Wybór akumulatorków i dylemat z ładowarką

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawlack
    Coś już napisał
    • 2009
    • 76

Wybór akumulatorków i dylemat z ładowarką

Witam!
    Przymierzam się do zakupu 4szt. akumulatorków i (?) ładowarki. Odnośnie akumulatorków zauważyłem kilka tematów, którymi się pokieruje, lecz mam problem z ewentualnym kupnem ładowarki.
    Posiadam dość starą ładowarkę (zdj1) której PCB wygląda tak (zdj2). I tu pojawia się problem. Czy mogę zostawić sobie tą ładowarkę i dokupić tylko aku. czy też koniecznie muszę ją zmienić. Jeśli zostawiłbym ją sobie to czy akumulatorki będą poprawnie pracować, nie będą się powoli niszczyć ?
    Miałem nadzieje że nieco zaoszczędzę zostając przy starej ładowarce, ale nie chcę oszczędzać kosztem niszczenia akumulatorków. Nie ukrywam że ładowarka to prawie zabytek (2004r) i pytam czysto teoretycznie.
    Proszę o porady .
    Pozdrawiam!

1.

2.
  • najeli
    Uzależniony
    • 2008
    • 992

Ja dopiero za trzecim razem kupiłam BC-700. Z "oszczędności".

Głupie to były oszczędności -- dwie pierwsze razem wzięte kosztowały niedużo mniej niż trzecia. Jedna się rozwaliła, a druga nie ciągnie aku z takimi pojemnościami jak są teraz.
    www.najeli.pl * fb.com/najeli.fotografia
    C5 * C5d * C40d * C17-40/4L * C50/1.4 * C85/1.8 * C100/2.8L * C70-200/4L * Samyang 8mm * 430exII

Komentarz

• Adlatus
      Początki nałogu
      • 2010
      • 255

Popieram najeli i również polecam ładowarkę BC-700. Widzę że cena spadła i za ok 80 PLN możesz mieć nową.

Komentarz

• evangelion69
        Bywalec
        • 2009
        • 135

Zainwestuj w nową. Mikroprocesor w ładowarce to podstawa aby szybko nie posadzić ogniw.
        sigpic

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5499

bc-700 + enelopy i tyle w temacie
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• pawlack
            Coś już napisał
            • 2009
            • 76

Okej, mam już tą ładowarkę wraz z akumulatorkami Eneloop 1900/2000mAh i co teraz ? Ładować ? Rozładowywać ? Korzystać z nich ? Nigdzie to nie pisze a nie chce ich osłabić na start.

Komentarz

• ToleDo
              Bywalec
              • 2010
              • 119

Zamieszczone przez pawlack
              Okej, mam już tą ładowarkę wraz z akumulatorkami Eneloop 1900/2000mAh i co teraz ? Ładować ? Rozładowywać ? Korzystać z nich ? Nigdzie to nie pisze a nie chce ich osłabić na start.
              Używać.
              One są wstępnie naładowane.
              Jak się rozładują to dopiero ładować.
              Każdy ma takiego

na jakiego sobie zasłużył.

500D +kit +sigma70-300 APO DG

Komentarz

• pawlack
                Coś już napisał
                • 2009
                • 76

ToleDo,dzięki !

P.S.
                Miło, że gdzieś to napisali...

Komentarz

• Bolek02
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 3225

Są też gotowe zestawy dostępne na aukcjach 4 x ENELOOP w zestawie z ładowarką SANYO. Całość bardzo porządna i w dobrej cenie
                  Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• Maggot
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 286

nie wiem czy o tych samych zestawach mowimy ale to co kiedys bylo dodawane do enelopow z napisem sanyo nijak nie mozna bylo nazwac "porzadna ladowarka". Z reszta nie czesto sie zdarza ze tak popularny temat z taka mnogoscia rozwiazan mozna podsumowac w miare jednoglosnie.

Komentarz

• Jaqbowski
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 18

Bc700+eneloopy. Mam,używam od dłuższego czasu i jestem bardzo zadowolony.

Komentarz

• MariusWA
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 67

Zamieszczone przez Jaqbowski
                        Bc700+eneloopy. Mam,używam od dłuższego czasu i jestem bardzo zadowolony.
                        Ja również mogę się przyłączyć do dobrych opinii o tym zestawie.. fakt ,ze ładowanie najniższym prądem trwa trochę długo ale dla trwałości akumulatorów jestem gotów poczekać ile trzeba

Komentarz

• Zyta
                          • 2011
                          • 6

GP ReCyko+ nie spełniają zapewnień producenta czy wadliwa ładowarka ?

Witam
                          Mam ładowarkę GP, która winna ładować 5 godz. Poprzednie aku kupione razem z nią po krótkim ( w sumie ok.2 lat z dużymi przerwami -choć producent zapewnia 1000godz ) nadawały się do tego, by ciągle się ładowały nie wytrzymując kilkunastu-dziesięciu zdjęć. (Canon A 590 IS) Kupiłam następne GP ReCyko 2100mAh licząc, że przy niezbyt częstym używaniu będą "trzymały" prąd, jak zapowiada producent. Często jednak napis "wymień baterie" zmusił mnie do kupna drugiej pary GP ReCyko. W sumie ładuję ok.14-16 h, by w tygodniu chcąc robić zdjęcia po niezbyt dużej eksploatacji znów przeczytać znajomy napis. I co dziwne - ładowarka po naładowaniu daje sygnał zielonym światełkiem, że już jest OK, jednak po godzinie czy nazajutrz znów świeci na czerwono ładując kilka godz. (bez robienia zdjęć). Co jest grane ? Ułomna ładowarka czy akumulatorki ?
                          Ostatnio edytowany przez Zyta; 40365.

Komentarz

• gadget_zary
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 1046

Moze 1 i 2.
                            Sprawdz na innych akumulatorkach (paczka eneloop'ow ok 30 zl). Jezeli sytuacja sie powtorzy to ladowarka zakonczyla swoj zywot.

Ja mam od chyba 2 lat (albo i dluzej) - BC700 + 12xEneloop - i jak do tej pory 0 problemow z uzywaniem ich z 430ex i myszka bezprzewodowa

Komentarz

• Totalny
                              Dopiero zaczyna
                              • 2011
                              • 33

Witam. Przez moją głupotę podłączyłem do BC700 zasilacz o wyższym natężeniu (niewiele ale wyższym) no i niestety spaliłem ładowarkę.

Na szczęście mam w domu jeszcze dwie ładowarki Hamy, tylko że to z serii tych szybkich i niedrogich.. Nie wiem czy próbować ładować moje eneloopy 2,5k aby nie ucierpiała ich żywotność.

1. Pri. 12v 600mA
                              Sec. dla 4x 5.6 V 800mA

2. 12V 500mA
                              Sec. 5.6V 700mA

Ładować którąś?

Pozdrawiam
                              "Zginęło wielu wspaniałych kierowców rajdowych, lecz odczytuję to jako pech, który w tej dyscyplinie przypłacić można dość szybko życiem. Jest to wielka tragedia, gdy w wyniku rywalizacji sportowej umiera człowiek." - Marian Bublewicz
                              50D plus wiele nadziei.

Komentarz

Pracuję...