Tablet

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

Odp: Tablet

Zamieszczone przez Bolek02
    Co by nie mówić o IOS to jednak system szyty na miarę i trzeba go polubić takim jakim jest, bo przy bliższym poznaniu sporo jednak zyskuje
    ale co takiego dokladnie zyskuje? tak z autopsji napisz, bo ja tego ze 2 lata uzywalem i nie zauwazylem jakis wybitnych aspektow tego systemu. poza oczywistymi zaletami hermetyzacji (dla supportu) ale tej zdecydowanie nie odkrywa sie po blizszym poznaniu, tylko juz przy pobieznym...

system to jest system. ma zapewniac wsparcie dla konkretnych funkcji i byc stabilny. Windows jest szyty na miare PC, Unix na serwer, IBM i5 na przetwarzanie baz danych, Android na mobilny ekran dotykowy, a iOS na mobilny terminal do platnosci w sklepie itunes...* kazdy z nich sie w wojej funkcji sprawdzi...

* - de facto tym i niczym wiecej jest ipad z ios-em - terminalem do placenia kredytowka za konsumpcje tresci z itunesa. proby wyjscia poza ten schemat koncza sie niemozliwoscia - np. wykorzystanie urzadzenia z laczem USB/Wifi i wbudowana pamiecia jako pendrive'a (zonk! - chociaz juz 10 lat temu Nokia mozna bylo to zrobic ) lub smiechem na sali - jakiekolwiek proby tworzenia tekstu (z klawiatura ekranowa ), robienie zdjec (deskografia stosowana https://c1.staticflickr.com/9/8183/8...3a8142c6_z.jpg ) badz dzwieku... i moze sobie Apple opowiadac jakie chce bajki w reklamach o produktywnym narzedziu - ale koniec koncow to jest i bedzie wyposazony w ladny ekran terminal platniczy...
    www albo tez flickr

Komentarz

• Kolekcjoner
      Obertroll
      • 2006
      • 18793

Zamieszczone przez akustyk
      ................ badz dzwieku... i moze sobie Apple opowiadac jakie chce bajki w reklamach o produktywnym narzedziu - ale koniec koncow to jest i bedzie wyposazony w ladny ekran terminal platniczy...
      Względnie jako dotykowy panel sterujący wielu urządzeń. Co do wyżej wymienionej funkcji to nigdy nie korzystałem więc nie wiem .
      "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
      Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez Kolekcjoner
        Względnie jako dotykowy panel sterujący wielu urządzeń. Co do wyżej wymienionej funkcji to nigdy nie korzystałem więc nie wiem .
        to akurat prawda. tu niestety z konkurencja ciezko, bo na Androida albo rozwiazan nie ma, albo soft traktowany po macoszemu
        www albo tez flickr

Komentarz

• Witek.K
          Bywalec
          • 2013
          • 229

Sa na Androida wirtualne piloty do prawie wszystkich urzadzen polaczonych z siecia. Osobiscie uzywam glownie aplikacji do sterowania odtwarzacza sieciowego Yamahy CD-N500, dziala swietnie.
          Canon 6D + 16-35/4L IS + 40/2.8 + 35/1.4A + 135/2L Fuji X-E1 X-A1 14 35 18-55 EF-20 BLC-XE1 BLC-XM1

Komentarz

• Kolekcjoner
            Obertroll
            • 2006
            • 18793

to akurat prawda. tu niestety z konkurencja ciezko, bo na Androida albo rozwiazan nie ma, albo soft traktowany po macoszemu
            Wygląda na to że producenci przyjęli że w zastosowaniach profesjonalnych "zamknięta" architektura iPada jest zaletą i dlatego stało się to pewnego rodzaju standardem. Być może też chodzi o przewidywalność i precyzję jego panelu dotykowego. Nie wiem co do końca jest przyczyną ale tak czy inaczej chcąc nie chcąc musiałem sobie sprawić iPada i pewnikiem niedługo kupię kolejnego.
            Zamieszczone przez Witek.K
            Sa na Androida wirtualne piloty do prawie wszystkich urzadzen polaczonych z siecia. Osobiscie uzywam glownie aplikacji do sterowania odtwarzacza sieciowego Yamahy CD-N500, dziala swietnie.
            Nie chodzi o tak proste zastosowania jak wirtualny pilot.
            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
            Kapitan Wagner

Komentarz

• Witek.K
              Bywalec
              • 2013
              • 229

Zamieszczone przez Kolekcjoner

Nie chodzi o tak proste zastosowania jak wirtualny pilot.
              A o jakie?
              Canon 6D + 16-35/4L IS + 40/2.8 + 35/1.4A + 135/2L Fuji X-E1 X-A1 14 35 18-55 EF-20 BLC-XE1 BLC-XM1

Komentarz

• Kolekcjoner
                Obertroll
                • 2006
                • 18793

A o jakie?
                Jako panel sterujący do mikserów audio lub do sterowania światłem scenicznym.
                Pisałem już o tym.
                Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                Kapitan Wagner

Komentarz

• Bolek02
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 3225

Panowie litości - tablet używać do sterowania tunerem czy wzmacniaczem to raczej nieporozumienie. Rozumiem zastosowanie przy fotografowaniu w terenie do sterowania i podglądu, ale używać jako pilota do samograja, to nawet mało wygodne.
                  Tablet to głównie urządzenie do prezentacji i przeglądania zdjęć oraz wszechobecnej komunikacji. Używanie go jako pilota czy do robienia kopii zapasowej, to raczej mało praktyczne. Co innego sterowanie systemami pracy zestawów urządzeń - to już inna bajka.
                  Dla mnie jednak liczy się płynność pracy samego urządzenia i przede wszystkim porządny ekran.
                  Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Eberloth
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2663

