Zamienniki baterii

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Bangi
    Moderator
    • 2010
    • 5499

Odp: Zamienniki baterii

Zamieszczone przez violan
    P.S.
    Polecam Lupo-baterie.pl.
    Bateria LP-4 regenerowana zamiast pojemności 2300mAh posiada pojemność 3400mAh i w pełni wspolpracuje ze wszystkimi jedynkami canona -szczególnie z serii DX.
    Ile kosztuje taka regeneracja / modyfikacja?
    SAMOLOTY CB
    SAMOLOTY lotnictwo.net
    SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• violan
      Coś już napisał
      • 2009
      • 71

Hmmm...
      Jeśli pojemość zwiekszyła sie z 2300 do 3400 to wydaje mi sie ,ze raczej mniej zdjeć aparat nie zrobi..
      Najbardziej istotne jest to,że bateria działa w pełni w kazdym canonie z serii dx i innych jedynkach jak oryginał majac przy tym tą samą pojemność co bateria canonowska kosztujaca ok.1tys.zl.
      P.S.
      Aktualny koszt regeneracji to 120 zł.
      Ostatnio edytowany przez violan; 24516.

Komentarz

• Bangi
        Moderator
        • 2010
        • 5499

Zamieszczone przez violan
        Hmmm...
        Jeśli pojemość zwiekszyła sie z 2300 do 3400 to wydaje mi sie ,ze raczej mniej zdjeć aparat nie zrobi..
        Najbardziej istotne jest to,że bateria działa w pełni w kazdym canonie z serii dx i innych jedynkach jak oryginał majac przy tym tą samą pojemność co bateria canonowska kosztujaca ok.1tys.zl.
        P.S.
        Aktualny koszt regeneracji to 120 zł.
        Ta cena to jest już koszt razem z nowymi ogniwami?

Widziałem kiedyś na YT jakiś poradnik jak to zrobić, ale ja nie ogarniam aż tak techniki.
        Z drugiej strony jeśli mogę kupić zamienniki Patony za 49 PLN, to wolę jednak zamienniki (choć nie wiem czy jeszcze będą takie ceny, te 49 PLN to oczywiście było na super promocji, ale w renomowanym sklepie)
        SAMOLOTY CB
        SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• violan
          Coś już napisał
          • 2009
          • 71

120 zł to jest cały koszt+wysyłka.
          Wymiana ogniw nie jest trudna ,problem stanowi kontroler w oryginalnej baterii (inni nazywaja go czipem)z,ktorego obejściem laik sobie nie poradzi.
          Zamienniki które wymieniłes sa obecnie w porownywalnej cenie co regeneracja ale wspołpracują jedynie ze starymi jedynkami. Nie beda działac w canonach serii Dx ,nawet jest problem z ich ładowaniem w oryginalnej ladowarce .
          Ostatnio edytowany przez violan; 24516.

Komentarz

• Bangi
            Moderator
            • 2010
            • 5499

Ja pisałem ogólnie o zamiennikach, nie w kontekście jedynek, ale dzięki za wyjaśnienie.
            Uważam, że sprawa warta rozważania w niektórych sytuacjach.
            SAMOLOTY CB
            SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• marfot
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 4605

Czy ładowanie oryginalnej baterii Canona LPE6N w ładowarce USB (Patona) może mieć wpływ na trwałość?
              Po 4 latach używania na przemian 2 zamienników Patona i oryginału tylko ten oryginał wykazuje 3 czerwone kwadraciki czyli jest na wykończeniu. Zamienniki mają po 3 zielone kwadraciki.
              Wszystkie akumulatory ładowałem tylko w tej ładowarce Patony.
              Ostatnio edytowany przez marfot; 13342.
              https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
              EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• atsf
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 5119

Te czerwone kwadraciki oryginału są przejawem inteligencji firmy Canon, żebyś czym prędzej kupił nową baterię

Wszystkie baterie obojętnego typu zawierające jakiś czip mają taką inteligencje na pokładzie. Jak mi się spierniczyła płytka PCB w chronionej baterii 18650 chińskiej firmy Soshine to ją wyrwałem obcęgami, i od tamtej pory bateria od dwóch lat ładowana codziennie potrafi wsiorbać nawet ponad 3000 mAh przy nominalnej pojemności 3000 mAh

Jeszcze jedno- dość szybko zajechałem oryginalną baterię 18650 LG 3000 mAh bez płytki PCB, a 2 sztuki Soshine pozbawione płytek PCB trzymają się dzielnie.
                Ostatnio edytowany przez atsf; 11382.
                EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• totamten
                  Początki nałogu
                  • 2013
                  • 338

Zamieszczone przez marfot
                  Czy ładowanie oryginalnej baterii Canona LPE6N w ładowarce USB (Patona) może mieć wpływ na trwałość?
                  Po 4 latach używania na przemian 2 zamienników Patona i oryginału tylko ten oryginał wykazuje 3 czerwone kwadraciki czyli jest na wykończeniu. Zamienniki mają po 3 zielone kwadraciki.
                  Wszystkie akumulatory ładowałem tylko w tej ładowarce Patony.
                  Nie przejmuj się, ja ładuję na 2 oryginalnych ładowarkach Canona - jedna od kompletu R, druga od 7D, ale widać taka stara tradycja Canona, w moim co bądź rzadko używanym R "aparatowa" bateria ma dwie czerwone kreski, a dwa Newelle kupione 3 dni później trzy zielone.

