Zamienniki baterii

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • stdanielo
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1081

Zamieszczone przez fma
    ...po niespiesznym zrobieniu kilkunastu fotek i dokładniejszym przejrzeniu ich - powiedzmy przez kilkanaście minut - wszystkie kolejne baterie padają.

Od pewnego czasu Twoje pytanie stawiam sobie po każdej wyładowanej baterii, uzupełniając je drugim: czy czasem nie sprzedano mi aparatu z wadą, bo grzeje się zdecydowanie po włączeniu.
    Wydaje mi się, że coś jest jednak nie tak z aparatem, ja co prawda używam takich baterii z analogową lustrzanką ale jestem w stanie zrobić na jednej baterii ok 15-17 filmów. Ponadto grzanie się aparatu mocno mnie zastanawia, energia z baterii zamieniana jest na ciepło, prawdopodobnie jest gdzieś jakieś zwarcie lub uszkodzony kondensator (nie znam się), które nie szkodzi aparatowi ale powoduje nadmierne zużycie energii.

Ponadto to Twoje pytanie rodzi jeszcze jedną refleksję: czy mimo mojego przywiązania do tego S20 nie lepiej kupić jaką nową camerę obscurę niż gimnastykować się z tym zabytkiem?
    Chyba warto by się było zastanowić nad zakupem czegoś nowego, koszty nowych baterii i ewentualnej naprawy będą niewiele niższe niż nowy aparat z dwuletnią gwarancją.

.
    ..
    Twoja stopka ma sporo treści! Ciekawe jak skomentowałbyś nowe, prezentowane na ddd.xt.pl...
    Dzięki! Jak znajdę trochę czasu to zajrzę na twoją stronę
    www.kondereszko.pl
    https://www.flickr.com/photos/stdanielo/

Komentarz

• Kaworu
      Bywalec
      • 2006
      • 149

Zamieszczone przez michal.s
      To nie prawda że baterie jonowe i polimerowe nie maja efektu pamięci tak jak wodorowe. Jak najbardziej mają efekt pamięci, co prawda mniejszy niż w wodorowych ale nadal on występuje w mniejszym czy większym stopniu.
      Ogniwa wodorowe? Oh my, zminiaturyzowli je juz na tyle, ze sie do komórek mieszczą?

Komentarz

• michal.s
        Początki nałogu
        • 2007
        • 271

Kurde późno już było, chodziło oczywiści o niklowo-kadmowe

Mój błąd sorki
        Pozdrawiam - Michał Słonczyński

Komentarz

• Kaworu
          Bywalec
          • 2006
          • 149

Kurde późno już było, chodziło oczywiści o niklowo-kadmowe

Mój błąd sorki
          A nie o niklowo-wodorkowe ? ;p

Komentarz

• michal.s
            Początki nałogu
            • 2007
            • 271

Nie pamiętam starych oznaczeń, w każdym razie chodzi o te pierwsze baterie
            Ostatnio edytowany przez michal.s; 9354.

Komentarz

• Kaworu
              Bywalec
              • 2006
              • 149

Niklowo-Kadmowe, fakt
              Ale jedna rzecz, ten efekt o ktorym mowiles, to nie jest efekt pamieci

Komentarz

• michal.s
                Początki nałogu
                • 2007
                • 271

A jak to się fachowo nazywa ?

Komentarz

• Kaworu
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 149

To nie chodzi o 'fachowo', efekt pamięci baterie owszem mają, ale w praktyce obserwuje się go w satelitach, bo w praktyce tylko one potrafia wystarczajaco dokladnie swoje baterie rozladowac do dokladnie tego samego poziomu

To co ludzie zwą "efektem pamięci" to faktycznie obniżenie napięcia ogniwa (Voltage Depression) na ogol jest skutkiem uzywania ogniw o roznym stopniu naładowania.

Komentarz

• Zadys

Witam wszystkich na forum. Kupiłem ostatnio 4 sztuki akumlatorów do 30D i jakos nie widze już sensu kupowania tych z napisem Canon )). Wszystko dziala wysmienicie - pewnie zakupie jeszcze 2 .

Komentarz

• CamelXP
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 231

Proponuje stworzyc liste zamiennikow godnych polecenia oraz tych zdecydowanie odradzanych i przykleic ja gdzies co by byla zawsze pod reka
                      Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Komentarz

• michal.s
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 271

PremiumGold - ogólnie polecany na forum jako tani zamiennik. Sam mam taki w 400D i działa bez problemu, przy okazji wytrzymuję więcej niż oryginał

Komentarz

• Kaworu
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 149

Moj PG trzyma mniej niz oryginał (350D) ale to wciaz wystarczajaco długo aby oryginał zdazyl sie naładować

Komentarz

• thinredline
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 136

Zamieszczone przez dentharg
                            Ja też kupiłem u FotoEnergia na A. I też premiumGOLDy. Działają, niewielka cena, i jest ok.
                            Ja też kupiłem premium gold 7.4v 2000mAh. Po roku używania robię około 300 zdjęć a potem kapa. Najciekawsze jest to, że po wyjęciu i ponownym włożeniu tej baterii mogę jeszcze cyknąć parę fotek. Ale w ten sposób wczoraj straciłem fajne ujęcie

Generalnie cena zamienników OK, jakość NIE!

Komentarz

• tomygun
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 204

PremiumGold - ogólnie polecany na forum jako tani zamiennik. Sam mam taki w 400D i działa bez problemu, przy okazji wytrzymuję więcej niż oryginał
                              dokładnie ta sama firma aku i ten sam model body, nie zauważam różnicy pomiędzy oryginałem a podróbką, poza ceną ??:
                              nie wyobrażam sobie już teraz wyjścia z jedna baterią
                              GALERIA CB <========> GALERIA

Komentarz

• mxw
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2315

Zamieszczone przez thinredline
                                Generalnie cena zamienników OK, jakość NIE!
                                no ale to są właśnie zamienniki! ;-)

rok temu kupiłem dwie sztuki premiumgold i jeden padł jakiś czas temu (nie ładuje się), a na drugim robię +/- połowę zdjęć w stosunku do tego, co na dwuletnim fabrycznym canona. mam jeszcze jakiś trzeci starszy noname zamiennik i też robi połowę tego, co oryginał.

muszę teraz kupic kolejne i znów pewnie będą to jakieś pg albo inne za 30,- ale ze świadomością, że po roku ich nie będzie.

choć w sumie nie wiem jeszcze - może warto kupić jakieś droższe zamienniki za 50,- czy 99,-?
                                pozdro.,
                                m.

Komentarz

Pracuję...