Zamienniki baterii

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • becinejas
    • 2012
    • 4

Odp: Zamienniki baterii

Zamieszczone przez italy
    Ja sobie bardzo chwale zamienniki Phottix-a. Ostatnio 60 D plus sigma 150-600 -ciągle używany Af, podgląd zdjęć , ustawienia, przekroczyłem na 2 letnim w/w zamienniku 2000 zdjęć.Jak był nowy osiągałem ok 1800. Więc jestem mile zaskoczony.Wyciągam go do ładowania w momencie gdy na aparacie zauważę migotanie ostatniej kreski.Nigdy do końca nie używam baterii.
    serdecznie dziękuję, poszukam zatem takich

Komentarz

• aptur
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 3837

Uważajcie na zamiennik BP-511 (np. do canon 5D) firmy Premium Gold. Kupiłem kilka dni temu. Wydmuszka. Waży jakieś 1/3 tego co normalna bateria. Padł po 300 zdjęciach i właśnie się rozglądam za czymś innym.
      Premium Gold jest dla mnie spalona. Szkoda bo jakieś pięć lat temu te baterie były niezłe. Miałem kilka sztuk i nie narzekałem. Niestety to co teraz kupiłem to tandeta.
      Ma ktoś Blumax do 5D? Mam do 6D i działa nieźle...

Komentarz

• kmeg
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 1535

Odpadł mi z użycia zamiennik bez chipa Phottix Titan LP-E4 (chiński wynalazek ładujący spowodował spore zadymienie pomieszczenia wiec nie ma go już czym ładować). Nie chce kupować kolejnej alternatywnej ładowarki marnej jakości wiec szukam porządnego zamiennika. Co jest teraz dalej wartego rozważenia?

Brałem pod uwagę Duracell (75+ zł) ale ma dużo niepochlebnych opinii
        Teraz została na polu walki Hama (125+ zł). Warto? Nie warto? Coś innego?
        Galeria na CB
        http://500px.com/piotrtracz

Komentarz

• pociej
          • 2015
          • 6

Cześć

Odgrzebię trochę temat gdyż przejrzałem ostatnie ponad 30 ostatnich stron i widzę że brakuję tu trochę informacji o nowszych zamiennikach gdyż temat był najbardziej aktywny w 2012/2013 roku, co oczywiście warunkowały premiery korpusów używających LP-E6 czyli głównego tematu ostatnich stron...

Pojawiły się zamienniki dla LP-E6N tj.: Hahnel HLX-E6N (2000 mAh, 7,2V) czy Newell z serii Plus, LP-E6N Plus (2400 mAh, 7,4V).

Czy ktoś z Was używa ww. akumulatorów?
          Czy ktoś kto już od paru lat używana zamienników (na przemian z oryginałem bądź nie) chciałby się wypowiedzieć jak wygląda praca już nie takich nowych ogniw?

Na dzień dzisiejszy Phottix nie jest już tak łatwo dostępny jak i jego pojemność (1600 mAh) nie robi wrażenia, choć może ona jedna jest podana uczciwie.
          Także Phottix jak i Newell'e z serii bez dopisku "Plus" widzę iż wymagają formatowania w przeciwieństwie do nowszego Canon'a LP-E6N, czy Newell Plus.

Obecnie dobrze prezentuje się Hahnel HLX-E6N za około 150 zł, jak i Newell Plus LP-E6N za około 100 zł i któregoś z nich chciałbym zakupić po zebraniu opinii.

Komentarz

• Baloniew
            Dopiero zaczyna
            • 2012
            • 18

Henele,o których mowa wyżej,nabyłem latem ubiegłego roku. Pracują w gripie 5DMk3. Wydajność bardzo dobra,rozładowują się równomiernie i trzymają długo. Moim zdaniem są lepsze od poprzedniej wersji o 50%.Równie dobrze komunikują się z body pod względem stanu rozładowania.

Komentarz

• italy
              Uzależniony
              • 2011
              • 507

A mnie nadal mój Phottix żyje i ma się bardzo dobrze. Używany równolegle w gripie z oryginalnym Canonem.I trzyma lepiej.

Komentarz

• pociej
                • 2015
                • 6

Dzięki za odpowiedzi.

Skłaniam się ku dwóm Hahnel HLX-E6N choć wciąż zastanawiam się czy nie lepiej w tej samej kwocie nabyć jeden oryginalny Canon LP-E6N gdyż zważając na ciężar aparatu przeważnie będę go używał bez gripu, czyli z jednym akumulatorem.

