Jaki gimbal o jak najmniejszych rozmiarach transportowych i o udźwigu do 2kg?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jagular
    Początki nałogu
    • 2007
    • 422

Jaki gimbal o jak najmniejszych rozmiarach transportowych i o udźwigu do 2kg?

Witajcie.
    Szukam, tak jak w tytule, porady w kwestii wyboru gimbala o jak najmniejszych rozmiarach po rozłożeniu (czyli podczas transportu, nie podczas pracy) i o udźwigu do 2kg. Powód jest dosyć prozaiczny: limity objętości bagażu podręcznego.

Czy jest ktoś na forum, kto podróżuje i filmuje z ML/DSLR jednocześnie? Może ma jakieś typy, porady w powyższej kwestii?
    Aparaty, obiektywy, lampy.
  • atsf
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 5119

Odp: Jaki gimbal o jak najmniejszych rozmiarach transportowych i o udźwigu do 2kg?

Slik SGH-300.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• jagular
      Początki nałogu
      • 2007
      • 422

Odp: Jaki gimbal o jak najmniejszych rozmiarach transportowych i o udźwigu do 2kg?

Dzięki, ale to jest jedynie głowica stabilizujaca biernie, ja jednak potrzebuję do filmowania czegoś zmotoryzowanego

Komentarz

• jagular
        Początki nałogu
        • 2007
        • 422

Zdecydowałem się na DJI Ronin SC. Jest dobrze i źle. Dobrze, bo sprzęt rozkładany do transportu, nieduży, z blokadami osi. Źle, bo ma większe problemy z wymiarami sprzętu foto na nim, niż z wagą. W przypadku cięższego/dłuższego obiektywu i aparatów w rodzaju pełnoklatkowych Canonów, zbalansowany poprawnie aparat zaczepia tyłem o jedną z osi.

Wygląda na to, że pogardzane tutaj np. RF16, RF50/1.8 i podobne to bardzo dobre rozwiązania szkieł do takiej konfiguracji.

Komentarz

• jagular
          Początki nałogu
          • 2007
          • 422

I kolejny updejt: Ronin SC nie spodobał mi się jednak i poszedł do ludzi. Wymieniłem go na półkę wyżej: Ronina RS3, który jest o wiele bardziej funkcjonalny. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany tego typu sprzętem i miał budżet to zdecydowanie polecam ten model.
          Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: 3wQzht5.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 120,7 KB
ID: 2094506

Ze względu na to, że jest rozkładalny w stopniu wyższym od SC, w plecaku może jednak zajmować mniej miejsca od teoretycznie mniejszego modelu.

Do tego dokupiłem sobie jeszcze RF16/2.8, z którego jestem również zadowolony...ale to już sprawa do innego działu

Komentarz

• zdebik
            Pełne uzależnienie
            • 2013
            • 4087

RS3 fajny, mam RS2 Pro i chyba na nowszy szybko nie zamienię.
            https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• cauchy
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2939

a jak Ci się sprawdza ten Rode mic? pytam bo mój deity d4 mini zupełnie nie sprawdza się do rejestracji dźwięków przyrody, jest za słaby (rejestruje bardzo cicho), i generuje masakryczne szumy własne. Myślę nad zmianą na coś lepszego.
              EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
              Flickr | YT

Komentarz

• Przemek_PC
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 2462

Chcesz mieć dobry dźwięk to tylko zewnętrzny rejestrator i porządne mikrofony i oczywiście porządne słuchawki na glowie. Wszelkie półśrodki w postaci mikrofonów na stopce podłączanych do słabych preampów w Canonie są stratą czasu i pieniędzy.

Komentarz

• cauchy
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2939

tak też zaczynam podejrzewać...
                  EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
                  Flickr | YT

Komentarz

• Przemek_PC
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 2462

Z mojego doświadczenia dużo łatwiej nagrać dobry obraz niż dźwięk.

Komentarz

• Hubert Multana
                      Uzależniony
                      • 2010
                      • 665

Zamieszczone przez cauchy
                      a jak Ci się sprawdza ten Rode mic? pytam bo mój deity d4 mini zupełnie nie sprawdza się do rejestracji dźwięków przyrody, jest za słaby (rejestruje bardzo cicho), i generuje masakryczne szumy własne. Myślę nad zmianą na coś lepszego.
                      To jest mikrofon kierunkowy, łapie dźwięk maksymalnie na wyciągnięcie ręki od jego jego źródła.
                      Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

• zdebik
                        Pełne uzależnienie
                        • 2013
                        • 4087

Mam dwa mikrofony, jeden to rode video mic pro + kierunkowy na body, drugi dji mic ten mały przypinany do koszuli.

Do wywiadow wiadomo dji lepszy.

W domu używam tez rode podmic'a ale bez frethead'a ma bardzo słaby sygnał. Wcześniej zeby go boostowac puszczalem dziada przez compresor od gitary. Ogólnie byla lipa, boościł nawet najcichszy dzwięk.
                        Ostatnio edytowany przez zdebik; 49147.
                        https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

Pracuję...