Komentarz

• Bangi
                    Moderator
                    • 2010
                    • 5499

Chwaliłem Patony, a tu klops...
                    Jeden aku kupiony w sierpniu 2022 r. Patona Protect LP-E6NH właśnie zaczął szwankować. Wczoraj chciałem go naładować a tu po 15 sekundach komunikat, że naładowane. Wkładam do aparatu i oczywiście nic. Wkładam do ładowarki, ponownie po 15 sekundach, że naładowane, a do tego jeszcze podczas ładowania słychać pisk i po wyjęciu z ładowarki przez chwilę również.
                    Napisałem do sprzedawcy i ma mi wymienić na nowy. Taka sytuacja.
                    SAMOLOTY CB
                    SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Leon007
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 2875

To są konsekwencje kradzieży patentów i paserstwa.
                      A tak poważnie i dla ciekawości: masz możliwość sprawdzenia napięcia baterii po naładowaniu?
                      Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                      Ja
                      Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                      Konfucjusz

Komentarz

• Bangi
                        Moderator
                        • 2010
                        • 5499

Zamieszczone przez Leon007
                        To są konsekwencje kradzieży patentów i paserstwa.
                        A tak poważnie i dla ciekawości: masz możliwość sprawdzenia napięcia baterii po naładowaniu?
                        Próbowałem mierzyć moim chińskim automatycznym multimetrem, ale wywala jakieś dziwne wartości w Omach...
                        Jeśli sugerujesz, że mogłem doprowadzić do jej zbyt mocnego rozładowania - to zawsze wymieniam aku jeszcze zanim aparat padnie (jak zacznie migać na czerwono symbol baterii) i w zasadzie najpóźniej następnego dnia ładuję. Nic odbiegającego od tego standardu z tym aku nie robiłem. Tutaj taka sama sytuacja z tym ładowaniem zarówno na ładowarce od Patony, jak i tej od Canona - zachowanie akumulatora identyczne.
                        SAMOLOTY CB
                        SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Leon007
                          Pełne uzależnienie
                          • 2009
                          • 2875

Nic nie sugeruję. Zużyte ogniwa mają charakterystyczną charakterystykę rozładowania. Niby jest napięcie, ale bardzo gwałtownie spada po chwili. Ciekawość techniczna.
                          Przestaw miernik na wolty, napięcie stałe.

--- Kolejny post ---

Kiedyś miałem jakieś polecane zamienniki, nie pamiętam już marki, i też po paru latach zdechły w podobny sposób. Teraz dłuższy czas mam baterie Ansmann i póki co są w porządku. Różnica ceny między oryginałami i innymi jest tak wielka, że i tak się opłaca.
                          Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                          Ja
                          Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                          Konfucjusz

Komentarz

• Bangi
                            Moderator
                            • 2010
                            • 5499

Zamieszczone przez Leon007
                            Nic nie sugeruję. Zużyte ogniwa mają charakterystyczną charakterystykę rozładowania. Niby jest napięcie, ale bardzo gwałtownie spada po chwili. Ciekawość techniczna.
                            Przestaw miernik na wolty, napięcie stałe.

--- Kolejny post ---

Kiedyś miałem jakieś polecane zamienniki, nie pamiętam już marki, i też po paru latach zdechły w podobny sposób. Teraz dłuższy czas mam baterie Ansmann i póki co są w porządku. Różnica ceny między oryginałami i innymi jest tak wielka, że i tak się opłaca.
                            No właśnie odnośnie tego miernika to nie jestem w stanie nic przestawić bo to jest full automat. W drugim, działającym bez problemu aku Patoona pokazuje 8,25V, a w tym co nie działa wywala po kropce .224 MOm...
                            SAMOLOTY CB
                            SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• 52um
                              Dopiero zaczyna
                              • 2007
                              • 30

Patona... Miałem dwie sztuki dość dawno uzywałem z 5Dmk3, było świetnie. Kupiłem 3 sztuki do GFX 50s mk2. Porażka. Chyba na rynku pojawiły się podróbki. Nigdy więcej nie kupię. Newell jest ok

Komentarz

• Hubert Multana
                                Uzależniony
                                • 2010
                                • 665

Zamieszczone przez Bangi
                                Chwaliłem Patony, a tu klops...
                                Jeden aku kupiony w sierpniu 2022 r. Patona Protect LP-E6NH właśnie zaczął szwankować. Wczoraj chciałem go naładować a tu po 15 sekundach komunikat, że naładowane. Wkładam do aparatu i oczywiście nic. Wkładam do ładowarki, ponownie po 15 sekundach, że naładowane, a do tego jeszcze podczas ładowania słychać pisk i po wyjęciu z ładowarki przez chwilę również.
                                Napisałem do sprzedawcy i ma mi wymienić na nowy. Taka sytuacja.
                                Patona raczej bez większych problemów wymienia na nowe wiec w sumie awaria jak każda inna i taka sama reklamacja. Po to jest gwarancja
                                Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9

https://www.youtube.com/@HubertMultana

Komentarz

Pracuję...