Statyw mini 2023

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5499

Statyw mini 2023

Szukam mini statywu. Takiego by łatwo zabrać na wypad w góry i by móc po prostu od czasu do czasu zrobić sobie lub wspólnie z rodziną zdjęcie, bez kombinowania z układaniem aparatu na plecaku czy też bezpośrednio na glebie (dotychczas tym się ratowałem).

Realnie do udźwignięcia R + RF 24-105/4, a więc niecałe 1,5 kg.

Po przejrzeniu ofert w sieci znalazłem takie 3, które mnie zainteresowały - być może ktoś miał do czynienia z którymś i mógłby napisać swoje spostrzeżenia? A może ktoś poleci coś innego?

SmallRig 2664 Tabletop Mini Tripod
    LANZI MT-22 Z GWINTEM 1/4''
    Manfrotto PIXI EVO

Ceny nie są wysokie, ale nie lubię wydawać kasy dla samego jej wydania, stąd pytanie
    Będę wdzięczny za wszelkie uwagi/sugestie.
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial
  • atsf
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 5119

Odp: Statyw mini 2023

Zamieszczone przez Bangi
    Szukam mini statywu. Takiego by łatwo zabrać na wypad w góry i by móc po prostu od czasu do czasu zrobić sobie lub wspólnie z rodziną zdjęcie, bez kombinowania z układaniem aparatu na plecaku czy też bezpośrednio na glebie (dotychczas tym się ratowałem).

Realnie do udźwignięcia R + RF 24-105/4, a więc niecałe 1,5 kg.

Po przejrzeniu ofert w sieci znalazłem takie 3, które mnie zainteresowały - być może ktoś miał do czynienia z którymś i mógłby napisać swoje spostrzeżenia? A może ktoś poleci coś innego?

SmallRig 2664 Tabletop Mini Tripod
    LANZI MT-22 Z GWINTEM 1/4''
    Manfrotto PIXI EVO

Ceny nie są wysokie, ale nie lubię wydawać kasy dla samego jej wydania, stąd pytanie
    Będę wdzięczny za wszelkie uwagi/sugestie.
    Z tego wszystkiego tylko Ulanzi ma jakiś sens, bo ma teleskopowe nóżki z blokadą w kilku położeniach, ale trzeba jeszcze dokupić jakąś głowicę. Dobra rzecz, że można go rozłożyć prawie na płasko.

SmallRig to jest chiński Andoer z jakąś głowicą SmallRig. Mam ten statyw Andoer; on jest mocny i stosunkowo ciężki, ale nie ma regulacji kąta rozstawu nóg, co czasami może być zaletą, jak się chce te nogi rozłożyć niesymetrycznie.

Manfrotoo to jakaś popierdółka w stylu tego Andoera.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Bangi
      Moderator
      • 2010
      • 5499

Do Ulanzi głowicę bym wziął od normalnego statywu.
      O Manfrotto też tak myślałem, że znalazłem w międzyczasie ten film i wychodzi na to, że nie taka lipa

i głowię się dalej.
      SAMOLOTY CB
      SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• robcio
        Początki nałogu
        • 2020
        • 403

Ja bym nie zaryzykował Manfrotto PIXI w terenie, nie dlatego, że nie utrzyma zestawu (to jest możliwe) ale ze względu na słabe dostosowanie do terenu, to ma szanse utrzymać zestaw bez wywrotki na stabilnym, równym twardym podłożu, na kamieniu w górach słabo to widzę.

Komentarz

• djtermoz
          Uzależniony
          • 2004
          • 995

Używam od dłuższego czasu Oben CTT-1000 i sobię bardzo chwalę. Mały, dość lekki i bardzo wygodny - pełna regulacja ustawień jak w przypadku "dużego" statywu. Głowica jest wymienna. Ma też dodatkową wysuwaną centralną kolumnę, którą sobie lepiej odpuścić - przestaje być stabilny.
          Występuje w dwóch wersjach, krótkiej i długiej. Nie wiem tylko czy udźwignie tyle ile chcesz.
          djtermoz@pbase

Komentarz

• Leon007
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2875

No właśnie jak Kolega wyżej - coś w tym stylu.
            Tripod innovator the best camera and video camera tripods, monopods and accessories from Velbon.

Tripod innovator the best camera and video camera tripods, monopods and accessories from Velbon.

Mam statyw lekki i mały, jakaś COBRA kupiona ze 30 lat temu w Kornwalii, i z doświadczenia wiem, że te poprzeczki na nóżkach znakomicie go usztywniają.
            Jakoś nie mam zaufania do fajnych opływowych kształtów, które należy czyścić gumką do mazania. Koniecznie białą.
            Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
            Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
            Ja
            Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
            Konfucjusz

Komentarz

• Bangi
              Moderator
              • 2010
              • 5499

Zamieszczone przez robcio
              Ja bym nie zaryzykował Manfrotto PIXI w terenie, nie dlatego, że nie utrzyma zestawu (to jest możliwe) ale ze względu na słabe dostosowanie do terenu, to ma szanse utrzymać zestaw bez wywrotki na stabilnym, równym twardym podłożu, na kamieniu w górach słabo to widzę.
              Wiem o czym piszesz, ale nie chodzi mi o jakieś trudne "miejsca".

