Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jaki jest maksymlany udzwig statywu z założoną na niego głowicą? Zestaw Manfrotto
Odp: Jaki jest maksymlany udzwig statywu z założoną na niego głowicą? Zestaw Manfrott
mam wagę kuchenną i zważyłem na nie wchystko co mam... czyli skromne 1.6kg. Po przemnożeniu tego przez 3 jak kolega radził wychodzi 4.8kg (w zaokrągleniu 5kg) aby dopasować sprzęt czyli statyw i głowicę no to te obiecane 12(20)kg obciążenia dzieli się przez 3 w celu uzyskania realnego udźwigu.. Więc wychodzi ok te 5kg udźwigu...
===
Chyba że coś żle zrozumiałem... Ciężki dzień miałem i wieczorami już nie myśle :// Proszę o poprawę pewnie coś mi się poplątało
Odp: Jaki jest maksymlany udzwig statywu z założoną na niego głowicą? Zestaw Manfrott
Zamieszczone przez k-9
mam wagę kuchenną i zważyłem na nie wchystko co mam... czyli skromne 1.6kg. Po przemnożeniu tego przez 3 jak kolega radził wychodzi 4.8kg (w zaokrągleniu 5kg) aby dopasować sprzęt czyli statyw i głowicę no to te obiecane 12(20)kg obciążenia dzieli się przez 3 w celu uzyskania realnego udźwigu.. Więc wychodzi ok te 5kg udźwigu...
===
Chyba że coś żle zrozumiałem... Ciężki dzień miałem i wieczorami już nie myśle :// Proszę o poprawę pewnie coś mi się poplątało
Kupuj na 5kg, jeśli docelowy (na dobre kilka lat) to będzie statyw to na 8 kg.
Zobacz np. Statywy / Monopody / Głowice
Zamieszczone przez k-9
===
Dwukrotnie przemnożyłeś x3 masę swojego sprzętu !
Mnożysz swój sprzęt x3 (3X1,6=4,8) i dobierasz statyw wg nośnosci podanej przez producenta czyli np. na 5 kg. ALBO dzielisz przez 3 nośność podaną przez producenta i wychodzi Ci jaki sprzęt można postawić na tym statywie np. 5:3=1,67kg.
Hmmm... Trochę dziwnie to wygląda... 5kg obiecana przez producenta jest max obiecywaną przez producenta TAK? Ale jak kolega Merde napisał że przy zbliżającej się granicy tych 5kg statywy są już niestabilne... Póki co mam lekki sprzęt, ale może za rok będzie już coś lepszego (kto wie ) a nie chciałbym kupować znów statywu... :/// Chce pójść w stronę dobry zakup na długie lata za dobrą cenę
W Triopo GE-3230X8C podoba mi się, że jest mały poręczny a to fajna zaleta
Zamieszczone przez k-9
Hmmm... Trochę dziwnie to wygląda... 5kg obiecana przez producenta jest max obiecywaną przez producenta TAK? Ale jak kolega Merde napisał że przy zbliżającej się granicy tych 5kg statywy są już niestabilne... Póki co mam lekki sprzęt, ale może za rok będzie już coś lepszego (kto wie ) a nie chciałbym kupować znów statywu... :/// Chce pójść w stronę dobry zakup na długie lata za dobrą cenę
W Triopo GE-3230X8C podoba mi się, że jest mały poręczny a to fajna zaleta
Rachunki zaczęliśmy po prostu od różnych stron, stąd nieporozumienie.
Jeśli producent deklaruje nośność 5 kg, a twój sprzęt waży 4,5 to skutek jest taki, że wprawdzie aparat sam ze statywu nie spadnie, ale nie ma co liczyć na stabilność całego zestawu.
Stąd też zasada: dzielimy nośność statywu lub głowicy (zawsze bierzesz mniejszą wartość!) przez trzy albo mnożymy wagę sprzętu razy trzy.
W teorii powinno wystarczyć, ale ja tą zasadę traktuję jako minimum z minimum.
Sam mam też lekki sprzęt, 1,5 kg max. Zarówno statyw jak i głowica mają udźwig deklarowany 12 kg. Wg opisywanej zasady aż nadto, prawda?
Jednak przy dokręcaniu pokręteł na głowicy trzeba ciągle uważać, żeby obiektyw nie opadł. Nie wiem czy to taki urok głowic kulowych, czy Triopo B-3 jest kiepsko wykonana. A może po prostu mam za duże wymagania?
Niestety - to jest jedyna głowica jaką posiadam, nie mam z czym porównać...
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Już wszystko jasne
Pewnie zdecyduje się na Triopo lekki statyw o sporych możliwościach. Tylko teraz nie wiem już sam jaką głowicę kupić... :// Zależy mi na precyzji więc 3D powinna być odpowiednia, ale nie wiem kurcze jaką wybrać... Statyw ma udźwig 12-15kg a 3D 12kg nie widziałem tylko kulowe...
Przejrzałem już oferty producentów i chyba się zdecyduje jednak na Triopo MX-1327 ze względu na to, że ma 3 sekcje... Im mniej sekcji tym statyw jest stabilniejszy... na stronie Benro min ilość sekcji to 4... wysokość optymalną max wg. mnie będzie max 175... i tylko Triopo taką oferuje przy 3 sekcjach... Wię chyba nic lepszego nie znajdę.
Zdecydowanie statyw 3 sekcyjny jest stabilniejszy o tego z 4 sekcjami tylko niestety jego długość do transportu wzrasta.
Mnie najbardziej funkcjonalnie odpowiadał Manfrotto i Gitzo, bo są bardzo podobne.
Wziąłem Manfrotto ze względu na obracaną kolumnę z blokadą w całym zakresie.
Komentarz