Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Cześć wam
Chciałem się was zapytać jakie konkretne akumulatorki (paluszki) polecacie. Post niżej sugeruje, że GP i Energizer nie cieszą się dobrą opinią a swoje kosztują...
Osobiście mam dość kupowania baterii... alkaliczne 3x droższe od normalnych baterii kompletnie się nie nadają... Są dość drogie... i je się wyrzuca zatruwając środowisko... Jestem w miarę eco i wolałbym baterię naładować niż kupować nowe i znów na śmietnik...
W tym momencie chce kupić 4szt AA do Yongnuo 560 i 1szt AA do myszki... Alkaliczna bateria do niej wystarcza na max 1.5mc...
Jakie akumulatorki polecacie i jaką ładowarkę do niej? Nie zależy mi na czasie ładowania już mniejsza z tym. Zależy mi tylko na czasie pracy (zwłaszcza na ilość błysków w lampie).
Fajnie, że szybko odpisaliście, ale jeszcze jedne pytanie.
Najpojemniejsze eneloopy to 2500 mAh ile będzie to błysków na Yongnuo 560 ?? a ile błysków 2000mAh?
Ja śmigam teraz na Sanyo Eneloop XX series na 580EXII wyzwalam około 900 błysków, jeśli miałbym brać akumulatorki to tylko Eneloopy, od tylu lat z nich korzystam i nie chce innych... Co do ładowarki miałem BC700 i nie byłem do końca zadowolony, może dlatego, że nie czułem różnicy między systemową ładowarką Sanyo (biała dokładana w zestawie do Eneloopów) a BC700, mogę się mylić oczywiście ; )!
Fajnie, że szybko odpisaliście, ale jeszcze jedne pytanie.
Najpojemniejsze eneloopy to 2500 mAh ile będzie to błysków na Yongnuo 560 ?? a ile błysków 2000mAh?
A co co ładowarki może jakąś tańsza alternatywa?
Najpojemniejsze owszem, ale i dwa razy droższe Nie lepiej kupić 2x 2000mAh? Też zastanawiałem się nad tymi XX ale stwierdziłem, że bardziej opłacalne jest posiadanie dwóch kpl. Raz że pojemność zestawu większa a dwa, że zapasowy kpl wypada mieć zawsze
Ja na tych normalnych enelopkach świecąc 1/1, 1/2 lampami metz 48 lub yn-560 dochodzę do 150-200 błysków(tyle zazwyczaj robie na sesji) i jeszcze mają kupę mocy po włączeniu rozładowywania w bc 700
Można i 2kp kupić tylko po co przerywać sobie prace? Kupując 2kp w końcu się zużyją i będzie trzeba pozbyć się 8szt baterii... a tak 4 sztuki :P więc bardziej ekologicznie :P
Ale jak padnie jeden z akumulatorów w komplecie, to zawsze pozostaje drugi komplet, a nie trzy osamotnione ogniwa. Oczywiście akumulatorów z różnych kompletów nie mieszamy ze sobą, bo jakby człowiek by się starał, to nie zapewni jednakowej eksploatacji obu zestawów.
Bo że Sanyo Eneloop, to chyba nie trzeba przekonywać :-)
Pstrykadełka, słoiki, staza, cztery duże koła i trzy anteny.
Jak na razie wystarczą mi 4szt. (tzn 5szt 1 bateria do myszki)... Jeśli będę błyskać więcej to pewnie kupie dodatkowe akumulatorki.
A co do ładowarki to jednak się bardziej skłaniam do Sanyowej taki sam producent akumulatorków więc wszystko powinno działać jak należy
Można i 2kp kupić tylko po co przerywać sobie prace? Kupując 2kp w końcu się zużyją i będzie trzeba pozbyć się 8szt baterii... a tak 4 sztuki :P więc bardziej ekologicznie :P
Główne zużycie akumulatorów jest powodowane ilością cykli ładowania/Rozładowania (używania) !!! Należy posiadać minimum 2 komplety.
Jeden komplet używasz aż się rozładuje. Drugi jest w pełni naładowany i gotowy do użycia-zamiany z pierwszym.
Mając tylko jeden komplet aby mieć w pełni naładowany częściej musisz go ładować (zwiększając ilość cykli i zużycie) aby mieć możliwość zrobieni większej ilości zdjęć.
W praktyce:
- Będziesz częściej kupował kolejne dwa pojedynczo używane komplety, niż mając dwa na wymianę.
- Dysponujesz większą ilością energii (ilością błysków) 1 komplet w pełni naładowany + drugi w lampie.
Komentarz