Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Canon szybciej zostałby niekwestionowanym Panem i Władcą na rynku Pro i zdetronizowałby Nikona
jakby nie wkur... użytkowników zmianą mocowania z FD na EF.
Z dzisiejszej perspektywy to było dobre posuniecie, ale wtedy sprawiło że wielu zwątpiło w tą markę
i cofnęło zwycięski pochód który rozpoczął się od zaoferowania unikalnych w swoich parametrach S.S.C. https://global.canon/en/c-museum/ser...&s=fd&sort=old i eLek FD https://global.canon/en/c-museum/ser...s=nfd&sort=old
Teraz to "rozpoznanie walką" na wielu frontach -rodzące jednak poważne implikacje [niekompatybilność] nic mu mz nie da, a użytkownikom tylko nastręczy problemów.
Canon szybciej zostałby niekwestionowanym Panem i Władcą na rynku Pro i zdetronizowałby Nikona
Wybacz ale bzdury piszesz. To było posunięcie które wręcz zmasakrowało konkurencję. Nikon w pewnych obszarach fotografii sportowej praktycznie przestał się liczyć.
FD miało masę ograniczeń i po prostu nie nadawało się do dalszego rozwoju. Pozostanie przy tym bagnecie byłoby porównywalną głupotą jak lansowanie przez Nikona rozwiązania ze "śrubokrętem" albo późniejszy kretyński i do dzisiaj dla mnie zupełnie niezrozumiały upór że FF jest nikomu do niczego nie potrzebny.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Przeciez Nikon nigdy nie byl panem i wladca rynku , wiec nie mogl zostac zdetronizowany , skoro na tronie nie byl.
Canon zawsze byl wiekszym producentem , o wiekszym kapitale obrotowym i rozwojowym z wiekszym potencjalem badawczym.
Canony FD mozna bylo uzywac b. dlugo jeszcze, gdyz puszki do nich przez dlugi czas byly jeszcze dostepne.
Zostaly wyparte w sposob naturalny przez lepsza Technologie.
nowy bagnet okazal sie Konieczny dla nowo wprowadzanej technologii AF.
MOzna raczej przypuszczac , ze Gdyby Canon nie zmienil bagnetu , pewnie jako producent aparatow nie przetrwalby dlugo.
Wybacz ale bzdury piszesz. To było posunięcie które wręcz zmasakrowało konkurencję. Nikon w pewnych obszarach fotografii sportowej praktycznie przestał się liczyć.
Przeczytaj z łaski swojej jeszcze kolejne zdanie po tym które cytowałeś.
Wkur... wśród posiadaczy Canona był duży.
Czytałem z tamtych lat "Popular Photography", "Amateur Photographer", "Foto-Magazin" i incydentalnie inne.
Wkur.. było bez znaczenia. Szybko przeszło, a w perspektywie kilkudziesięciu lat ruch okazał się genialny. Nikonowi do dzisiaj odbija się czkawką reanimowanie starego bagnetu.
Przeciez Nikon nigdy nie byl panem i wladca rynku , wiec nie mogl zostac zdetronizowany , skoro na tronie nie byl.
Canon zawsze byl wiekszym producentem , o wiekszym kapitale obrotowym i rozwojowym z wiekszym potencjalem badawczym.
Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi
Canon szybciej zostałby niekwestionowanym Panem i Władcą na rynku Pro
Na rynku Pro był przez ponad dwie dekady.
Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi
Canon szybciej zostałby niekwestionowanym Panem i Władcą na rynku Pro /.../
-jak to pisałem specjalnie wytłuściłem, a ty postanowiłeś o masówce.
Nikon do ery AF był liderem małoobrazkowego rynku Pro.
