentow nog i 2-och segmentow kolumny centralnej mija sie z sensem, statyw przestaje byc stabilny - wystarczy podmuch wiatru i ruszone. ale aparat na statywie w calosci rozlozonym ma wizjer na wysokosci oczu majkela dzordana w szpilkach, wiec i tak bez sensu rozkladac go do konca), 3 gorne segmenty i schowana kolumna centralna musza wystarczyc, ale do tego trza sie schylic (dla mnie akceptowalne, ale na "dostatecznie").
tera test na stabilnosc glowicy
statyw zlozony (znaczy segmenty schowane)
4 punkty podparcia (nogi na rozwarciu 55* i kolumna centralna, tu lekko musialem ja podniesc)
nic nie wieszalem na dociazenie na haku
zalozylem szyne do filmowania 80cm na glowicy (szyna ma trzy mocowania co 20cm, zalozylem na centralne, wiec kazde ramie po 40cm)
na to najpierw zestaw rzedu 2kg (6d+24-105+wozek+redukcja+szybkozlaczka) - efekt: zapomnij o poziomie przy pozycjach poza obrebem glowicy, za ciezko, opada sporo
potem zestaw ponizej 1kg (smyrofon+wozek+redukcja+holder) - tez sie lekko gibie, ale powiedzmy, ze przy filmowaniu natury niezauwazalnie (ale idealnych poziomow/pionow - juz bedzie widac jazde po lekkiej krzywej)
ergo
mocowanie glowicy do kolumny centralnej nie wydala pod obciazeniem katowym
(plastikowa szybkozlaczka tym bardziej nie pomaga)
teraz szyna na samym statywie, bez glowicy (wiec odpada ujecie po skosie)
(w statywie na szczescie jest meski gwint 3/8" do mocowania glowicy, wiec szyne idzie normalnie zamontowac)
zestaw 2kg jeszcze ujdzie, ugiecie ok.1cm miedzy skrajnymi polozeniami zestawu na dlugosci ok.80cm szyny
podsumowujac:
za te 2 stowki nie narzekam, ale tez cudow nie ma
(jakosc odpowiednikiem ceny)
procz tego cholernego m6 w kulce - reszta mi pasi/ujdzie
teraz zobaczymy jak dlugo wytrzyma
aha
do statywu dodali holder na smyrofonik
ale sprezynowy, nie srubowy, wiec zaden cymes
grrrhrhrhrhr!!!
ten m6 w dodatku jest drobnozwojowy - skok 1mm
i wez znajdz tu adapter na 3/8" czlowieku do tego
Komentarz