test nikona d50 na DV preview

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • akustyk
    gajowy
    • 2004
    • 12226

tys prowdo. w zyciu roznice miedzy aparatami sprowadzaja sie nie do ostrosci, tylko co najwyzej do tonalnosci. szkoda, ze nikomu sie nie chce zrobic testu jak wiele informacji w swiatlach i cieniach potrafia zachowac poszczegolne modele.
    bo czy w jednym cukrze jest 50% cukru w cukrze, a w sacharynie to w ogole jest 500% cukru w cukrze - szajsegal ja bym przede wszystkim chcial moc naswietlic, zeby uzyskac nieprzejarane chmurki i jakies szczegoly w cieniu bramy ;-)
    www albo tez flickr

Komentarz

• Loki
      Zablokowany
      • 2005
      • 8

Zamieszczone przez Czacha
      lepsze = mniej zaszumione, ladniej wygladajace, z wieksza rozdzielczoscia
      do tego właśnie zmierzam
      Czacha, gdzie mam się pytać jeśli nie na forum? Przecież nie pójdę się pytać o Canona na forum Nikona :wink:

Komentarz

• Polaco
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1135

Zamieszczone przez Loki
        do tego właśnie zmierzam
        Czacha, gdzie mam się pytać jeśli nie na forum? Przecież nie pójdę się pytać o Canona na forum Nikona :wink:
        A dlaczego nie ? podaj tylko linka, fajnie moze byc
        Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
        Troche moich knotow

Komentarz

• Alzail
          Uzależniony
          • 2005
          • 574

lal zadyma :P bedzie ;]
          350D

Komentarz

• muflon
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 6763

A jeszcze w temacie szumów: myślę, że w D50 Nikon zastosował podobne sztuczki w algorytmach, co Canon w 20D i 350D - czyli ograniczenie szumów "kolorowych", które są najbardziej widoczne/upierdliwe. Spójrzcie na:

- http://www.dpreview.com/reviews/nikond50/page17.asp
            - http://www.dpreview.com/reviews/canoneos20d/page20.asp

Moim zdaniem różnice D70->D50 i 10D->20D są z grubsza tego samego typu. A w połączeniu z tym, że ISO w Nikonie nie do końca odpowiada Canonowemu (różnica jest chyba ponad 1/2EV, oczywiście na "naszą" korzyść ;-) ) myślę, że pod względem szumów te aparaty są po prostu bardzo podobne.
            zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Pio35
              Coś już napisał
              • 2005
              • 57

D50 ma mniejsze zaszumienie wzgledem D70 (jakiś postęp!), ale kolorki w obu Nikonach jakies wyprane.
              550D, EFS 18-55 II, EF 85/1.8 USM, Sonnar 3.5/135, Flektogon 2.8/20, Vario-Sonnar 4/80-200

Komentarz

• Vitez
                zło konieczne
                • 2004
                • 19804

Zamieszczone przez muflon
                No nie wiem.. Mam 10D i 20D (czyli zalezność mniej więcej podobna), jednym i drugim zrobiłem duu..uuzo zdjęć i naprawdę nie powiedziałbym, że jest jakaś wielka róznica.

Ja podobnie ale powiem ze dla mnie roznica jest duuuza.
                20D ma zauwazalnie nizsze szumy (robilem na prawie tych samych ustawieniach, przy iso800 koncerty czy imprezy pare razy wiec z tej samej okazji mialem co porownywac), oraz jakos tak... ladniejsze te zdjecia robi (nie wiem czy to lepszy WB, czy 8 megapikseli no bo nie algorytmy jak w RAW robie).

Komentarz

Pracuję...