Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Odp: Skanowanie filmów fotograficznych a skaner płaski
[MENTION=272]Shadow[/MENTION] Ale to nie jest skanerem
--- Kolejny post ---
[MENTION=27765]Leon007[/MENTION] właśnie się kapnąłem że to nie RAW, przepraszam. Tu już jest Raw przerobiony na Dng https://szybkiplik.pl/3X3v49wy57
Poległem na własnej rutynie. Nie chciałem zejść poniżej 1/60 by nie poruszyć a tu się nie da poruszyć No ale cóż uczę się dopiero tego.
Tu jeszcze zdjąłem trochę zielonego. Chyba lepiej.
--- Kolejny post ---
Staraj się fotografować na najniższej czułości, czyli ISO 100. Przysłona, przy której jest najlepsza ostrość. Optyczni mają takie wykresy, jeśli testowali obiektyw. Jak nie to coś w granicach 5.6 do 6.3. Czasem się nie przejmuj - użyj wężyka lub opóźnienia wyzwolenia migawki 2 sekundy. Chyba cała ta maszyneria leży na stole.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry. Konfucjusz
Zamieszczone przez Shadow
[MENTION=56451]jamto[/MENTION] To jak ty to robisz? Fotografujesz kliszę?
Tak. O tym od pewnego momenetu jest ten wątek o tym czyli o skanowaniu poprzez DUPLIKATOR
--- Kolejny post ---
Zamieszczone przez Leon007
Tu jeszcze zdjąłem trochę zielonego. Chyba lepiej.
[ATTACH=CONFIG]18466[/ATTACH]
--- Kolejny post ---
Staraj się fotografować na najniższej czułości, czyli ISO 100. Przysłona, przy której jest najlepsza ostrość. Optyczni mają takie wykresy, jeśli testowali obiektyw. Jak nie to coś w granicach 5.6 do 6.3. Czasem się nie przejmuj - użyj wężyka lub opóźnienia wyzwolenia migawki 2 sekundy. Chyba cała ta maszyneria leży na stole.
Dałem na ISO 200 ale zejdę do 100. Przysłonę mocniej skręciłem ale może nie potrzebnie, jeszcze protestuję to dopiero pierwszy negatyw. No maszyneria nie leży na stole bo obciążenie przodu powoduje że kadr w tym ustrojstwie się przesuwa, inaczej mówiąc nie może to być obciążone. Myślałem nawet by to na statyw wrzucić dla wygody. Podpiąłem to też do leciwego 400d bo już mi na nim nie zależy i na tej masówce mogę Go zajechać do końca. Trochę brakuje podglądu ale przez lustro też się da....
Aha to nie doczytałem bo coś o skanerze płaskim w tytule jest. To tak trochę kiszkowato że tak powiem. Zainwestuj w porządny skaner jak masz dużo rodzinnych zdjęć na kliszach.
Zamieszczone przez jamto
Podpiąłem to też do leciwego 400d bo już mi na nim nie zależy i na tej masówce mogę Go zajechać do końca. Trochę brakuje podglądu ale przez lustro też się da....
Jak go podłączysz do komputera przez EOS Utility (sprawdź - niektóre starsze modele nie łapią się), to możesz fotografować za pomocą komputera: podgląd na ekranie, bezpośredni zrzut na dysk itp.
Moje 5D Golden Classic nie łapie się, ale na przykład 7D już tak.
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry. Konfucjusz
Zamieszczone przez Mamrot
Moim zdanie ekspozycja w aparacie jest za duża, maska za jasna, pipeta nie chce wziąć próbki z maski.
A samo zdjęcie niedoeksponowane.
Co ewentualnie radzisz ? Podkreślam, że ja się od początku cudów nie spodziewałem, dla mnie to ma wartość sentymentalną, kwestia techniczna to sprawa drugo a nawet trzeciorzędna ale jak coś można poprawić to dlaczego nie?
