Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Szukam nowego plecaka wielozadaniowego, potrzebny zarówno do focenia ale też do bardziej prozaicznych czynności jak noszenie laptopa czy zakupów.
ProTactic wygląda fajnie, zwłaszcz ta możliwość dostępu z różnych stron,ale rozmiary przekraczają te dopuszczalne samolotowe (40x20x25).
Czy moglibyście coś polecić co by pasowało do wymaganych wymiarów, idealnie miało dostęp z różnych stron oraz możliwość zmian ustawień / wyciągnięcia kieszonek?
Dzięki, wg producenta jego wymiary to 43cm x 27cm x 15cm, ale rozumiem że da się do lekko ścisnąć żeby się mieścił w metalowych próbnikach na lotnisku?
Dzięki, wg producenta jego wymiary to 43cm x 27cm x 15cm, ale rozumiem że da się do lekko ścisnąć żeby się mieścił w metalowych próbnikach na lotnisku?
Tak dokładnie - nie ma stelaża - zawsze można go uformować jak na siłę go nie wypchasz. Ludzie zwiększymy wchodzą, ale rożnie to może być.
Ja zawsze samolotami lata z PD Everyday Backpack 20L.
Nigdy nie miałem problemu z zabraniem go na pokład - a wchodzi do niego komplet sprzętu i jakieś tam conieco.
Oczywiście jak z nim lecę to też z nim spaceruję/podróżuję.
Wiem, ze to pokaźny koszt - ale z kilkunastu jakie miałem to zdecydowanie najlepszy plecak ever.
Zdarza mi się go używać pół na pół - ciuchy/foto.
p,paw
https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork
Ja zawsze samolotami lata z PD Everyday Backpack 20L.
Nigdy nie miałem problemu z zabraniem go na pokład - a wchodzi do niego komplet sprzętu i jakieś tam conieco.
Oczywiście jak z nim lecę to też z nim spaceruję/podróżuję.
Wiem, ze to pokaźny koszt - ale z kilkunastu jakie miałem to zdecydowanie najlepszy plecak ever.
Zdarza mi się go używać pół na pół - ciuchy/foto.
p,paw
Dzięki, cena istotnie imponująca. Mogę zapytać czym Cię tak zachwycił, że usprawiedliwia taką cenę?
Generalnie mierniki na lotniskach są głównie na ludzi którzy cwaniakują i naginają wymiary przede wszystkim w sytuacjach, gdy nie kupiły dodatkowej opcji bagażu. Kiedy kupiłeś dodatkowe płatne opcje (np. w Ryanair priorytet wejścia i dodatkowy bagaż), to raczej bez problemu wniesiesz nawet lekko coś większego, ale mieszczącego się schowku nad głową.
Ja mam Lowepro Fastpack BP 250 AW III i on nawet dość mocno przekracza wymiary i nigdy problemu nie miałem, choć przyznam, że nie latałem w najtańszej opcji bez dodatkowego bagażu. Stresowałem się trochę w Azji, na locie wewnątrzkrajowym w Indonezji (był tylko bagaż podręczny), ale tam nawet nie mieli mierników na gate, choć plecak ledwo co wszedł do schowka ATR-72.
Oczywiście zawsze bezpieczniejszą opcją jest coś miękkiego, co w razie czego da się trochę ugnieść, niż np. sztywne walizki z plastiku.
Aktualizacja 09.2021: W związku z tym, że w plecaku popsuł mi się suwak zgłosiłem się do Peak Design aby zrealizować dożywotnią gwarancję. Okazało się, że została ona zrealizowana bardzo sprawnie i po…
Wszystko jest w zasadzie dalej aktualne.
Może moje potrzeby były nietypowe, ale to co nadal jest dla mnie bardzo ważne:
- plecak ma styl casual - nie rzuca się w oczy i nieźle wygląda na marynarce. Podróżuję prawie zawsze sam, często podróże służbowe łączę z częścią prywatną - tak więc jak do klienta muszę wziąć plecak to nie ma obciachu a jednocześnie nie specjalnie obawiam się zostawić go na półce w pociągu jak idę po kawę czy coś.
- jest mega dobrze wykonany i ma wieczną gwarancję (skorzystałem z niej w wypadku wersji 1, za którą dostałem wersję 2)
- Kombinatoryka z przegródkami jest nadal super fajna (ostatnio po zmianie szkieł, wszystko udało się zreorganizować).
- Po prostej przebudowie może służyć jako mix na krótką podróż - sprzęt foto, jakieś gacie, koszulka, kosmetyki - wszystko od siebie oddzielone.
Jeżeli chodzi o samolot to nigdy nie małem żadnego problemu żeby go wziąć na pokład. W lotach europejskich wolę go mieć ze sobą - idealnie wchodzi po fotel zostawiając jeszcze jakiś tam drobny komfort dla nóg.
No i oczywiście bardzo dobrze integruje się z system PD - mam już sporo komponentów, które używam na codzień.
Oczywiście to nie jest plecak na każdą okazję. Na ostatnią wyprawę w Bieszczady (i ogólnie w góry czy gorsze warunki) biorę nadal Lowepro Flipside Trek'a 350 (o ile oczywiście mogę).
Szukam nowego plecaka wielozadaniowego, potrzebny zarówno do focenia ale też do bardziej prozaicznych czynności jak noszenie laptopa czy zakupów.
ProTactic wygląda fajnie, zwłaszcz ta możliwość dostępu z różnych stron,ale rozmiary przekraczają te dopuszczalne samolotowe (40x20x25).
Czy moglibyście coś polecić co by pasowało do wymaganych wymiarów, idealnie miało dostęp z różnych stron oraz możliwość zmian ustawień / wyciągnięcia kieszonek?
Cześć, ja używam Wandrd Prvke Lite ale wersja 21 też jest fajna
Używkę na 150zł udało mi się nabyć.
Mam 2 Lowepro większe, ale bałem się jako podręczny i tak kupiłem ze wzg na wymiary i cenę K&F. Teraz okazał się bardzo fajnym eleganckim plecakiem i często go używam na codzień. Jeszcze brakuje mi plecaka wyprawowego - góry , całodniowe wycieczki. Żeby miał dużo miejsca również na ubrania i wodę. Myślę o F-stop, Lowepro, Shimoda - może coś się trafi z przecen.
Komentarz