Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
poczytałam wątki o statywach, ale tego, o co mi chodzi, nie mogę znaleźć.
Mam statyw Hama (amatorski, jak cała moja fotografia, ale w miarę solidny, na moje potrzeby wystarcza).
ALE.
We wrześniu najprawdopodobniej jadę na 8 dni na Sardynię. Biorę oczywiście aparat, chciałbym wziąć statyw (także do fotografii gwiazd…) - problem polega na tym, że lecę Ryanairem, mam limit 20 kg bagażu i w tych 20 kg muszę (poza ciuchami na te kilka dni) zmieścić namiot (mały, ale jednak), śpiwór i jeszcze kilka drobiazgów.
Obawiam się, że mój statyw (który jest jednak spory i dość masywny) już mi się w tym limicie nie zmieści.
Doradźcie mi jakiś mały / mini statyw - taki, którego oczywiście nie będę używał w trudnych warunkach czy przy wietrze, nie wymagam super stabilności etc. Chodzi mi o to, że jak będę sobie siedział na campingu w górach, w spokojną i bezwietrzną noc, to żebym mógł ustawić aparat na statywie, żeby zrobić zdjęcie gwiazd nad górami z czasem rzędu 30 sekund…
Czyli: mały, lekki, miniaturowy (i nie kosztujący milionów).
A może ktoś z Was ma coś takiego i zechciałby na te kilka dni we wrześniu pożyczyć…?
Amator, po prostu amator*
*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb
Mam statyw Hama (amatorski, jak cała moja fotografia, ale w miarę solidny, na moje potrzeby wystarcza).
ALE.
We wrześniu najprawdopodobniej jadę na 8 dni na Sardynię. Biorę oczywiście aparat, chciałbym wziąć statyw (także do fotografii gwiazd…) - problem polega na tym, że lecę Ryanairem, mam limit 20 kg bagażu i w tych 20 kg muszę (poza ciuchami na te kilka dni) zmieścić namiot (mały, ale jednak), śpiwór i jeszcze kilka drobiazgów.
Obawiam się, że mój statyw (który jest jednak spory i dość masywny) już mi się w tym limicie nie zmieści.
Doradźcie mi jakiś mały / mini statyw - taki, którego oczywiście nie będę używał w trudnych warunkach czy przy wietrze, nie wymagam super stabilności etc. Chodzi mi o to, że jak będę sobie siedział na campingu w górach, w spokojną i bezwietrzną noc, to żebym mógł ustawić aparat na statywie, żeby zrobić zdjęcie gwiazd nad górami z czasem rzędu 30 sekund…
A może ktoś z Was ma coś takiego i zechciałby na te kilka dni we wrześniu pożyczyć…?
Skąd jesteś?
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
A bywasz w Lublinie? Mógłbym Ci pożyczyć Velbon Ultra Maxi F.
EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.
[MENTION=11382]atsf[/MENTION] Lublin normalnie mi w żadną stronę nie po drodze, ale jest dopiero początek lipca - jakby się okazało, że będę w tych okolicach, to pozwolę się odezwać.
[MENTION=45158]jan pawlak[/MENTION] Katowice prędzej, ale na razie też nie wiem… Ale gdybym, to - jak wyżej :-)
Dzięki serdeczne, jakby była szansa, to się odezwę.
Amator, po prostu amator*
*Słownik Języka Polskiego PWN: AMATOR: 1. 'osoba, która zajmuje się czymś dla przyjemności' https://500px.com/janhalb
Kiedyś (dawno temu) też szukałem małego statywu podróżnego i wyszło mi wtedy, że najmniejszy po złożeniu jest Manfrotto Element Traveller - ma tylko 32,5 cm (po rozstawieniu 143 cm wysokości).
Waży 1,15 kg (ale można zdemontować kolumnę centralną i zostawić w domu - będzie wtedy co prawda niższy i nie da się złożyć do końca, ale będzie lżejszy i nadal będzie działać).
Jest też wersja carbon, ale była chyba 2x droższa, a niewiele lżejsza (1,09 kg) - przy tak krótkich rurkach zysk z karbonu jest niewielki (cała reszta ajzoli zostaje taka sama).