Po pierwsze primo rób w rawach, po drugie sfotografuj maskę (to bursztynowe między klatkami lub perforacją).
U ciebie kanał niebieski ma 255, czerwony i zielony też nie lepiej.
Zrób kilka warianót ekspozycji, w programie graficznym sprawdź pipetą wartości.
Do samego balansu maski zrób wariant niedoeksponowany, wtedy balans jest bardziej prawidłowy.
Do finalnej ekspozycji nie przekraczaj 250 czy nawet 240.
W tym przypadku zabawa w suwaczki typu kontrast odłuż na deser. Na początek końcówkami krzywej ustaw zakrez bieli i czerni.
Zamieszczone przez Mamrot
Po pierwsze primo rób w rawach, po drugie sfotografuj maskę (to bursztynowe między klatkami lub perforacją).
U ciebie kanał niebieski ma 255, czerwony i zielony też nie lepiej.
Zrób kilka warianót ekspozycji, w programie graficznym sprawdź pipetą wartości.
Do samego balansu maski zrób wariant niedoeksponowany, wtedy balans jest bardziej prawidłowy.
Do finalnej ekspozycji nie przekraczaj 250 czy nawet 240.
W tym przypadku zabawa w suwaczki typu kontrast odłuż na deser. Na początek końcówkami krzywej ustaw zakrez bieli i czerni.
Robię w Rawach ten jpg to moja pomyłka. A dalej.... możesz nieco bardziej na chłopski rozum Tzn wiem co to jest te bursztynowe tło na negatywie i domniemam że to jakiś punkt wyjściowy do ustawień ale dalej mnie to przerasta. Podkreślam, siedzę w Ligtroomie ewentualnie Gimpa nieco ogarniam. Mógłbyś mnie jakimiś screenami obdarować bo raczej nie wiem co i jak.... Mogę oczywiście posłać Rawa tego bursztynowego tła jeśli to konieczne.
Inny kolega zrobił to tak ale chyba posiedział nad tym i to w różnych programach. Jakby to było moje zdjęcie z papieżem to bym też się do tego przyłożył i poduczył ale tu chodzi o setki zdjęć, życia mi braknie.....
Zamieszczone przez jamto
ale tu chodzi o setki zdjęć, życia mi braknie.....
Korektę ustawiasz na jedną klatkę, a reszta control-C control-V i świat staje się piękniejszy...
Nie wiem czy chodzi o totural z naświetlania, czy z obróbki?
Jeżeli z obróbki, to ja twoje zdjęcie obrobiłem ta:
Użyłem filtra Camera Raw w Potoshopie, bo on ma alert prześwietleń i niedoświetleń, czyli to co masz w Ligtroomie
Jak widać na dzień dobry mamy czerwony alert prześwietleń
Później zamiast na masce, wybrałem punkt bieli na kamieniach, mając nadzieję, że są neutralnie szare, ale chyba nie są.
Najlepiej byłoby pobrać próbkę z maski a najlepiej zrobionej osobno w wersji niedoświetlonej.
Przechodzę do krzywych (W tym wariancie opcja control+I nie działa) i zamieniam ręcznie biel z czernią i czerń z bielą.
W poziomie przesuwamy lewy koniec w prawo, aż do ukazania się alertu prześwietleń a prawy do pojawienia się alertu (niebieskiego) czerni.
Póżniej to trochę cofamy ale demonstruję żeby lepiej było widać.
Osoby moim zdaniem wyszły trochę za ciemno to minimalnie rozjaśniłem biele krzywą dopasowań.
Tu jest na minus ale w tym wariancie wszystko jest odwrócone, czyli Minus to plus.
Na sam koniec postanowiłem zwiększyć minimalnie kontrast, ale ten standardowy w tym przypadku ściemnia i rozjaśnia całoś,
To inaczej działa niż normalnie, więc użyłem minimalnie suwaka przejrzystość.
Komentarz