Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Witam, chciałbym się dowiedzieć, co myślicie o takim konwenterze makro: Raynox DCR-250. Zdjęcie: http://www.raynox.co.jp/comparison/i...r/dcr250hl.jpg
Z tego co wiem, to daje niezłe efekty.
Czy to by pasowało do EOS'a 600D? I jak z jakością zdjęć? No i czy to dobre do makro?
Czekam na wasze opinie
Pozdrawiam
Zamierzam go używać z obiektywami Canona 18-55mm i 55-250 mm i jak da rade to jakoś można by go podczepić pod Zenitara 50/1.7. Do tego jeszcze pierścienie pośrednie. Czy będzie z tego dobry zestaw do makro?
Zamierzam go używać z obiektywami Canona 18-55mm i 55-250 mm i jak da rade to jakoś można by go podczepić pod Zenitara 50/1.7. Do tego jeszcze pierścienie pośrednie. Czy będzie z tego dobry zestaw do makro?
Będzie z tego badziew, po pierwsze szkieło za 250 zł załozone na obiektyw za 300-500 zł stworzy niepowtarzalną jakość, nie zrozum mnie źle ale tam ostrośc będziesz miałw środku a o reszte pożal się Boże , zainwestuj w jakieś szkło makro, ale obstawiam ze to dla ciebie za droga opcja, no cóż warto mieć lustrzanke dzieki której możemy zmieniać obiektywy więc kupmy pierścienie pośrednie i konwerter na kompakt
pomyśl co sie stanie jak założysz na obiektywy które masz , pierścienie pośrednie które niedośc że zabiorą ci światło to jeszacze wydłużą czas otwarcia migawki, a ciebie zbliżą na taką odległość że nie bedziesz w stanie wyostrzyć nic sensownie, chyba ze na 120-200 mm ale wtedy weś to utrzymaj z ręki , no i jeszcze pozostanie kwestia AF którego nie bedziesz miał, wiec ostrz ręcznie kazdego motylka,muszke,czy inne małe rzeczy przy których w makro najmniejszy milimetr przesunięcia ciebie lub obiektu stworzy kompletnie inną GO niż byś chciał.
Dzięki Galaktyczny za odpowiedź. Zdaje sobie sprawe, ze takie rozwiazanie nie jest najlepsze i najlepiej byłoby kupic obiektyw makro. Ale niestety to kosztuje dużo więcej . Chyba ze masz na mysli konkretne dosyc tanie i dosyc dobre obiektywy makro, to chętnie dowiem się jakie
Weź tego Raynoxa i działaj. Jak się wkręcisz rzeczywiście, to i dowiesz się czego oczekujesz od zestawu i łatwiej się zmotywujesz do zakupu szkła makro.
Szkło dedykowane do makro tylko ułatwi Ci realizację kadrów, które i tak zrobisz z Raynoxem i/lub pierścieniami. A jak z Raynoxem nie zdziałasz nic ciekawego to i ze 100L IS nie zdziałasz.
Weź tego Raynoxa i działaj. Jak się wkręcisz rzeczywiście, to i dowiesz się czego oczekujesz od zestawu i łatwiej się zmotywujesz do zakupu szkła makro.
Szkło dedykowane do makro tylko ułatwi Ci realizację kadrów, które i tak zrobisz z Raynoxem i/lub pierścieniami. A jak z Raynoxem nie zdziałasz nic ciekawego to i ze 100L IS nie zdziałasz.
Nie chce nic mówić ale jezeli mu sie spodoba makro to jest 250zł w plecy , a jak mu sie nie spodoba to jest 250zł w plecy... w obu przypadkach 250 zł wywalone, raynox jest takim lepszym szkłem powiększającym, nic wieecj, nie zmienia to odwzorowania obrazku. Raynox to świetny konwerter do aparatów kompaktowych, skąd to wiem, bo sam go miałem lat X temu jak jeszcze lustra nie były tak powszechne a każdy chciał mieć fusji s6500/s9600 lub sony r1 , takie czasy.
