Statyw uniwersalny 2024

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4605

Odp: Statyw uniwersalny 2024

Zamieszczone przez cauchy
    ja odpuściłem już statywy z 3 sekcjami. Mam taki jeden duży i ciężki na sprzedaż od pół roku i to jest spora kobyła po złożeniu, i aby nim operować w terenie też nie jest łatwo.
    Jak 25 lat temu wyczytałem, że statyw ma być solidny to kupiłem Manfrotto 055 (3 sekcje). Taszczyłem to wszędzie np. wycieczka z Limone na Monte Carone. Nigdy więcej
    Teraz ten uniwersalny to Benro Tortoise 24C z głowicą Sunwayfoto 36 mm. Ta głowica nie podźwignie więcej niż R5 z C70-300L.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Mamrot
      Bywalec
      • 2012
      • 224

Zamieszczone przez Bangi
      Ja ogólnie uważam i stosuję taką zasadę, że nigdy nie przenoszę na statywie przypiętego sprzętu.
      Zasada słuszna, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie zdejmowania aparatu co trzy minuty, jak filmuję z monopodem małolata na skateparku.

Zamieszczone przez atsf
      No sorry bardzo, ale gdzie Ci się tu pojawiła możliwość przechyłu kuli głowicy w kierunku kolumny na tym zdjęciu z lewej?
      Nie pojawia się, ale dla mnie nie jest niezbędna.
      Teoretyzując, bo nigdy nie miałem potrzeby rozkładania statywu aż tak nisko i w praktyce nie korzystam w ogóle z kolumny:
      ustawiając aparat bokiem do leżącej kolumny
      poprzez odblokowanie panoramy mogę ustawić dowolny pochył,
      poprzez odblokowanie kuli, mam regulację panoramy.
      Robiąc kadry pionowe mam lepszy zakres regulacji niż w konwencjonalnym ustawieniu głowicy (jak po prawej).
      Dla mnie, czyli osoby która wykorzystuje statyw tylko do długich ekspozycji, masowej reprodukcji lub filmów poklatkowych jest to rozwiązanie całkowicie akceptowalne.
      Nie mam doświadczenia w fotografowaniu kaczek, sikiradek i stułbi płowych, więc wierzę Ci na słowo, że do tych celów jest to sprzęt bezużyteczny.

Komentarz

• Nozanu
        Uzależniony
        • 2010
        • 653

Jak statyw to tylko oświetleniowy. Nie mam statywu do aparatu bo nie wiem do czego mógłbym go zastosować, a z każdym rokiem gdy odnawiam swoje sprzęty to jeszcze bardziej nie wiem.
        Ostatnio edytowany przez Nozanu; 35508.

Komentarz

• atsf
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 5119

Zamieszczone przez Nozanu
          Jak statyw to tylko oświetleniowy. Nie mam statywu do aparatu bo nie wiem do czego mógłbym go zastosować, a z każdym rokiem gdy odnawiam swoje sprzęty to jeszcze bardziej nie wiem.
          Generalnie statyw pozwala na uzyskanie najbardziej dopracowanych kadrów i najlepszej możliwej jakości technicznej zdjęć, a więc jego nieużywanie często skutkuje poświęceniem tychże, ale-z drugiej strony-użycie statywu w wielu przypadkach jest po prostu niemożliwe.

W fotografii zwierząt, o ile tylko jest jakakolwiek szansa na użycie statywu, to należy to zrobić, albowiem największą korzyścią z jego użycia jest ograniczenie ruchów własnych, które płoszą obiekty, zwłaszcza podczas podnoszenia aparatu do oka. Fotograf używający statywu jest względnie nieruchomy, a przez to mniej widoczny, i gdy nie wykonuje ruchów podejrzanych o agresję nie płoszy zwierzęcia. To jest podstawowa przyczyna niepowodzeń przy robieniu zdjęć z podchodu, że nie tylko samo próbowanie zbliżenia się do obiektu go płoszy, ale moment poderwania aparatu. O ile się da i nie trzeba zbyt uważnie patrzeć pod nogi, to staram się zbliżać do obiektu z aparatem już uniesionym do oka robiąc serie zdjęć co krok, lub kilka kroków, aż przekroczę granicę komfortu obiektu i on zwieje. Oczywiście podchodzę tylko wtedy, gdy nie ma najmniejszych szans, że obiekt się sam do mnie zbliży, a pozycja wyjściowa jest zbyt odległa, aby zdjęcie miało jakikolwiek sens poza dokumentacyjnym.
          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• kmeg
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 1535

