mała lampka LED

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Leon007
    Pełne uzależnienie
    • 2009
    • 2875

mała lampka LED

Potrzebuję małą i niedrogą lampkę LED do oświetlania małych rzeczy. Którą z poniższych byście wybrali?

nr 1: MOZOS HSC-RGB

nr 2: VIJIM VL81
    Ulanzi offers a wide stock of the Best Camera Accessories ranging from camera Tripods, camera cages, camera stabilizers and other accessories at the best prices.

Nie zależy mi specjalnie na kolorach, bo jakoś nie widzę do nich zastosowania. Dobre białe światło o regulowanej temperaturze i natężeniu jest ważniejsze.
    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
    Ja
    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
    Konfucjusz
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4605

Odp: mała lampka LED

Zamieszczone przez Leon007
    Potrzebuję małą i niedrogą lampkę LED do oświetlania małych rzeczy. Którą z poniższych byście wybrali?

Ulanzi offers a wide stock of the Best Camera Accessories ranging from camera Tripods, camera cages, camera stabilizers and other accessories at the best prices.

Nie zależy mi specjalnie na kolorach, bo jakoś nie widzę do nich zastosowania. Dobre białe światło o regulowanej temperaturze i natężeniu jest ważniejsze.
    Ulanzi to dzisiaj markowy sprzęt.
    Obie lampki wyglądają na miniaturowe i nie wiem czy coś dają.
    Ja używam Yongnuo YN300 i ledwo co świeci a wygląda poważniej.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• cosinus
      Początki nałogu
      • 2012
      • 261

Zamieszczone przez Leon007

Pełny RGB to forma regulacji temperatury, można powiedzieć. A jak regulowane, to wtedy już nie jest "białe". Discalimer: nie wiem, czy software w ten sposób to udostępnia, jako temperaturę, ale regulacja temperatury TO JEST regulacja koloru (w ograniczonym zakresie)
      Ostatnio edytowany przez cosinus; 45133.
      Ex Nikon, w tym analog.
      70D (zestaw APSC do srzedania, korpus 50tys zdjeć) , 10-18, 40/2.8, EFS24/2.8, 55-250 mkII, 18-55/4-5.6, S30/1.4A, T100/2.8.
      Mobilnie Olympus EM5 / Lumix z zestawem

Komentarz

• marfot
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4605

Zamieszczone przez cosinus
        Pełny RGB to forma regulacji temperatury, można powiedzieć. A jak regulowane, to wtedy już nie jest "białe". Discalimer: nie wiem, czy software w ten sposób to udostępnia, jako temperaturę, ale regulacja temperatury TO JEST regulacja koloru (w ograniczonym zakresie)
        W praktyce w lampkach, które nie są kolorowe (RGB) regulacja odbywa się poprzez mieszanie w wybranej proporcji światła o temperaturze 3200K ze światłem 5600K. I taki zakres temperatury jest do dyspozycji. Tak jest w moim YN300Air i kilku innych, które oglądałem dla porównania.
        Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.
        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• FlatEric
          Uzależniony
          • 2007
          • 574

Jeżeli nie zależy Ci na kolorowym świetle, to nie ma co iść w lampę z opcją RGB, bo taka lampa ma trzy zestawy diod - białe ciepłe, białe zimne i RGB. Innymi słowy diody RGB (używane tylko przy świetle kolorowym) zastępują część diod światła białego, skutkiem czego lampa jest ciemniejsza niż tej samej wielkości lampa bez RGB; a już i lampy z regulowaną temperaturą barwową w ogóle są ciemniejsze od nieregulowanych, bo oba ich zestawy diod - ciepłe i zimne - praktycznie nigdy nie świecą razem z pełną jasnością. Kiedyś zrobiłem porównanie identycznej wielkości lamp Ulanzi W49 (stała temperatura barwowa) i Ulanzi VL 49 RGB (regulowana temperatura barwowa i RGB) i ta pierwsza świeciła jakieś trzy razy jaśniej niż VL49 RGB nastawiona na 5600 K.
          Ostatnio edytowany przez FlatEric; 11251.
          SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
          Analogowy DeviantArt
          Wypociny formalne
          Wypociny techniczne

Komentarz

Pracuję...