Komentarz

• pociej
                  • 2015
                  • 6

Zamieszczone przez Baloniew
                  Henele,o których mowa wyżej,nabyłem latem ubiegłego roku. Pracują w gripie 5DMk3. Wydajność bardzo dobra,rozładowują się równomiernie i trzymają długo. Moim zdaniem są lepsze od poprzedniej wersji o 50%.Równie dobrze komunikują się z body pod względem stanu rozładowania.
                  Proszę podaj jeszcze informację czy 5D3 podaje stan zużycia ww. Hahneli (i czy jest on miarodajny).

Komentarz

• Tomasz Macherzyński
                    Coś już napisał
                    • 2013
                    • 51

Może głupie pytanie ale dobrze wnioskuję że LP-E6N mogę stosować zamiennie z LP-E6?

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka
                    R6, EF 70-200 f/2.8L, EF 16-35 f/4L, RF 24-105 f/4L, Sigma 100-400
                    https://tm-photos.myportfolio.com/

Komentarz

• pociej
                      • 2015
                      • 6

Tak.

Generalnie to prawie takie same akumulatory i mogą być używane zamiennie.
                      LP-E6N wprowadzono by sprostać nowym regulacjom oraz przy okazji dodali 65 mAh.

Komentarz

• cohontes
                        Początki nałogu
                        • 2011
                        • 345

Czy Duracell to najlepszy zamiennik dla BP-511? Czy może lepiej 2X Newell zamiast jednego Duracella. Chciałbym tego użyć z 5D Classic + grip. Druga kwestia to ładowarka, niestety mam jakiś tani chiński zamiennik. Czy jest sens pakować się w coś takiego? CANON BP-511 BP-511A BP 511 ŁADOWARKA 2 AKU LCD (6690270466) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. . Kwestia baterii jest chyba dla mnie najważniejsza obecnie. Po naładowaniu obecnie dwóch baterii i włożeniu ich od razu widzę tylko jedną kreskę naładowania.
                        5D | R6 | EF 16-35MM F/4L IS USM | EF 40MM F/2.8 STM | RF 50MM F/1.8 STM | EF 135MM F/2L USM | RF 70-200MM F/4L IS USM
                        X-T30 | XF 18-55 mm f/2.8-4.0 R | XF 35 mm f/1.4 R | XF 56 mm f/1.2 R |

Komentarz

• Galipette
                          Coś już napisał
                          • 2019
                          • 95

Cześć. Szukam zamiennika do Canon Eos M5 LP-E17 i moje pytanie to które z aktualnie sprzedawanych zamienników współpracują z oryginalną ładowarką bo z tego co czytałem sporo nie jest rozpoznawanych przez nią i nie ładują się. Czy jednak warto zainwestować w oryginalny akumulator??
                          Dawniej: Fuji S7000 - Olympus E500 - Fuji S100Fs - Finepix S200 EXR - Olympus XZ-2 - Canon M5 / 40D / 6D / R / R6 / R7 - obecnie Sony A7III + Zeiss Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA + Samyang AF 85 mm f/1.4 FE + Tamron 70-180 2.8 G2 https://www.facebook.com/JacekKozlowskiFotografia

Komentarz

• michalko
                            Bywalec
                            • 2013
                            • 133

Mam zamienniki Newella i jestem z nich zadowolony.
                            EFM+22mm; 5D+50mm

Komentarz

• Galipette
                              Coś już napisał
                              • 2019
                              • 95

Zamieszczone przez michalko
                              Mam zamienniki Newella i jestem z nich zadowolony.
                              A czy ładują się w oryginalnej ładowarce?
                              Dawniej: Fuji S7000 - Olympus E500 - Fuji S100Fs - Finepix S200 EXR - Olympus XZ-2 - Canon M5 / 40D / 6D / R / R6 / R7 - obecnie Sony A7III + Zeiss Distagon T* FE 35 mm F1,4 ZA + Samyang AF 85 mm f/1.4 FE + Tamron 70-180 2.8 G2 https://www.facebook.com/JacekKozlowskiFotografia

Komentarz

• violan
                                Coś już napisał
                                • 2009
                                • 71

Chciałbym dowiedziec czy ktos z Kolegów w Canonie 1dx uzywał zamiast dedykowanego akumulatora o symbolu LP-E4N starszej jego wersji od poprzednich modeli(1d mkIV ,1ds,itp),ktory ma symbol LP-E4 ??
                                Jesli tak ,czy było wszystko ok?

Komentarz

Pracuję...