Wężyk Spustowy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marquez
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 18

Wężyk Spustowy

Myślałem ostatnio o zakupie wężyka spustowego do canona 30d do zdjęć z dłuższym czasem naświetlania. Szczególnie zależy mi na funkcji zablokowania migawki w trybie bulb do robienia zdjęcia z bardzo długim czasem naświetlania ( 2 - 10 H ) chodzi mi o zdjęcia nocne krajobrazu + gwiazdy ( przy czasie 1,5 H są widoczne białe smugi pozostawione przez poruszające się gwiazdy po swoich ,, orbitach '' ). Widziałem parę takich zdjęć i naprawdę bajecznie wyglądają.

Chciałbym się dowiedzieć czy do zrobienia takiego zdjęcia jest potrzebny wężyk i czy można robiąc takie zdjęcie uszkodzić matryce. I częste pytanie na tym forum: jeśli już miałbym kupić to czy wybrać oryginalny canona ( ok. 200 zł ) czy zamiennik ( najtańsze ok. 25 zł ).
    30D | C 50/1.8 | C 75-300/4.0-5.6 | Ciamciang 8mm/3.5 | Tami 90/2.8 | Helios-44M-4 | YN560II
    Moje wypociny na twarzoksiążce

• Bolek02
    Pełne uzależnienie
    • 2010
    • 3225

Jest takie rozwiązanie konstrukcyjne wężyk + pilot PIXEL RW221 dla Canona i nie tylko.
    Obsługuje tryby - pojedyncze zdjęcie, seria, bulb i czasówka. Cena zestawu 99zł
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• sylwek2k
      Początki nałogu
      • 2009
      • 352

Zamieszczone przez Marquez
      Chciałbym się dowiedzieć czy do zrobienia takiego zdjęcia jest potrzebny wężyk i czy można robiąc takie zdjęcie uszkodzić matryce. I częste pytanie na tym forum: jeśli już miałbym kupić to czy wybrać oryginalny canona ( ok. 200 zł ) czy zamiennik ( najtańsze ok. 25 zł ).
      Najtansze, sa po okolo 7-8 zeta z przesylka z Chin :P

Z automatem odliczajacym czas, sa juz od okolo 40 zeta z przesylka z Chin :P

Przy naswietlaniu na dlugich czasach warto zaopatrzyc sie w GRIP, bo baterie sa blyskawicznie pozerane (moze sie okazac, ze bateria nie wytrzyma nawet jednego takiego zdjecia - zwlaszcza jak masz wlaczone automatyczna redukcje szumow)

Komentarz

• LondonCalling
        • 2011
        • 8

Na Twoim miejscu kupiłabym Pixela, może to nie jest najtańszy zakup (125 zł), ale działa znacznie lepiej niż chińskie noname'y za grosze.

Komentarz

• dinderi
          Pełne uzależnienie
          • 2009
          • 3028

Zamieszczone przez LondonCalling
          Na Twoim miejscu kupiłabym Pixela, może to nie jest najtańszy zakup (125 zł), ale działa znacznie lepiej niż chińskie noname'y za grosze.
          Że tak zapytam, w czym lepiej działa? Oparłeś tą opinię na jakimś doświadczeniu?
          Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
          09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Marquez
            Dopiero zaczyna
            • 2011
            • 18

Zamieszczone przez sylwek2k
            Przy naswietlaniu na dlugich czasach warto zaopatrzyc sie w GRIP, bo baterie sa blyskawicznie pozerane (moze sie okazac, ze bateria nie wytrzyma nawet jednego takiego zdjecia - zwlaszcza jak masz wlaczone automatyczna redukcje szumow)
            Niestety, nowy grip canona kosztuje ok. 500 - 600 zł. a używany można utrafić za ok. 350 - 400 zł. a w tej chwili planuje zakup Fisheye Samyang 8mm f/3.5 ok. 900 - 950zł a więc na gripa w tej chwili nie znajdę środków...
            30D | C 50/1.8 | C 75-300/4.0-5.6 | Ciamciang 8mm/3.5 | Tami 90/2.8 | Helios-44M-4 | YN560II
            Moje wypociny na twarzoksiążce

Komentarz

• Bolek02
              Pełne uzależnienie
              • 2010
              • 3225

Zamieszczone przez Marquez
              Niestety, nowy grip canona kosztuje ok. 500 - 600 zł. a używany można utrafić za ok. 350 - 400 zł. a w tej chwili planuje zakup Fisheye Samyang 8mm f/3.5 ok. 900 - 950zł a więc na gripa w tej chwili nie znajdę środków...
              No to sam sobie odpowiedziałeś - kupisz najpierw to, co Ci jest najbardziej potrzebne. Totalnego badziewia "no name" nie warto kupować, bo padnie nim sie nacieszysz a co gorsza w najmniej odpowiedniej chwili
              Ostatnio edytowany przez Bolek02; 34181.
              Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

Pracuję...