Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
A ja, jeśli można, dodam jakieś swoje spostrzeżenia.
Każdy sprzęt ma jakieś tam swoje wady. Kiedyś miałem iPada, ale pozbyłem się... głównie przez zachłanność Apple i dziadowe iTunes, które podczas kopiowania zdjęć na tablet przy okazji rekompresowało je i obniżało rozdzielczość. Poza ty urządzenie było bardzo zacne.
Cała ta dyskusja to raczej iOS czy Android. Teraz używam tabletu na Androidzie, konkretnie Sony Xperia Z. Dlaczego?
- matryca IPS 1920x1200, moim zdaniem świetna, odwzorowanie kolorów bardzo dobre, nie są przesycone, a 224ppi w zupełności wystarcza.
- slot na microSD, a w środku karta 128GB za przyzwoite pieniądze.
- złącze USB z kabelkiem OTG podpinam do czytnika kart i oglądam zdjęcia bezpośrednio z kart SD/CF, również pliki RAW,
- w plenerze mogę kopiować pliki z karty na tablet lub inną kartę, pełna dowolność,
- wodoszczelny, więc żadna ulewa mi nie straszna,
- smukły, ładny design,
- dodatkowo nakleiłem na niego matową folię i wygląda obłędnie dobrze. w słońcu wszystko dobrze widać
ja sie chyba jeszcze zalapalem
jak quail napisal;
nie ma jak się podłączyć do ipada
bron Boze nie dawajcie zgody na akcje z muzyka
tzn ipod chce wejsc w biblioteke muzyki i wszystki pliki podmienia na swoje bazowe
czyli robi kiche w muzie bo zamiast np bootlegow macie wzorcowy ocenzurowany kawałek
kumplowi tak załatwili niezłą kolekcje muzy
a np w ajfonie nie ma mozliwosci zgrac kontakty na karte-zmieniasz telefon i masz klopot
mocno monopolistyczne posunięcia
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Wydaje mi sie ze jesli ktos nie chce brnac w ekosystem Apple to lepiej zostac przy poczciwym Androidzie. Adroidowe tablety szczyca sie tym wszystkim czego nie maja Applowskie produkty (ekstra karta pamieci, pierdylion wyjsc AV itp itd).
Ipad swietnie wspolpracuje z Apple TV i zdjecia mozna bez kabla pokazywac na TV jednym ruchem palca. No ale.....trzeba kupic Apple TV, koszt okolo 500zl. Nie jest to problem jak juz masz Macbooka bo wtedy tak samo mozna ekran bezprzewodowo puszczac na TV - super sprawa jesli pokazujesz cos rodzinie i nie musisz siedziec z kablem pod TV tylko np. w drugim rogu pokoju
Problem jest taki ze tutaj juz zaczyna sie brnac w ekosystem apple.
Itunes to nie jest zlo konieczne jak sie ludziom wydaje, ale bardzo wydajne narzedzie do zarzadzania muzyka, podkastami, filmami itp itd. Synchronizacja urzadzen to czesc jego specyfikacji.
Jesli masz iphone oraz ipad mozesz miec te same zdjecia, te same ksiazki, te same kolekcje muzyki na wszystkich urzadzeniach. Malo tego, gdy czytasz ksiazke na ipadzie i jestes na stronie "X", to dzieki iCloud, ta sama ksiazka otwarta na iPhonie np. wskoczy od razu na strone "X". Genialne rozwiazanie.
Co do kontaktow, w iphonie mozna je wyeksportowac do googla i stamtad potem w nowym telefonie wrzucic tak jak bylo. Jesli uzywasz iCloud, kontakty masz stamtad zaimportowane bez dodatkowych czynnosci.
Ludzie po prostu nie znaja iOS czy nawet OSX i nie wiedza na czym polega ta integracja. Zawsze staraja sie porownywac produkty applowskie do tanszych rozwiazan z androidiem - gdzie cos chodzi tak a nie inaczej, nie ma tego czy tamtego w porownaniu do ipada czy iphone'a.
Jesli sie to wszystko ogarnie to zmiana telefonu i przywracanie zawratosci to gora 2 godziny roboty i wszystko chula tak jak na starym telefonie, lacznie z kontaktami.
Android robi wiele rzeczy inaczej, i stad powstaja nieporozumienia i frustracja.
Nie jestem fanbojem Apple, po prostu uzywam ich produktow i mam porownanie do innych, konkurencyjnych produktow.
Ipad swietnie wspolpracuje z Apple TV i zdjecia mozna bez kabla pokazywac na TV jednym ruchem palca. No ale.....trzeba kupic Apple TV, koszt okolo 500zl.
TV z dostepem do sieci + Android + Twonky + jeden ruch palca = zdjecia na TV i 500zl w kieszeni
W moim lg (za 700zł) jest coś takiego jak miracast i też jednym ruchem można wyświetlić obraz z tabletu (zdjęcia, filmy itd.) na TV bezprzewodowo. Nowe projektory obsługują też wi-fi więc tu również można robić prezentacje bez kabli na odległość. Jak widać czasami wystarczą niedrogie rozwiązania.