Zamieszczone przez djtermoz
              Używam od dłuższego czasu Oben CTT-1000 i sobię bardzo chwalę. Mały, dość lekki i bardzo wygodny - pełna regulacja ustawień jak w przypadku "dużego" statywu. Głowica jest wymienna. Ma też dodatkową wysuwaną centralną kolumnę, którą sobie lepiej odpuścić - przestaje być stabilny.
              Występuje w dwóch wersjach, krótkiej i długiej. Nie wiem tylko czy udźwignie tyle ile chcesz.
              https://static.bhphoto.com/images/im...56_1431254.jpg
              Fajne, ale za duże dla mnie (po złożeniu).

Zamieszczone przez Leon007
              No właśnie jak Kolega wyżej - coś w tym stylu.

Mam statyw lekki i mały, jakaś COBRA kupiona ze 30 lat temu w Kornwalii, i z doświadczenia wiem, że te poprzeczki na nóżkach znakomicie go usztywniają.
              Jakoś nie mam zaufania do fajnych opływowych kształtów, które należy czyścić gumką do mazania. Koniecznie białą.
              Mam takiego małego Velbona, ale właśnie potrzebuję czegoś jeszcze mniejszego.
              Ostatnio edytowany przez Bangi; 34794.
              SAMOLOTY CB
              SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Leon007
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 2875

Woreczek z grochem. Może być ryż.
                Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                Ja
                Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                Konfucjusz

Komentarz

• Hubert Multana
                  Uzależniony
                  • 2010
                  • 665

Do takich zastosowan mam Ulanzi MT-08, dorwalem za 20 zl uzywke na OLX. Daje rade.
                  Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• Bangi
                    Moderator
                    • 2010
                    • 5499

Zamieszczone przez Hubert Multana
                    Do takich zastosowan mam Ulanzi MT-08, dorwalem za 20 zl uzywke na OLX. Daje rade.
                    A ile na nim wagi "kładziesz"? Wg specyfikacji udźwig to 0,5 kg.
                    SAMOLOTY CB
                    SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• jan pawlak
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 4335

Mam, używam, jest ok ale :
                      - przy wysuwaniu środkowej im wyżej tym gorsza stabilność (drania, tłumienie drgań)
                      - trzeba uruchamiać spust aparatu pilotem

jp

ShiftCam Gear makes pro-grade mobile lenses, magnetic cinema filters, camera grips, lights and phone cases—built for filmmakers and creators shooting on iPhone and Android. Turn your phone into a real camera system and explore the lineup—ProGrip, SnapGrip Pro, LensUltra and more.
                      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• atsf
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 5119

Ja używam takiego statywu:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: statyw.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 68,8 KB
ID: 2103067

Z taką mini głowicą olejową:

Nazwa: head.jpg
Rozmiar: 37,9 KB
ID: 2103068

Do tego daję płytkę Arca 100 mm z przykręconą klamrą zatrzaskową RC2 Manfrotto, przypinam to do stopy obiektywu, i cały czas z tym łażę, żeby być natychmiast gotowym do robienia zdjęć z pozycji leżącej, a gdy siądę, to statyw stawiam sobie na kolanie.
                        EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• atsf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 5119

Znalazłem jeszcze coś takiego:

Nazwa: STSTYW2.png
Rozmiar: 447,9 KB
ID: 2103070

Mam podobny i czasem używam. W tym nogi się składają do góry, więc jest krótszy do spakowania, ale bardziej pękaty. Mieści się z w normalną przegródkę na obiektyw w torbie. Można założyć każdą głowicę albo tylko klamrę, bo przegub kulowy już jest, a do kadrów pionowych lepiej sprawdzi się płytka L.

Komentarz

• Bangi
                            Moderator
                            • 2010
                            • 5499

Dziękuję za wszelkie sugestie i pomysły. Po namyśle zaryzykuję z tym Manfrotto, mimo, że trochę wygląd nie do końca mi odpowiada (trochę zbyt futurystyczny dla mnie), to przede wszystkim zachęca mnie niska waga i bardzo kompaktowe wymiary + że z przystawką może robić za taki mały "selfie stic".
                            Dam znać jak przyjedzie.
                            SAMOLOTY CB
                            SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• MadaoMadao
                              • 2022
                              • 6

W trochę wyższej cenie jest jeszcze Sirui 3T-15K. Nie używałem, ale sam się nad nim zastanawiam.

Komentarz

Pracuję...