Zamieszczone przez cohontes
            Rozglądam się ostatnio za statywem w cenie do 1000. Najwięcej ile będzie dźwigał to prawdopodobnie jakieś 5d/r6 z 150-600 czy czymś podobnym. W oko wpadło mi manfrotto befree gt xpro. Brać i się nie zastanawiać czy warto przemyśleć coś innego?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
            Głowica kulowa do długiego obiektywu się nie sprawdza... Szczególnie jeśli szkło cięższe niż lżejsze. Gimbal do zooma też nie jest idealny ale lepszy niż kula. Takie coś jak uniwersalny statyw też nie istnieje i szukając tego uniwersalnego skończyłem z 5 statywami i kilkoma różnymi głowicami...
            Galeria na CB
            http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• atsf
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 5119

Zamieszczone przez kmeg
              Głowica kulowa do długiego obiektywu się nie sprawdza... Szczególnie jeśli szkło cięższe niż lżejsze. Gimbal do zooma też nie jest idealny ale lepszy niż kula. Takie coś jak uniwersalny statyw też nie istnieje i szukając tego uniwersalnego skończyłem z 5 statywami i kilkoma różnymi głowicami...
              Głowica kulowa może się sprawdzić do długiego teleobiektywu, o ile statyw jest solidny, a kulę położy się na bok, i zapnie się obiektyw z płytką L podłączoną do stopy statywowej, czyli będzie to działało jak gimbal, ale ze znacznym przesunięciem środka ciężkości poza oś statywu.
              EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• cohontes
                Początki nałogu
                • 2011
                • 345

Zamieszczone przez kmeg
                No ale nie chce też przesadzać, że dla 10 zdjęć w ciągu roku będę kupował kolejną głowicę..
                Bez przesady, że potrzebuję 5 statyów i kilku głowic.
                5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
                X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Komentarz

• Leon007
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2875

Zamieszczone przez Bangi
                  Ja ogólnie uważam i stosuję taką zasadę, że nigdy nie przenoszę na statywie przypiętego sprzętu. Znam co najmniej kilka przypadków, że pomimo, iż był duży zapas wagowy to i tak sprzęt lądował na ziemi..., bo się odczepił, bo się wypiął, bo się coś urwało i żadne reklamacje do producenta nic nie dadzą
                  Zamieszczone przez Mamrot
                  Zasada słuszna, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie zdejmowania aparatu co trzy minuty, jak filmuję z monopodem małolata na skateparku.
                  A ja noszę przypięty aparat (na monopodzie) - tak przez bark jak fuzję, ale do uchwytów obiektywu jest przypięty pas nośny, a on z kolei jest przełożony przez moje ramię.
                  Pisałem już, że miałem sytuację: urwała się śruba mocująca stopkę arca do głowicy, ale na szczęście było to w momencie zakładania aparatu na statyw i trzymałem go własną, mocną i pewną ręką.
                  Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                  Ja
                  Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                  Konfucjusz

Komentarz

• marfot
                    Pełne uzależnienie
                    • 2007
                    • 4605

Zamieszczone przez kmeg
                    Po zakupie RF100-500 musiałem wzmocnić głowicę i wszedłem w układ baza poziomująca + głowica dwukierunkowa (Bexin DY-60N oraz Suwayfoto DT-03). No i teraz jest dopiero stabilnie i wygodnie bo korpus nie łapie bocznego pochylenia jak to bywa przy poluzowaniu kuli. No i mam 3 głowice i 3 statywy
                    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• sal
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1122

Czy ktoś z Was używa gimbala Sirui PH-10, a jeśli tak to z jakimi nogami?
                      Szukam jakiegoś takiego carbona o udźwigu 10-15kg, ale bez kolumny centralnej i nie kosztującego dwie nerki...
                      Czasu nie mam, ale mam kompakt...