Amatorskie modele lustrzanek w latach 1960–1978 nazywał Nikkorex a potem Nikkormat (Nikomat w Japonii)https://en.wikipedia.org/wiki/Templa...lm_SLR_cameras żeby nie były łączone z profesjonalnymi Nikon.
a pierwszy kompakt popełnił dopiero w 1983 roku http://www.nicovandijk.net/compact.htm
Amatorskie lustrzanki i kompakty marki Canon zalewały wtedy rynek.
o ile "pro" mial oznaczac jakosc obrazowania i niezawodnosc to
w czasach analogu za pro uznawano Format sredni - a wiec hasselblad , rolleiflex , pentax , mamya itp.
C, N to byly aparaty maloobrazkowe reporterskie - ale mniejsza o to co oznacza "PRO".
Tak jak dzisiaj tak i wowczas nikt nie odpowiedzial jednoznacznie na pytanie co lepsze i bardziej "pro " - Canon czy Nikon? .
Tak jak nikt nie odpowiedzial czy Mercedes czy BMW ?
Canon mial opinie firmy bardziej innowatywnej , Nikon bardziej konserwatywnej.
-jak to pisałem specjalnie wytłuściłem, a ty postanowiłeś o masówce.
Nikon do ery AF był liderem małoobrazkowego rynku Pro.
Amatorskie modele lustrzanek w latach 1960–1978 nazywał Nikkorex a potem Nikkormat (Nikomat w Japonii)https://en.wikipedia.org/wiki/Templa...lm_SLR_cameras żeby nie były łączone z profesjonalnymi Nikon.
a pierwszy kompakt popełnił dopiero w 1983 roku http://www.nicovandijk.net/compact.htm
Amatorskie lustrzanki i kompakty marki Canon zalewały wtedy rynek.
Było dokładnie jak piszesz. W czasach analoga i manualnych szkieł bez AF Nikon był numerem jeden i pierwszym wyborem dla repo.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
zdjecie pierwsze to lata 60-te , wowczas Canon F1 nie istnial
w drugiej polowie lat 80 Canon mial od ponad 15 lat F1 w sprzedazy , osiagal wyzsza sprzedaz od nikona.
zdjecie trzecie dowodzi, iz dzieki przejsciu z FD na EF zaczal dominowac w zastosowaniach sportowo-reportazowych.
N mial opinie aparatu bardziej odpowiedniego do studia , scen statycznych , C do scen dynamicznych - jak Mercedes i BMW . Choc to oczywiscie nie do konca jest Prawda. I jeden i drugi nadawal sie i do tego i do tamtego.
Od konca lat 70-tych istniala opinia , co wykazywaly owczesne pomiary rowniez, iz Canon produkowal jednak lepsza optyke.
przechodzac na EF Canon dokonal rzeczywiscie dosyc istotnej rewolucji - wprowadzil naped AF do silnika.
N argumntowal - po co ? po co nosic 5 silnikow w torbie , kiedy wystarcza jeden w korpusie.
Rozwiazanie canona okazalo sie lepsze. Mial szybszy naped , glownie USM , to chyba decydowalo o zastosowaniach tego systemu w sporcie.
Elektryczne sterowanie przyslona wprowadzila pierwszy Praktica ( bodaj VEP Pentacon) - tutaj C nie byl prekursorem.
Z dzisiejszej perspektywy to było dobre posuniecie, ale wtedy sprawiło że wielu zwątpiło w tą markę
i cofnęło zwycięski pochód który rozpoczął się od zaoferowania unikalnych w swoich parametrach S.S.C. https://global.canon/en/c-museum/ser...&s=fd&sort=old i eLek FD https://global.canon/en/c-museum/ser...s=nfd&sort=old
Teraz to "rozpoznanie walką" na wielu frontach -rodzące jednak poważne implikacje [niekompatybilność] nic mu mz nie da, a użytkownikom tylko nastręczy problemów.