Spór co lepsze jest nierozstrzygalny. Decydują preferencje i/lub skłonność do zachwalania własnej zabawki. Choć wojownicy Appla mają jakby coraz mniej argumentów w garści (żeby nie być posądzanym o stronniczość dodam, że też posiadam w domu oba wynalazki A i S). Chciałbym tylko napisać o elemencie którego nikt w tym wątku nie dotknął. Jeśli już piszemy o tym, za co nie warto przepłacać, to MZ nie warto dziś płacić kilkuset PLN więcej za model tabletu z modemem kosztującym producenta parę dolarów. Ilość miejsc z darmowym WiFi rośnie, a w dobie tetheringu wszechobecnego w większości telefonów posiadanie dodatkowej karty w tablecie traci sens. Może kiedy darmowe Aero nie miało jeszcze irytującej cechy wklepywania kodu captcha co godzinę, można było tę opcję rozważać. Teraz już nie.
                    Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                    Fumare humanum est!

Komentarz

• Witek.K
                      Bywalec
                      • 2013
                      • 229

Zamieszczone przez Bolek02
                      Panowie litości - tablet używać do sterowania tunerem czy wzmacniaczem to raczej nieporozumienie.
                      Bardzo jestem ciekaw, co napiszesz jak bedziesz mial kilkadziesiat tysiecy plikow muzycznych na serwerze i co najmniej dwie strefy glosnikow w domu. Tablet to zbawienie, pilotem to sobie mozna w odtwarzaczu CD "play" nacisnac.

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

Bardzo jestem ciekaw, co napiszesz jak bedziesz mial kilkadziesiat tysiecy plikow muzycznych na serwerze i co najmniej dwie strefy glosnikow w domu. Tablet to zbawienie, pilotem to sobie mozna w odtwarzaczu CD "play" nacisnac.
                        Witek, a w Niemcach Spotify nie daja? to uwaga nie tyle do korzystania z tabletu (ktory de facto jest super wygodny do tego) tylko do chomikowania plikow na domowym NAS-ie. tez mam sporo albumow w plikach, ale ogolnei od czasow przejscia na Spotify sie wyleczylem z robienia sobie kopii plikow na dysku, ripuje badz soulseek-uje wylacznie to, co chce na CD do auta nagrac... a tak to jestem jednak zbyt rypniety i za duzo nowych rzeczy znajduje, zeby miesiac w miesiac kolejnych 10 nowych albumow (jak nie wiecej) na dysk wrzucac.
                        www albo tez flickr

Komentarz

• Witek.K
                          Bywalec
                          • 2013
                          • 229

Witek, a w Niemcach Spotify nie daja? to uwaga nie tyle do korzystania z tabletu (ktory de facto jest super wygodny do tego) tylko do chomikowania plikow na domowym NAS-ie. tez mam sporo albumow w plikach, ale ogolnei od czasow przejscia na Spotify sie wyleczylem z robienia sobie kopii plikow na dysku, ripuje badz soulseek-uje wylacznie to, co chce na CD do auta nagrac... a tak to jestem jednak zbyt rypniety i za duzo nowych rzeczy znajduje, zeby miesiac w miesiac kolejnych 10 nowych albumow (jak nie wiecej) na dysk wrzucac.
                          Daja, ale 320kBit/s to dla mnie za malo a po za tym lubie kolekcjonowac. Slucham tylko flac, najchetniej 24bit.

Komentarz

• banan82
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1165

Daja, ale 320kBit/s to dla mnie za malo a po za tym lubie kolekcjonowac. Slucham tylko flac, najchetniej 24bit.
                            Jest pewne okreslenie na takie upodobania - audiofil
                            5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
                            Crazy Apple Fanboy
                            Ex Linux User

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Zamieszczone przez Eberloth
                              Spór co lepsze jest nierozstrzygalny. Decydują preferencje i/lub skłonność do zachwalania własnej zabawki. Choć wojownicy Appla mają jakby coraz mniej argumentów w garści (żeby nie być posądzanym o stronniczość dodam, że też posiadam w domu oba wynalazki A i S). Chciałbym tylko napisać o elemencie którego nikt w tym wątku nie dotknął. Jeśli już piszemy o tym, za co nie warto przepłacać, to MZ nie warto dziś płacić kilkuset PLN więcej za model tabletu z modemem kosztującym producenta parę dolarów. Ilość miejsc z darmowym WiFi rośnie, a w dobie tetheringu wszechobecnego w większości telefonów posiadanie dodatkowej karty w tablecie traci sens. Może kiedy darmowe Aero nie miało jeszcze irytującej cechy wklepywania kodu captcha co godzinę, można było tę opcję rozważać. Teraz już nie.
                              Ja uważam że dodatkowa karta bardzo się przydaje .
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• akustyk
                                gajowy
                                • 2004
                                • 12226

Zamieszczone przez banan82
                                Jest pewne okreslenie na takie upodobania - audiofil
                                ja mysle, ze pejoratywne opinie na ten temat nie przysluguja na forum, na ktorym ludzie potrafia kupic sobie hobbystycznie aparaty drozsze niz 5 metrow przyzwoitych kabelkow serio...
                                www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...