Komentarz

• cauchy
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2939

Właśnie kupiłem tą głowicę i będę ją zwracał - jest dla mnie za mała. Do Sigmy 150-600C starcza, ale do większych rzeczy już nie, brakuje dosłownie 1cm. A o co chodzi? kupiłem ją z myślą o bardzo niskiej perspektywie, czyli odwracasz mocowanie do góry nogami i mocujesz szkło do góry nogami, i obracasz je w pierścieniu, dzięki temu dostajesz jakieś 5cm niżej. Możliwe że odpuszczę gimbala w ogóle, a kupię po prostu beanbaga.

Co do statywu to jest ich trochę na rynku, ja od lat używam Benro Tortoise, aktualnie mam ich 3:
                        34CLV (1750g) - solidny ciężki grzmot, rzadko z niego korzystam, ale np. na Islandii miałem tylko jego ze względu na warunki jakie tam są
                        24CLV (1430g) - nieco mniejszy i lżejszy, to mój główny statyw gdy muszę gdzieś dalej z nim iść, mniejsza średnica, łatwiejszy w trzymaniu i przenoszeniu
                        03C (580g) - wczoraj kupiłem tego berbecia zamiast groundpodu, mega fajowy

Nie licząc małego pozostałe mają wbudowaną bazę poziomującą, co jest mega pomocne w wideo, choć są też wersje bez niej, lżejsze. Tortoisy polecam z czystym sumieniem, choć nie są to jedyne rozwiązania. Np. Leofoto seria Ranger też są super, tylko kosztują 2x tyle co Benro.
                        EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                        Flickr | YT

Komentarz

• sal
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1122

A chciałeś mieć 5cm niżej ze względu na fotografowanie z poziomu gruntu, czy jakiś inny był powód? Widziałem na YT duże szkła zapięte do PH-10 i czasami był problem z płytką którą trzeba zmienić bo mamy ograniczony kąt unoszenia/opuszczania, ale ja mam tylko 100-500...

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2939

Tak, z poziomu gruntu/wody. Aktualnie z moją fluidową głowicą mam dolną krawędź szkła na wysokości ok 19cm, z gimbalem byłoby poniżej 15cm. Dla większych ptaków jak czaple, gesi, żurawie to nie jest aż taki problem, ale np dla rozmaitych biegusów czy batalionów już może być mało korzystne.

ze 100-500 będziesz zadowolony, do tego szkła nie trzeba nic większego
                            Flickr | YT

Komentarz

• sal
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 1122

Zamieszczone przez cauchy
                              34CLV (1750g) - solidny ciężki grzmot, rzadko z niego korzystam, ale np. na Islandii miałem tylko jego ze względu na warunki jakie tam są
                              24CLV (1430g) - nieco mniejszy i lżejszy, to mój główny statyw gdy muszę gdzieś dalej z nim iść, mniejsza średnica, łatwiejszy w trzymaniu i przenoszeniu

Nie licząc małego pozostałe mają wbudowaną bazę poziomującą
                              Hej!
                              Wrócę do tematu - jesteś pewien że *CLV miały w zestawie bazę poziomującą?
                              Patrzę na 24CLV i nijak jej nie widzę, można dokupić, ale w zestawie nic takiego nie widzę...(nie ma nigdzie żadnej poziomicy)

Komentarz

• cauchy
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2939

no patrz
                                Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Tortoise24CLVCarbon5_1987455997.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 111,4 KB
ID: 2110234

zwykły 24C nie ma bazy

o btw ja już spakowany, weekend w Białowieży mam nadzieję, że 400tka coś podziała i zabieram również ten statyw bo liczę na żubry
                                Flickr | YT

Komentarz

Pracuję...