To było bardzo dobre posunięcie ze strony Canona. Żeby to zrozumieć trzeba było mieć w tamtych czasach aparat. Wtedy 1 aparat i 1 obiektyw miało się 10 lat, teraz 10 obiektywów ma się przez rok. Gdyby teraz Canon zmienił mocowanie cała rzesza użytkowników wpadłaby w popłoch pomimo tego, że zakupu żadnego nowego szkła nie planowali. Świetne szkła natychmiast trafiłyby na sprzedaż za połowę wartości, marka mocno straciłaby na wiarygodności. Gdyby tego nie zrobili zostaliby mocno w tyle za innymi producentami
Kiedyś od warszawskiego reportera kupiłem jego prywatne T90 (zawieszał się -ale to klasyka w tym modelu), 14L, 24L i jakiegoś telezooma. [W komunistycznej Polsce reporterzy robili służbowym sprzętem, a Canon był bardzo popularny bo można go było upolować w Pewex? i były sprowadzane jakieś pule dla członków ZPAF.]
Ten pan (chyba nie mogę podać nazwiska, ale w swoim czasie był jednym z czołowych polskich fotoreporterów) zainwestował w ten sprzęt w pierwszej połowie lat 80'. Robił m.in. zdjęcia ze stanu wojennego w Polsce dla zachodniej agencji.
Zostawił sobie F1 i jakieś szkła (85L nie chciał sprzedać).
Zarobkowo fotografował wtedy już Nikonem F4 -wiem, bo częściowo rozliczyliśmy się Battery Packiem do niego.
To teraz takie kalendarium premier i wydarzeń:
1979 Canon FD 24mm f/1.4L
1980 Canon FD 85mm f/1.2L
1980 Canon FD 50mm f/1.2L
1981 Canon FD 600mm f/4.5L
1981 Canon New F-1 -profesjonalny aparat z mocowaniem FD
1981 Canon FD 300mm f/2.8L
1981 Canon FD 400mm f/2.8L
1981 Canon FD 500mm f/4.5L
1982 Canon FD 14mm f/2.8L
1982 Canon FD 50-300mm f/4.5L
1982 Canon FD 150-600mm f/5.6L
1984 Canon FD 24-35mm f/3.5L
1985 Canon FD 80-200mm f/4L
1985 Canon FD 100-300mm f/4L [wymieniłem tylko drogie eLki i to nie wszystkie https://global.canon/en/c-museum/ser...s=nfd&sort=old ]
1986 Canon T90 -profesjonalny aparat z mocowaniem FD
1987 Canon wprowadza system EOS z Autofokusem i nowe mocowanie EF i ci co niedawno kupili powyższe drogie obiektywy których nie da się używać z nowymi aparatami nie czują się zostawieni na lodzie ?
1987 Canon EOS 620 -zaawansowany aparat z mocowaniem EF
1987 Canon EF 100-300mm f/4L (a jakże -przeróbka FD 100-300mm f/4L sprzed dwóch lat)
1987 Canon EF 300mm f/2.8L
1988 Canon EF 600mm f/4.5L
1989 Canon EF 85mm f/1.2L
1990 Canon EOS 10 -półprofesjonalny aparat z mocowaniem EF
1991 Canon EOS-1 -profesjonalny aparat z mocowaniem EF
itd https://global.canon/en/c-museum/ser...&s=ef&sort=old
1987 Canon wprowadza system EOS z Autofokusem i nowe mocowanie EF i ci co niedawno kupili powyższe drogie obiektywy których nie da się używać z nowymi aparatami nie czują się zostawieni na lodzie ������
Ale z tym nikt nie dyskutuje, bo tu nie ma nic do dodania. Zapewne też bym się pienił gdyby teraz wprowadzili RF bez przejściówki i oświadczyli że od jutra wszystko pod EF to historia ....
BTW:
w pewnym momencie po erze komunistycznych wynalazków zakup eosa 650 to dla mnie było coś co zwalalo z nóg - przede wszystkim ten wiiiiiiizjeeeeeeer - obraz jak w kinie ...
Komentarz