Softbox

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez p13ka
    Krótko mówiąc jestem ciekaw co zdecydowało, że wybrałeś taki softbox jaki wybrałeś zamiast Omni? Mną kierowała ekonomia i ergonomia.
    Mna kierowalo ukierunkowanie i sila swiatla. Chcialem miec koniecznie na wprost i silniejsze co daje mozliwosc oswietlania bardziej oddalonych przedmiotow znajdujacych sie przed aparatem - a dokladniej kotow na wystawach w czasie pokazow Best in Show (koty na ringu sedziowskim, publika 20 metrow od kotow). Odblysnik byl niewystarczajacy - swiatlo za slabe, za malo rozproszone (blaski sie pojawialy), dlatego podejrzewalem ze i omnibounce bedzie za slaby. Softbox sprawuje sie swietnie - doswietlenie jest, odblaskow w oczach nie ma, swiatlo ladne, rozproszone i nie za slabe jak w przypadku odblysnika.
    W skrocie - lampa z sfotboxem nieco dalej "nosi" 8)

Komentarz

• Przemek Białek
      Uzależniony
      • 2004
      • 832

mowisz nieco dalej nosi!
      a w informacji napisano ze jest strata swiatla o 1,1/4 przeslony o co tu chodzi?
      dobry sprzęt jeszcze lepszy fotograf tylko tyle potrzeba
      "galeria zdjęć artystycznych" www.bandit.digart.pl

Komentarz

• DariuszM
        Coś już napisał
        • 2004
        • 94

ten softbox na zdjeciu raysfoto wyglada troche skomplikowanie
        a czasem w wiadomosciach czy na zdjeciach w gazecie widac fotoreporterow ktorzy mają nałozoą na lampe plastikowa nakładke - wygląda jak ten odbłysnik, ale nie skierowuje nigdzie światła, po prostu taki box w kastzalcie prostokąta pasujący na lampę - co to takiego?
        niektórzy używają ponoć też kawałka kalki technicznej
        Canon 10D, EF 50mm 1.8, EF 28-135 IS, EF 70-210mm 3.5-4.5 EF-S 18-55mm, SpeedLite 550EX, Lander L830, Jeep Bag
        "...professionals only have a bigger trashcan."

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez Przemek Białek
          mowisz nieco dalej nosi!
          a w informacji napisano ze jest strata swiatla o 1,1/4 przeslony o co tu chodzi?
          Nie nosi tak daleko jak lampa bez softboxu, ale nosi dalej niz blysk rozproszony odblysnikiem/omnibouncem... przynajmniej tak mi sie wydaje .

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

Zamieszczone przez DariuszM
            czasem w wiadomosciach czy na zdjeciach w gazecie widac fotoreporterow ktorzy mają nałozoą na lampe plastikowa nakładke - wygląda jak ten odbłysnik, ale nie skierowuje nigdzie światła, po prostu taki box w kastzalcie prostokąta pasujący na lampę - co to takiego?
            http://raysfoto.pl/stofen/body_stofen.html - moze to? To wlasnie p13ka kupil.

Komentarz

• Przemek Białek
              Uzależniony
              • 2004
              • 832

stofen nakladki dedyowane trxeba przy zakupie podac nazwe i symbol lampy!
              dostalem dzisiaj softboxa jutro go przetestuje na DNIACH MORZA!

Komentarz

• Fajer
                Początki nałogu
                • 2004
                • 290

dła tych, co fundusze wolą na inny cel przeznaczyć, a lubią pomajsterkować

[fotolog] faj3r.blogspot.com
                [galeria] www.tgf.art.pl
                ----
                EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Komentarz

• Przemek Białek
                  Uzależniony
                  • 2004
                  • 832

bardzo ciekawa stronka!

- ni tylko brac sie do roboty, ciekaw jestem czy na rynku dostepne sa takie ala plastikowe sztywne folie z ktorych wykonne sa rozpraszacze!

