Laptop foto + video

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rene
    Początki nałogu
    • 2006
    • 283

Laptop foto + video

Koledzy potrzebna wasza pomoc.

Szukam laptopa, koniecznie i tylko Windows. 14, max 15 cali, w miarę lekki i przenośny, chociaż nie jest to priorytet.

Będzie wykorzystywany do obróbki zdjęć (głownie DPP4 i Gimp), średniej trudności montaży video (CapCut, Topaz, DaVinci), okazjonalnie do obsługi programu do projektowania (Revit), i ogólnie kwestii marketingowych (obsługa social media, rózne programy SaaS w chmurze, google docs, sheets itd).

Do precyzyjnego odwzorowania kolorów będę miał zewnętrzny monitor, ale dobrym ekranem, najlepiej dotykowym, oczywiście nie pogardzę.

Cena 4000-6000 zł

Co polecicie?
  • Leon007
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2875

Odp: Laptop foto + video

W budżecie, o którym piszesz ostatnio kupiłem takie coś
    https://www.x-kom.pl/p/1135446-noteb...12-win11p.html
    Myślę, że dość mocny, ale sam musisz sprawdzić, czy specyfikacja Ci odpowiada.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz

Komentarz

• rene
      Początki nałogu
      • 2006
      • 283

Dzięki, a ta karta graficzna intela to coś sensownego czy nie ma w ogóle startu do geforce?

Komentarz

• solti
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1159

Moim zdaniem brak dedykowanej grafy dyskwalifikuje sprzęt do wspomnianych zastosowań. Tak karta intela to nic nadzwyczajnego - ot przyzwoita integra do pracy biurowej i nic ponadto. Czas odszumiania AI w Adobe (ACR/Lightroom) to 15 minut... Montażu wideo nawet bym nie próbował. Koło Geforce (nawet najsłabszych RTX'ów typu 3050, 3060) to nawet nie leżało.
        IMO w tym budżecie będzie problem ze znalezieniem nowego laptopa do grafiki i wideo. Ja skończyłem ze stacjonarką a budżet miałem trochę większy.
        Ostatnio edytowany przez solti; 3451.
        Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
        galeria na forum Canon-board
        galeria na stronie lotnictwo.net.pl
        galeria.solti.pl

Komentarz

• Leon007
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 2875

Jest jak pisze solti. Do 5000 zł mniej więcej najlepszy, jaki znalazłem, a do poważnego foto też mam blaszaka.

--- Kolejny post ---

Z tym "dyskwalifikuje" to trochę przesada. Do doraźnej pracy jest OK.
          Ja
          Konfucjusz

Komentarz

• solti
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1159

Zamieszczone przez Leon007
            Z tym "dyskwalifikuje" to trochę przesada. Do doraźnej pracy jest OK.
            Faktycznie da się pracować na pojedynczych zdjęciach. Ale jeśli mamy do wywołania kilkadziesiąt/kilkaset rawów, a jeśli do tego musimy je jeszcze odszumić, to potwierdzam, co napisałem - taki sprzęt się nie nadaje. Mam laptopa w podobnej konfiguracji (różnica taka, że to 14" Thinkpad od Lenovo) i dokładnie wiem, co mówię. I mając taki sprzęt do dyspozycji (służbowy) i tak musiałem poszukać czegoś innego.
            Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
            galeria.solti.pl

Komentarz

• rene
              Początki nałogu
              • 2006
              • 283

Zamieszczone przez solti
              Faktycznie da się pracować na pojedynczych zdjęciach. Ale jeśli mamy do wywołania kilkadziesiąt/kilkaset rawów, a jeśli do tego musimy je jeszcze odszumić, to potwierdzam, co napisałem - taki sprzęt się nie nadaje. Mam laptopa w podobnej konfiguracji (różnica taka, że to 14" Thinkpad od Lenovo) i dokładnie wiem, co mówię. I mając taki sprzęt do dyspozycji (służbowy) i tak musiałem poszukać czegoś innego.
              Dzięki, obecnie mam Della ale firmowego, tutaj praca na RAW jest ok, ale to i9, 32GB ram i geforce gtx 1650.

To może zmodyfikuję pytanie. Ile kosztowałby rozsądny laptop do takich zadań, albo na jakie parametry zwrócić uwagę? Np mając do wyboru procesor / ram / karta graficzna, który z tych podzespołów najbardziej wpływa na szybkość pracy?