W tejchwili sprzet można kupić tani bo jest pełno używek , dodatkowo możliwość zakupu wielu sensownych akcesorii takich wlasnie jak pierścienie pośrednie ale z filmu wyżej DR5000 wiemy że jest to swojego rodzaju półśrodek. Używałem zarówno plastikowych jak i metalowych, tych z potw.ostrosci jak i tych z AF oraz full manal, i wiesz co, AF jest tragiczny, Manual zajmuje wiecej czasu i w przypadku robaczków napewno spłoszysz.
zobacz sobie
to jest też jakieś rozwiązanie nie rozwalajac obiektywu.
Poczytaj jeszcze o odwróconym heliosie, ale najlepiej zakupić obiektyw makro, jezeli naprawde cie to interesuje to szkło zostanie ci na lata i tyle.
Tak własnie wyglądają realia posiadania sprzętu klasy "luszczanka" albo kupujesz obiektyw i osiągasz porządaną jakość albo kupujesz konwerter i zakładasz na aparat za 2000zł i otrzymujesz jakość jak z kompaktu który mógłbyś miećza 250 zł UŻYWANY FUJI S6500d (4151214738) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
A na przysłość jeszcze polecam zadawać wszelkie pytania w jednym temacie w tej chwili masz dwa tematy o tym samym, o makro i co masz robić Sammy
250 zł w plecy nie będzie bo sprzeda, pewnie taniej , ale to nie będzie 250 zł. Poza tym raynoxa można kupić już na jakieś 150 zł używanego, a że tu się za bardzo nie ma co popsuć, to zakup używki jest bezpieczny.
Ja przez chwile miałem rajnoxa i najlepiej sprawdzał się z „dłuższymi” szkłami, niemniej i tak finalnie kupiłem szkło makro, bo jest o niebo wygodniejsze, a poza tym nie tylko makro można nim sfocić
Wg mnie jak nie masz jeszcze przekonania, a chcesz spróbować tylko, to zaryzykować można, ale raczej z używką, bo jak odsprzedasz to stracisz najmniej lub w ogóle nie stracisz
250 zł w plecy nie będzie bo sprzeda, pewnie taniej , ale to nie będzie 250 zł. Poza tym raynoxa można kupić już na jakieś 150 zł używanego, a że tu się za bardzo nie ma co popsuć, to zakup używki jest bezpieczny.
Ja przez chwile miałem rajnoxa i najlepiej sprawdzał się z „dłuższymi” szkłami, niemniej i tak finalnie kupiłem szkło makro, bo jest o niebo wygodniejsze, a poza tym nie tylko makro można nim sfocić
Wg mnie jak nie masz jeszcze przekonania, a chcesz spróbować tylko, to zaryzykować można, ale raczej z używką, bo jak odsprzedasz to stracisz najmniej lub w ogóle nie stracisz
dla mnie półśrodek, raynox jest super do komapktu który nie pozwala ci na rozbudowe systemu, chociaż w dzisiejszych tzw super zoomach makra są np dobre, Raynox to tylko lepszej jakości lupa za 250-150zł a jeszcz z tego co mi wiadomo ma to 49mm srednicy a wiec przy 18-55 gdzie 58mm jest filtr tracisz prawie 1 cm a przy 55-200 kilka milimetrów, dodatkowo jak już mówiłem jakośćo brazka na rogach , poza centrum kadru to poprostu blur a nie GO jest dla mnie nie do przeskoczenia. Ziomek zrobi co chce, ja nie polecam w tym wypadku.
Raynox ma tą zaletę że jest mały i jest w kieszeni na spacerach, potrzebujesz makro zakładasz na szkło jakie masz przy sobie, 70D + 50/1.8 + Raynox :
( i dwa obok z tego drzewka )
@ GalaktycznyMuczaczo - zgadzam się w pełni, że półśrodek, ale relatywnie tani do spróbowania jak się kupi używkę i nie traci się dużo. Sam przecież wylądowałem ze szkłem makro, które i tak częsciej wykorzytuję do portretów
Komentarz