soczewki macro

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alzail
    Uzależniony
    • 2005
    • 574

soczewki macro

no właśnie ;] co sądzicie o takim czymś ? czy wogóle jest sens zawracania sobie głowy takowymi soczewkami? bardzo pogarszają jakość, ostrość obiektywu ? i jeżeli kupić takie soczewki to jakiej firmy? na Allegro widze tylko Hamy... a i jaką mniej więcej uzyska się skale odwzorowania z soczewką +10 dioptrii na tym sprzęcie co mam w stopce? (wraz ze stałką)

Pozdrawiam
    Alzail
    350D
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

soczewki owszem pogarszaja. ale pozwalaja mocno zblizyc sie do fotografowanego obiektu.

kup sobie jakies +3D do 50tki i bedzie OK. odradzam Hame i w ogole cos takiego jak zestawy soczewek. szperaj na Allegro i czekaj na jakies okazyjne soczewki - czesto sie trafiaja. jak nie, to zamow Hoye albo B+W.

+10D to nie jest dobry pomysl. juz lepiej ciulac na szklo makro, albo sobie po prostu Wolne kupic i ew. z pierscieniami uzywac
    www albo tez flickr

Komentarz

• Alzail
      Uzależniony
      • 2005
      • 574

hmm czy te +3 to edzie wystarczajace? np. zeby zrobic zdjecie osie ? nie mowie tu o stałce ale o np. 28-105. +10 bedzie po prostu gorszy czy jak ? ;]
      350D

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

na tych dwoch kontach:
        http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=2677224
        http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=102990
        znajdziesz czesto duzo fajnych filtrow zwozonych ze swiata - dobrych producentow i w dobrych cenach. jesli sie nie myle, to to nawet ta sama osoba. kiedys od aliasa fik bralem jakies graty. dosc dlugo wysyla, ale sprzet jest OK.

mozesz nawet napisac do kolesia i zapytac, czy nie ma jakichs dioptrii pod fi52 czy fi67 (jakbys bardzo chcial na zooma) na stanie. jesli nie ma, to moze cos sprowadzic
        www albo tez flickr

Komentarz

• akustyk
          gajowy
          • 2004
          • 12226

Zamieszczone przez Alzail
          hmm czy te +3 to edzie wystarczajace? np. zeby zrobic zdjecie osie ? nie mowie tu o stałce ale o np. 28-105. +10 bedzie po prostu gorszy czy jak ? ;]
          na ose nie wystarczy. ale na kwiatki spokojnie.

+3D to MSZ taka granica, gdzie jeszcze spadek jakosci jest akceptowalny. przy +4D juz jest troche za mocno, a powyzej to w ogole sajgon. a z kolei +2D to czasem za malo. przynajmniej w moim wypadku, gdzie uzywam soczewek do robienia kwiatkow
          www albo tez flickr

Komentarz

• Alzail
            Uzależniony
            • 2005
            • 574

Zamieszczone przez akustyk
            mozesz nawet napisac do kolesia i zapytac, czy nie ma jakichs dioptrii pod fi52 czy fi67 (jakbys bardzo chcial na zooma)
            52, 67, chodzi ci o srednice filtra? a i czy ewentualnie taka soczewka byla by tez dobra do 70-200 F/4 ? bo zastanawiam sie czy jest sens kupic filtr ze srednica 67 ktory jest dorzszy ;]
            Ostatnio edytowany przez Alzail; 2629.
            350D

Komentarz

• akustyk
              gajowy
              • 2004
              • 12226

Zamieszczone przez Alzail
              52, 67, chodzi ci o srednice filtra? a i czy ewentualnie taka soczewka byla by tez dobra do 70-200 F/4 ? bo zastanawiam sie czy jest sens kupic filtr ze srednica 67 ktory jest dorzszy ;]
              a nie prosciej bedzie kupic przejsciowke na M42, pierscienie posrednie i jakies dobre germanskie albo ruskie szklo makro? taniej wyjdzie, jakosc zupelnie zblizona, i nie kombinujesz jak kon pod gore???
              www albo tez flickr

Komentarz

• gonzo44
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1304

Mam nadzieje, ze te dwa sample pomoga Ci dokonac wyboru:
                jak bede mial chwile wolnego to moge zrobic takie zdjecia 50/1.8
                Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

Zamieszczone przez gonzo44
                  Mam nadzieje, ze te dwa sample pomoga Ci dokonac wyboru:
                  jak bede mial chwile wolnego to moge zrobic takie zdjecia 50/1.8
                  ech... przyklad godny prawdziwego onanisty sprzetowego ;-) zadne tam zdjecie robaczka czy kwiatka, tylko rasowy kontrastowy obiekt - zeby bylo widac aberracje

forum jest z Ciebie dumne, towarzyszu
                  www albo tez flickr

Komentarz

• Alzail
                    Uzależniony
                    • 2005
                    • 574

hmm ta.. ale mieszek to juz jest ze 60zł ;] obiektyw 200zł ... docelowo to chcialbym sobie zrobic mieszek EOS ;] hehe czyli takie cus http://www.stopa.cso.pl/technika/index.html

Edit: tam po lewej "jak zmajstrowałem swój mieszek"
                    350D

Komentarz

• Alzail
                      Uzależniony
                      • 2005
                      • 574

no to jak jest sens kupowac ta soczewke czy nie ? chcialbym poki co przynajmniej porobowac macro, jakies kwiatki itp. wiec chyba warto ? :P
                      350D

Komentarz

• gonzo44
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1304

moje soczewki leza i sie kurza odkad mam sonnara + pierscienie + mieszek - takze ja radze poczekac, pozbierac i kupic cos co starczy na dluzej, da wieksza elastycznosc i wieksza skale odwzorowania.
                        Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• mxdanish
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 632

Zamieszczone przez gonzo44
                          moje soczewki leza i sie kurza odkad mam sonnara + pierscienie + mieszek - takze ja radze poczekac, pozbierac i kupic cos co starczy na dluzej, da wieksza elastycznosc i wieksza skale odwzorowania.
                          no i ja się zdecydowałem na mieszek (już do mnie jedzie przesyłka) ale na razie nie do sonnara tylko do industara 50/2,8 - mam nadzieje że się sprawdzi
                          Podejrzewam że sonnar przyjdzie z czasem :grin:
                          5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
                          RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• Alzail
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 574

a po co Ci pierscienie jezeli masz mieszek ?
                            350D

Komentarz

• Cichy
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 7450

Jeśli kogoś interesuje Raynox DCR 250 to po podpięcu to do 400 mm L wychodzi coś takiego:

Fotka martwej muchy, ale jakiś pogląd jest Zaletą soczewki jest to, że można ją zakłądać na obiektyw w bardzo szerokim zakresie gwintów (w niektórych tylko winietuje, np. w Kitach)
                              O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

Pracuję...