IPad jest wspaniałym urządzeniem i IMHO w swojej klasie bezkonkurencyjnym, ale jego wielką wadą jest zamknięty system, znakomity, ale jednak zamknięty.
Dlatego mając ipada zamierzam dokupić jakiś tablet, do którego będę mógł swobodnie wszystko wgrywać i zgrywać, bez pośrednictwa Wielkiego Nadgryzionego Jabłka i bez łamańców typu jailbraeker, który otwiera urządzenie firmy Apple, ale równocześnie pozbawia go wtedy wielu bezcennych zalet.
IPad jest wspaniałym urządzeniem i IMHO w swojej klasie bezkonkurencyjnym, ale jego wielką wadą jest zamknięty system, znakomity, ale jednak zamknięty.
nie wiem co jest w iOS-ie znakomite, bo na pewno nie multitasking czy wydajnosc, ale ze zamkniety to na pewno prawda
ale ze w klasie tabletow z iOS-em Ipad jest swietny, to sie zgadzam alternatyw w koncu nie ma...
Zamieszczone przez m_o_b_y
Dlatego mając ipada zamierzam dokupić jakiś tablet, do którego będę mógł swobodnie wszystko wgrywać i zgrywać, bez pośrednictwa Wielkiego Nadgryzionego Jabłka i bez łamańców typu jailbraeker, który otwiera urządzenie firmy Apple, ale równocześnie pozbawia go wtedy wielu bezcennych zalet.
mialem ipada 2 dawno temu i przy kazdym wyjezdzie rodzinnym maksymalny wk*, kiedy malzonka dopraszala sie o zgranie dziecku nowych bajek na droge do auta. pliki lezace na dysku sieciowym, w przypadku telefonu androidowego wystarczalo skopiowanie menedzerem plikow po wifi i wszystko gra i buczy. oczywiscie nie w rezerwacje fapple'a, gdzie tego typu fantasmagorie nie maja racji bytu, bo jedynym slusznym sposobem dodawania danych jest masakryczny itunes. no i ze wzgledu na wespawane w srodku tylko 16GB tych bajek tak czy siak nie wrzucilo sie bog wie ile...
rok temu z okazji znacznie tanszego niz spodziewany przegladu auta zrobilem sobie (i dziecku) prezent i zakupilem tablet androidowy. problemy minely jak reka odjal.
Andoid tez nie jest idealny, bo i tu sporo software'u projektowane jest pod polglowkow* ale jednak nie ma w nim sztucznych ograniczen, z gatunku "dla malo rozgarnietych humanistow, zeby sobie krzywdy nie zrobili". w zasadzie na obecna chwile w Androidzie mnie tylko jednego brakuje - ze nie mozna bez rootowania sobie postawic share'a sambowego do karty pamieci telefonu/tabletu. uprosciloby to mnostwo...
* - polecam wrzucic sobie na PC 30 zdjec luzem na Dropboksa i potem je "zsynchronizowac" na tablecie przed wyjazdem zagramanice.
Z tego co widzę i czytam prawie wszystkie problemy z systemem iOS wynikają z jego nieznajomości przez pecetowych.
Niestety reklamowana intuicyjność tego system jest brana zbyt dosłownie - niektórzy maja troche wypaczoną intuicję. Np. ładowanie kontaktów na kartę i kopiowanie to sposób myslenia z innego świata.
Robi sie to o wiele prościej. Nawet kontakty z Androida można łatwo przenieść na iPhona bez żadnego machania kartami pamięci.
Ja nie mam wk* z IOS, bo rzeczy, których ponoć nie da sie zrobić nie mieszczą się w kręgu moich potrzeb. Np. nigdy nie stanałem przed problemem stawianie shara sambowego (czy też sara szambowego? ) jak również nie brakowało mi multitaskingu w telefonie czy tablecie. Oglądanie filmów na telefonie czy tablecie jest mi potrzebne jak rybie hulajnoga. A działa znakomicie np. z subskrypcją do TV kablowej, również pełno serwisów typu Amazon Prime, które ma wiecej filmów niż mam czasu i ochoty oglądać Aż mi szkoda tej świetnej funkcji, bo taki ładny display i tak świetnie to chodzi.
Niestety, nigdy w życiu nie obejrzałem filmu na tablecie, chociaż sa ich setki w zasięgu jednego kliknięcia i nie mam takich planów. Ja myślę o telewizorze 90 calowym a nie tablecie, kiedy już mam poświecić bezcenne 2 godziny na jakiś holiłódzki gniot.
Ja nie mam wk* z IOS, bo rzeczy, których ponoć nie da sie zrobić nie mieszczą się w kręgu moich potrzeb.
Czyli typowe tłumaczenie entuzjastów (fanbojów)"nie ma tego czegoś, ale mi to jest niepotrzebne" brak kart pamięci - "kup model 128GB", podłącz do telewizora - "kup appleTV". I tak można mnożyć przykłady funkcji których ipad nie ma bo ktoś ich nie używa. Nie ma co. Świetny sprzęt. Choć wykonanie niczego sobie.
Komentarz