Tablety graficzne

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • allxages
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 2549

Odp: Tablety graficzne

Ktos z LR moze napisac jak aktualnie wyglada kwestia nacisku i gumki?

Komentarz

• banan82
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1165

Nacisk działa jak powinien (Intuos Pen&Touch S), a z eraserem to nie doszedłem do tego jak to jest jeszcze. Wystarczy wcisnąć klawisz Option(Alt) na klawiaturze i wtedy adjustmen brush wymazuje maskę.

Daj znać co wybierzesz
      5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
      Crazy Apple Fanboy
      Ex Linux User

Komentarz

• piw0sz
        Dopiero zaczyna
        • 2012
        • 17

Mam Intuos CTH480. Nie rysuje, tylko obróbka foto w PS. Nie ma porównania po przesiadce z myszki. S mi pasuje bo mieści mi się na biurku obok klawiatury. Na Pro zwyczajnie mnie nie stać. Polecam jako pierwszy tablet.
        http://www.przemekledwoch.pl

Komentarz

• allxages
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2549

Oglądałem tablety i testowałem. Skupiłem się tylko na wersji gumowej - Intuos Pro - modele S i M.

Po pierwsze - przyznam szczerze, że jak sprzedawca przyniósł mi eSke to myślałem, że to M. Tak więc pozytywnie jestem zaskoczony wielkością.
          Jeżeli chodzi o pracę - zdecydowanie lepiej działa pod PR niż LR. Ruchy są płynniejsze, nacisk jakby lepiej kontrolowany. Ma się wrażenie, że pod LR czasami jakby maszyna nie wyrabiała - nie jest to wina tabletu, a samego Lightrooma. Nie jest tu uciążliwe, ale zdarzyło się, że z 2 razy maska narysowała się z opóźnieniem, a to wkurza.
          Gumka nie działa (ale też nic nie konfigurowałem) - po prostu rysuje dalej maskę, więc trzeba Altować.

Jeżeli chodzi o rozmiar. Mam mętlik. S robi wrażenie wystarczające, natomiast już po 20 minutach zabawy miałem lekkie wrażenie, że jednak M wygodniej (precyzyjniej) się pracuje. Chociaż nie na tyle, aby dopłacać prawie drugie tyle. Natomiast obawiam się, że po 3 miesiącach mając eSkę, zacznę tęsknić za większą powierzchnią. Z drugiej strony M zajmuje strasznie dużo miejsca. Chyba zatem wezmę S z nadzieją na ew. odsprzedaż na Allegro z małą stratą jak będę czuł, że bez M nie ma wyjścia.

Z innej beczki, sprzedawca mówił żeby podłączać na kablu, bo bezprzewodowo nie robi roboty. Jak to w praktyce wygląda?

Komentarz

• banan82
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1165

Bezprzewodowo robi robote, ale bateria pada po jednym lub dwoch dniach. Zupelnie to niepraktyczne. Ja kupilem przedluzacz USB i jest git.
            Crazy Apple Fanboy
            Ex Linux User

Komentarz

• xxkomarxx
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 1456

Co do wielkosci. Ja mam M i czesto jest to za duzo, ale jest opcja zmniejszenia obszaru roboczego w ustawieniach.

Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka

Komentarz

• fancik
                Bywalec
                • 2010
                • 214

witam
                Juz prawie zdecydowałem się na zakup tabletu, tylko nie jestem pewien co do modelu.
                Chcę kupić Wacom Intuos CTH 480S lub CTL 480S.
                Różnią się chyba tylko funkcją dotyku , gumką.... i ceną...
                Jesli ktoś z was używa może by mi doradził który będzie lepszy w Lightroomie i PS .
                Osobiście obstawiam ten droższy , ale może ktoś z praktyki mi doradzi ...
                pozdrawiam Wojtek
                Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
                Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Komentarz

• xxkomarxx
                  Pełne uzależnienie
                  • 2007
                  • 1456

Zamieszczone przez fancik
                  witam
                  Juz prawie zdecydowałem się na zakup tabletu, tylko nie jestem pewien co do modelu.
                  Chcę kupić Wacom Intuos CTH 480S lub CTL 480S.
                  Różnią się chyba tylko funkcją dotyku , gumką.... i ceną...
                  Jesli ktoś z was używa może by mi doradził który będzie lepszy w Lightroomie i PS .
                  Osobiście obstawiam ten droższy , ale może ktoś z praktyki mi doradzi ...
                  pozdrawiam Wojtek
                  Z tego co wiem jedyna roznica to funkcja touch. (W sumie zbedna funkcja )
                  Ostatnio edytowany przez xxkomarxx; 10391.