Taka wielkość (32,5 cm) pozwala podpiąć go poziomo pod plecakiem i statyw nie wystaje na boki (!) albo wsadzić w boczną kieszeń plecaka (taką na butelkę wody 1L) albo podpiąć pod torbą typu sling 6L.
Zdaje się ten rozmiar nawet dziś jest trudny do osiągnięcia dla dużo droższych statywów podróżnych (np. Peak Design: 39.1 cm i 1.25 kg), ale dokładnie nie wiem - po zakupie już nie sprawdzałem.
Oczywiście ze stabilnością na pełnym wyciągu jest tak sobie, ale jak się nie wszystko rozciągnie to tragedii nie ma - zawsze to Frotka jednak jest.
Pamiętaj też, że przy takim ograniczeniu wagowym nie musisz brać pełnego statywu - może wystarczy jakiś monopod z nóżkami (np. iFootage Cobra) albo jakaś elastyczna gorilla albo inne śruby/imadła/podpórki.
ALE.
Jest też mozliwość położenia i wpasowania/wbicia aparatu w np. plecak/kurtkę/złozony spiwór leżące na pniaku, kamieniu itd. Stosowałem z sukcesem gdy byłem bez statywu
To bywa lepsze od "chwiejnego" statywu gdy np. wieje
Jest też mozliwość położenia i wpasowania/wbicia aparatu w np. plecak/kurtkę/złozony spiwór leżące na pniaku, kamieniu itd. Stosowałem z sukcesem gdy byłem bez statywu
To bywa lepsze od "chwiejnego" statywu gdy np. wieje
SIRUI Traveler 5A - Ten wysokiej jakości statyw podróżny SIRUI zapewnia bezpieczne podparcie dla
Używam od kilku lat jak jest potrzeba ograniczania bagażu. Mam trochę inną głowicę.
Stabilność zależy od ilości wysuniętych sekcji ale ogólnie jest OK.
Fajny, faktycznie kieszonkowy (choć bez szybkozłączki). No ale to tylko zdjęcia w poziomie? Gwiazdy zrobisz?
Da radę tak ustawić by wycelować w niebo, bez problemu - podkreślam jednak, że ten mini statyw to jest po prostu na wypadek kiedy z innych przyczyn nie mogę zabrać normalnego.
Jeszcze taki TIP odnośnie ważenia na lotnisku - nic nie stoi na przeszkodzie, by ciężkie rzeczy przed ewentualnym ważnieniem przełożyć do kieszeni lub sprytnie ukryć pod bluzą (lub w bluzie) - powerbank, akumulatory, nawet niektóre szkła się da Z tego co wiem, chyba również można wziąć małą poduszkę, w którą również na czas ważenia można coś upchnąć, a potem na pokładzie spokojnie sobie przełożyć do torby. Ostatnio tak miałem jak leciałem Emiratami i oni mają limit na podręczny 7 kg, a niestety mój plecak foto ważył prawie 9 kg. Trochę rzeczy upchałem w kieszeniach (ok. 1 kg), a jedno szkło podrzuciłem koledze, który nie dźwigał sprzętu foto, a na pokładzie przełożyłem do siebie. Na wadze wyszło 6,9 kg . Co ciekawe Emiraty w Warszawie bardzo pilnowali tej wagi, ale na locie powrotnym w ogólnie nikt niczego nie ważył...
Nie wiem co tam bedziesz pakowal do bagazu, ale ja nawet na miesiac pakowalem sie z calym szpejem w 17kg, w tym 2.5kg statyw z glowicą. Jeszcze mi sie nie zdazylo przekroczyć 20kg. Co możesz bierz do plecaka podręcznego.
Tak po prawdzie to warto mieć po prostu mały statyw na różne okazje. Przy wadze poniżej 1,5 kg i długości po złożeniu rzędu 34 cm mamy całkiem solidne podparcie okupione jedynie niską wysokością co przy gibanym ekraniku nie jest tragedią. Panorama, timelapse, filtr ND 1000 to typowe zastosowania, które się przydarzają.
Komentarz