(PS. wiem że wszystkie i wiem że najlepiej by było wydać 15tysięcy, ale bez szaleństw )

Komentarz

• mystek
                Pełne uzależnienie
                • 2011
                • 1015

Śledź sobie pepper.pl, tam sporo sprzętu komputerowego wrzucają ludzie i czasami są naprawdę niezłe promocje na laptopy
                https://www.facebook.com/mystekfoto
                https://www.flickr.com/photos/198734962@N07

Komentarz

• rene
                  Początki nałogu
                  • 2006
                  • 283

Zamieszczone przez mystek
                  Śledź sobie pepper.pl, tam sporo sprzętu komputerowego wrzucają ludzie i czasami są naprawdę niezłe promocje na laptopy
                  Dzięki, nawet o tym nie pomyślałem.

--- Kolejny post ---

A o takim co myślicie? i5, 16GB, Geforce RTX 3050 4GB.

https://estore.asus.com/pl/90nb11i1-...405.html?bdl=0

Komentarz

• rene
                    Początki nałogu
                    • 2006
                    • 283

Lub o takich:

Laptop ASUS Zephyrus G15 GA503RS-HQ022WA R7 6800HS 15,6" WQHD 165Hz 16GB 512SSD RTX3080 W11 - kupuj bezpiecznie na delkom.pl. Zyskaj z pakietem Profit+ dla firm. Sprawdź opis i specyfikację produktu.

Komentarz

• solti
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1159

Moim zdaniem niezbędne minimum na dziś to i5, 16GB ram, geforce rtx z 8GB pamięci, ssd 1TB PCIe 4.0. Zwłaszcza programy Adobe kładą coraz większy nacisk na dedykowana grafikę i że znalezionych info można się dowiedzieć, że dużo lepiej sprawdzą się tu produkty nVidia, niż AMD.
                      galeria.solti.pl

Komentarz

• rene
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 283

Zamieszczone przez solti
                        Moim zdaniem niezbędne minimum na dziś to i5, 16GB ram, geforce rtx z 8GB pamięci, ssd 1TB PCIe 4.0. Zwłaszcza programy Adobe kładą coraz większy nacisk na dedykowana grafikę i że znalezionych info można się dowiedzieć, że dużo lepiej sprawdzą się tu produkty nVidia, niż AMD.
                        Pytanie czy takie laptopy w ogóle istnieją i są dostępne na polskim rynku, bo szczerze mówiąc jak generalnie szukałem to ilość laptopów z nvidią jest generalnie niewielka

Komentarz

• Leon007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2875

Jak najbardziej, nawet z Xeonem

https://www.x-kom.pl/p/1042580-noteb...l#Specyfikacja

Za tę cenę można mieć wypas stacjonarny i notebooka na wyjazdy do prostego zgrania z aparatu i wstępnego przeglądania. Może to jest jakaś droga?

--- Kolejny post ---

Sorry za ten żarcik powyżej.
                          Poważniej, to tu
                          https://www.x-kom.pl/g-2/c/159-lapto...m=230393-32-gb
                          wyfiltrowałem Delle z 32 GB RAMu i z dedykowaną Nvidią - wszystko kręci się w okolicach 10 000 zł i więcej.
                          No i jak taki laptop będzie rozgrzewał biurko. Widziałem już upartych konstruktorów, którzy koniecznie chcieli mieć laptopa do Mechanical Desktop i musieli kupić specjalną chłodzoną podstawkę pod komputer.
                          Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
                          Ja
                          Konfucjusz

Komentarz

• cauchy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2939

Dlatego ja juz nie konbinuje i po prostu szukam maczka.

Pierwsze laptopy ARM pod win mialy sie pojawic pod koniec zeszlego roku, na razie chyba cisza.
                            EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                            Flickr | YT

Komentarz

• rene
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 283

mac odpada, raz że szzerze nienawidzę tej firmy i nie chcę się uzależniać od jej systemu, dwa że nie odsługuje wielu programów z innych branż które mi są potrzebne.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Leon007
                              Poważniej, to tu
                              https://www.x-kom.pl/g-2/c/159-lapto...m=230393-32-gb
                              wyfiltrowałem Delle z 32 GB RAMu i z dedykowaną Nvidią - wszystko kręci się w okolicach 10 000 zł i więcej.
                              No i jak taki laptop będzie rozgrzewał biurko. Widziałem już upartych konstruktorów, którzy koniecznie chcieli mieć laptopa do Mechanical Desktop i musieli kupić specjalną chłodzoną podstawkę pod komputer.
                              Dla mnie mobilność to jednak priorytet, średnio w miesiącu pracuję z 2 - 3 różnych miejsc i nie ma opcji aby tachać blaszaka każdorazowo.

Mój poprzedni laptop służył mi 8 lat więc w sumie jeśli za 10k coś dobrego na tych 5-6 lat znajdę to też jest to opcja.

Komentarz

Pracuję...