Komentarz

• fancik
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 214

właśnie byłem na stronie wacom.pl .... w droższym modelu wystepuje gumka w piórku ....ale czy to będzie potrzebne tzn. przydatne w istotny sposób , przy obróbce zdjęć......
                    Ostatnio edytowany przez fancik; 35860.
                    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Komentarz

• allxages
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2549

Nie wiem co to jest funkcja touch - ale jeżeli mówimy o używaniu tabletu tak jak touchpadu to super sprawa. Bardzo sobie chwale, bo jak mam zamkniętego MBP to dalej mam dostep do touchpadu dzieki tabletowi.

Komentarz

• fancik
                        Bywalec
                        • 2010
                        • 214

Zamieszczone przez allxages
                        Nie wiem co to jest funkcja touch - ale jeżeli mówimy o używaniu tabletu tak jak touchpadu to super sprawa. Bardzo sobie chwale, bo jak mam zamkniętego MBP to dalej mam dostep do touchpadu dzieki tabletowi.
                        Właśnie funkcja touch jest funkcją dotyku ........ale jak to się sprawdza w rzeczywistości...?

Komentarz

• xxkomarxx
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 1456

Zamieszczone przez fancik
                          Właśnie funkcja touch jest funkcją dotyku ........ale jak to się sprawdza w rzeczywistości...?
                          Nie dziala tak precyzyjnie jak ta w telefonach i pozostawia wiele do zyczenia. Ja mam tablet podpiety do stacjonarki wiec ta funkcja przydaje sie rzadko.

Komentarz

• fancik
                            Bywalec
                            • 2010
                            • 214

Dzięki za szybka odpowiedź..... więc w takim razie trzeba pomyśleć o tańszym modelu ( też mam komputer stacjonarny) .
                            Jeśli ta funkcja mi sie nie przyda to poco przepłacać .......jeszcze zostaje sprawa gumki...tu trzeba zasięgnąć też wiedzy kogoś kto taką funkcje miał okazję sprawdzić...
                            Czekam niecierpliwie na rady bo chciałbym niebawem jakis tablet zamówić...
                            pozdrawiam Wojtek

Komentarz

• banan82
                              Pełne uzależnienie
                              • 2007
                              • 1165

Na maku funkcja touchpada działa świetnie. Są praktycznie te same gesty w OSX ktore sie ma normalnie na magic mouse. NIe ma oczywiście wszystkich, ale czasami łatwiej jest używać tylko touchpada do przegladania stron np. Wg mnie warto kupić z tą funkcją niż potem pluć sobie w brodę że się jej nie kupiło.

Robiąc edycje w LR pracuje rownolegle używając stylusa i toucha do przewijania palety narzędzi np.
                              Crazy Apple Fanboy
                              Ex Linux User

Komentarz

• fancik
                                Bywalec
                                • 2010
                                • 214

Zamieszczone przez banan82
                                Na maku funkcja touchpada działa świetnie. Są praktycznie te same gesty w OSX ktore sie ma normalnie na magic mouse. NIe ma oczywiście wszystkich, ale czasami łatwiej jest używać tylko touchpada do przegladania stron np. Wg mnie warto kupić z tą funkcją niż potem pluć sobie w brodę że się jej nie kupiło.

Robiąc edycje w LR pracuje rownolegle używając stylusa i toucha do przewijania palety narzędzi np.
                                Także gdzieś doczytałem że jak nie potrzeba to funkcję touch można wyłączyć...a jak sprawa funkcji gumki ?
                                Zreszta od przybytku głowa nie boli ......lepiej mieć i rzadko używać niz żałować grosza i mieć ograniczoną funkcjonalność.
                                Pewnie tak na 100% dopiero sam się przekonam jak się pracuje tabletem w LR.
                                pozdrawiam Wojtek

Komentarz

Pracuję...