Mieszek i obiektywy M42

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • profesorek

Mieszek i obiektywy M42

Witam!
    Posiadam obiektywy na M42: Jupiter 135mm i industar 500mm Wykorzystywany do makro wraz z pierścieniami. Jednakże zauważyłem że podpinając Jupiterka wraz z pierścieniami uzyskują większą GO i lepszą jakość obrazu, nie wspominając o tym że można zdjęcia robić z większej odległości od obiektu. Oczywiście ponieważ obiektyw ma 135mm z pierścieniami nie uzyskuję 1:1, dlatego zastanawiam się nad zakupem mieszka z wysuwem do 300mm.
    Czy efekty będą bardziej zadawaljące?
    Jak uzytkuje się takie ustrojstwo - trzeba mieć statyw - nigdy go do makra nie używałem...
    Ma ktoś zdjęcia 300D z mieszkiem i obiektywem oraz fotki zrobione w takiej konfiguracji?
    Pozdrawiam!
  • profesorek

NIKT nie używa mieszka? :>

Komentarz

• bogunow
      Bywalec
      • 2004
      • 122

Ja mam taki mieszek. Zakres wysunięcia pozwala na uzyskanie bardzo dużych powiększeń, przy których GO jest bardzo cieniutka, dlatego lepiej użyć statywu. Ja robiłem wszystko z ręki starając się ustawiać jak najmniejszą dziurę w obiektywie i najkrótszy możliwy czas. Zdjęcia robiłem przeważnie seryjnie, aby jak najefektywniej wykorzystać moment podejścia do obiektu Na codzień do mieszka używam tylko Heliosa 58mm (bo tylko taki mam). Jupitera pożyczałem od kumpla na kilka dni. Kilka zdjęć poniżej.

Helios 58mm:

Jupiter 135mm:

Komentarz

• mxdanish
        Uzależniony
        • 2005
        • 632

Witam
        Skorzystam z okazji zbliżonego tematu obiektywów na m42 i zadam pytanie do posiadaczy takowych:
        Czy to : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58314878 jest adapter do własnie tych szkieł?
        Pytam bo jestem zupełnie zielony w tym temacie a mam okazję kupić kilka szkieł za grosze i w tym momencie brakuje mi tylko przejściówki.
        Pozdrawiam
        5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
        RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

• storm
          Bywalec
          • 2004
          • 183

To jest adapter do mocowania canona fd.. nie bedzie pasowal do eos`ow.

Jesli chcesz pod 20d podlaczyc to dla ciebie jest to:
          http://www.allegro.pl/show_item.php?item=58100983

Komentarz

• mxdanish
            Uzależniony
            • 2005
            • 632

Dzięki wielkie Storm
            Już w tym momencie bym wtopił...
            A z drugiej strony to zielonego pojęcia nie mam jakim cudem znalazłem tylko jeden towar tego rodzaju na allegro.....
            5DmII/BG-E6 + 1DmIII | EF 17-40/4 L | EF 28/1.8 | EF 50/1.4 | EF 85/1.8 | EF 70-200/2.8 L
            RS-80N3 | Speedlight 580 EX II + Sigma EF-500 DG Super | Manfrotto 055CLB + 141RC

Komentarz

Pracuję...