Eos m42

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • wojtz71
    • 2011
    • 4

Eos m42

Witam. Zakupilem ostatnio pierscien EOS - M42 z AF, mam pytanie poniewaz na ustawieniu AV i M cały czas pokazuje mi przysłone 4.0 pomimo obiektywów 2.0 i 2.8. Znacznie przepala fotki. Pytanie czy to wina uzkodzonego pierscienia, wadliwego, czy poprostu tak jest. pozdrawiam.
    Pierscien firmy PIXCO
  • jacek_73
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 2587

Zamieszczone przez wojtz71
    Witam. Zakupilem ostatnio pierscien EOS - M42 z AF, mam pytanie poniewaz na ustawieniu AV i M cały czas pokazuje mi przysłone 4.0 pomimo obiektywów 2.0 i 2.8. Znacznie przepala fotki. Pytanie czy to wina uzkodzonego pierscienia, wadliwego, czy poprostu tak jest. pozdrawiam.
    Pierscien firmy PIXCO
    Pierścień jest z potwierdzeniem ostrości, a nie z AF i pokazuje przysłonę 4 ponieważ tak jest zaprogramowany. Przyczyn złego pomiaru światła na szkłach manualnych może być kilka i umownie można stwierdzić że tak musi być (trzeba się z tym oswoić i wprowadzać odpowiednie korekty).

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• wojtz71
      • 2011
      • 4

ok dzieki. tzn ze mam tak pozostawic na tym f4? bo widze ze moge zchodzic w dół nawet do f1.4 czy to nie ma znaczenia?

Komentarz

• jacek_73
        Pełne uzależnienie
        • 2010
        • 2587

czipa jak sobie ustawisz nie ma żadnego znaczenia - chyba że chcesz mieć w exifie realną przysłonę, bo czip przecież sam z obiektywu wartości nie sczyta
        Jestę fotografę
        miszcz martwi się o podpis

Komentarz

• pkoprowski
          Bywalec
          • 2010
          • 154

Jeżeli możesz skręcić przysłonę w body poniżej 4.0, to na 100% będzie Ci przepalał!
          Powód jest prozaiczny - body "myśli", że ma podpięte szkło o światłosile 1.4 przymknięte do 4.0. Więc robiąc pomiar w AV wprowadza korektę x8 (1.4-2-2.8-4), uznając, że pomiar światła jest na pełnym otworze, a zdjęcie na f/4.0. Podczas, gdy w rzeczywistości i pomiar i zdjęcie w obiektywie M42 są typowo robione na tym samym, roboczym otworze.

Natomiast jeśli Ci przepala w trybie M, to... winny jesteś tylko, wyłącznie i niepodważalnie TY. Period.

Komentarz

• Aleximov
            Początki nałogu
            • 2011
            • 260

Witam,

Zamieszczone przez wojtz71
            Przeczytaj wskazany wątek od str.12 (szczególnie str.14): http://www.canon-board.info/showthre...=10534&page=12

Pozdrawiam, Alex

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

I jak będą jakieś wątpliwości to tam dopytaj .
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

Pracuję...