Komentarz

• dvd2divx

Ja kiedyś do swojej 380EX zrobiłem softboxa z czarnego kartonu z okienkiem w które wstawiłem 4 warstwy kalki technicznej. Działą znakomicie, prawie nic nie kosztuje - tylko godzinkę pracy.

Komentarz

• Rudi
                      Bywalec
                      • 2004
                      • 241

Używałem softboxu lumiquest`a razem z blendą... po prostu cud miód Tylko jest potrzebna druga osoba do trzymania blendy.
                      A blende to zrobilem z koca ratunkowego i kawałka krtonu... 30 minut roboty

Komentarz

• mark70
                        Coś już napisał
                        • 2004
                        • 56

Zamieszczone przez Rudi
                        Używałem softboxu lumiquest`a razem z blendą... po prostu cud miód Tylko jest potrzebna druga osoba do trzymania blendy.
                        A blende to zrobilem z koca ratunkowego i kawałka krtonu... 30 minut roboty
                        a ja pomyślałem o płycie, jaką montuje się za grzejnikami. Depron (rodzaj styropianu) + folia aluminiowa, lekka konstrukcja, w miarę możliwości sztywna. Kilka płyt jakieś 60x60 cm za chyba 15 PLN. Pzygotowanie = czas dojazdu do sklepu budowlanego
                        już 10D
                        + stary Canon 500N
                        trochę innych dodatków i kilka zabytków (Ami66, Kijew 19...)

Komentarz

• Przemek Białek
                          Uzależniony
                          • 2004
                          • 832

a ja pomyślałem o płycie, jaką montuje się za grzejnikami. Depron (rodzaj styropianu) + folia aluminiowa, lekka konstrukcja, w miarę możliwości sztywna. Kilka płyt jakieś 60x60 cm za chyba 15 PLN. Pzygotowanie = czas dojazdu do sklepu budowlanego
                          no pomyslowy Dobromil, tylko zeby jeszcze ten pomysl sie sprawdzil w praktyce!

Komentarz

• timmy

Zamieszczone przez DariuszM
                            ten softbox na zdjeciu raysfoto wyglada troche skomplikowanie
                            a czasem w wiadomosciach czy na zdjeciach w gazecie widac fotoreporterow ktorzy mają nałozoą na lampe plastikowa nakładke - wygląda jak ten odbłysnik, ale nie skierowuje nigdzie światła, po prostu taki box w kastzalcie prostokąta pasujący na lampę - co to takiego?
                            niektórzy używają ponoć też kawałka kalki technicznej
                            Moze cos takiego widziales? BetterBeamer autorstwa znanego i cenionego fotografa ptaków Arthura Morrisa. Jednak mozna go uzywac tylko przy ogniskowych > 300mm no i glównie do wildlife fotografii, choc rowniez wszedzie tam gdzie chcemy zwiekszyc zasieg i sile blysku.

Moose Peterson z nakladka Better Beamer

Komentarz

• Dorn
                              Bywalec
                              • 2005
                              • 131

Zamieszczone przez Vitez
                              samoprzylepne rzepy na cholernie mocny klej - jednorazowego uzytku i na stale na jedna lampe, bo jak sie juz je czyms odklei od lampy to pewnie malo kleju na nich zostanie.
                              A jak jest z Cinch Strap?
                              Ten pasek też przykleja się do lampy czy zaciska wokół lampy a dopiero do niego przykleja się odbłyśniki?
                              40D | 17-40/4 | 70-200/4 | 50/1.8 | 420EX | ... I z tego wychodzi: www.kolec.cba.pl
                              ---------------------
                              Post ten wyraza opinie Autora w dniu dzisiejszym. Nie moze on byc wykorzystany przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani innym nastepujacym po nim dniu.
                              Autor zastrzega sobie prawo do zmiany pogladów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• Ted
                                Bywalec
                                • 2004
                                • 143

Zamieszczone przez Dorn
                                A jak jest z Cinch Strap?
                                Ten pasek też przykleja się do lampy czy zaciska wokół lampy a dopiero do niego przykleja się odbłyśniki?
                                Zaciska sie w okol lampy.

Komentarz

Pracuję...