Wacom Intuos 4

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • undisputed
    Coś już napisał
    • 2010
    • 99

Wacom Intuos 4

Witam,
    Mam taki problem, iż nie wiem jaki rozmiar tego tabletu kupić- jak myslicie- który bedzie najlepszy? Dodam, że będe wykorzystywał go tylko do obróbki zdjęć (z grafiką nie będe mieć styczności).
    Pozdrawiam
  • Alde
    Początki nałogu
    • 2008
    • 360

A5 powinno wystarczyć ... A4 ma rozmiar brutto A3 wiec trochę miejsca zajmuje na biurku

Komentarz

• undisputed
      Coś już napisał
      • 2010
      • 99

A5 to jest rozmiar S czy M ;>? (tak dla ścisłości sie musze zapytac)

dobra, już wiem- A5 to jest M, czyli 1200-1300zł mnie wyjdzie (troszke dużo ;/ ). bo przypuszczam, że A6, czyli S będzie za mały?
      Ostatnio edytowany przez undisputed; 36933.

Komentarz

• Max13
        Bywalec
        • 2009
        • 238

Używam Intuos 3 - A5 jest najwygodniejszy do zdjec - polecam
        Zeszyt Podróżny

Galeria

Komentarz

• lukaszr
          Bywalec
          • 2009
          • 130

Używam A6 i przyznam szczerze do nauki i obróbki zdjęć wystarczy. Jeżeli masz zamiar korzystać zawodowo i w dużej ilości to polecam jednak A5 - w porównaniu do A6 na A5 robiąc ten samej długości ruch piórkiem masz jakby krótszy ruch na monitorze poprzez co jest to jakby "dokładniejsze". Próbowałem obydwa i przyjemniejszy jest A5 jednakże do moich potrzeb póki co wystarczy A6 (za duża cena). Dodam, że próbowałem też A4 i to zdecydowanie odpada chyba, że jesteś architektem i robisz jakieś duże dziwactwa.

Dodatkowo jeżeli chodzi o tablet to tylko i wyłącznie WACOM. Jeżeli dla początkującego i amatora to wystarczy A6 Bamboo Pen and Touch, ale jeżeli zawodowo to A5 Intuos.

Komentarz

• czarny1999
            Bywalec
            • 2008
            • 119

Mialem podobny dylemat jakis miesiac-dwa temu. Poczatkowo wychodzilem z zalozenia ze im wiekszy tym lepszy. Czytajac wiele opinii doszedlem do wniosku ze sprobuje z A6. Jesli chcesz zajmowac sie stricte obrobka foto to w zupelnosci wystarcza. Przy 24'' ekranie pomniejszylem zakres uzywanego pola na tablecie o okolo 30%. Precyzja pracy na tablecie jest i tak o niebo wyzsza niz w przypadku kozystania z myszki.

Komentarz

• lukaszr
              Bywalec
              • 2009
              • 130

Pomniejszyłeś jeszcze pole pracy na A6 ? Nie masz teraz zbyt małego pola ?

Komentarz

• czarny1999
                Bywalec
                • 2008
                • 119

Zamieszczone przez lukaszr
                Pomniejszyłeś jeszcze pole pracy na A6 ? Nie masz teraz zbyt małego pola ?
                Dokladnie, na pelnym A6 trzeba bylo lekko przesowac reke po tablecie.
                Po pomniejszeniu o okolo 30% wystarcza lekki ruch nadgarstkiem. Precyzja jest wystarczajaca przy odrobinie wprawy (i mowie tu o odrobinie w sensie doslownym~2m-ce uzytkowania).
                Jesli chodzi o benefity plynace z posiadania tabletu dodam tylko, ze po okolo 2ch tygodniach zabawy mialem lekki konflikt na lini ' update sterownikow vs. Windows ' i musialem na jeden wieczor wrocic do myszki - mialem wrazenie ze pracuje lewa reka...

Komentarz

• undisputed
                  Coś już napisał
                  • 2010
                  • 99

to, że bedzie to Wacom to nie mam wogóle wątpliwości, ale w sumie tez pojawia się pytanie czy kupowac intuosa (model, który jest profesjonalny), badź tez może jakiś nizszy model? tablet będe wykorzystywał jedynie do własnych celów- nie planuje wiązać sie w przyszłości z fotografią w celach zarobkowych (choć róznie to bywa, wiec jak to się mówi "nigdy nie mówi nigdy"), ale w każdym razie jak sądzicie- lepiej kupić najlepszy model na którym bede pracował najbliższe pare lat, czy moze coś tanszego z założeniem, że za 1-3lata kupie lepszy model?
                  ps: jeszcze jedno co jest dla mnie bardzo ważne- jestem lewo reczny, wiec intuos jest dla mnie idealny z powodu możliwości obrucenia go- czy bamboo tez posiada taką funkcje?

Komentarz

• czarny1999
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 119

Zamieszczone przez undisputed
                    ... czy bamboo tez posiada taką funkcje?
                    Tak, posiada.
                    Mysle ze na poczatek Bamboo Pen & Touch to sensowne rozwiazanie - moze nawet na wiecej niz pare lat.

Komentarz

• undisputed
                      Coś już napisał
                      • 2010
                      • 99

pewnie nawet nie odczuje różnicy pomiędzy nimi... mam jeszcze jedno pytanie: czy liczba poziomów nacisku ma jakies znaczenie. prawde powiedziawszy to i tak chyba się z tego nie korzysta, bo ustawiam np: pędzel na odpowiednie dla danej pracy paramatry i na nich pracuje, ma to chyba tylko znaczenie przy np: praca artystycznych t.j malowanie itp? mam racje?

Komentarz

• czarny1999
                        Bywalec
                        • 2008
                        • 119

Zamieszczone przez undisputed
                        pewnie nawet nie odczuje różnicy pomiędzy nimi... mam jeszcze jedno pytanie: czy liczba poziomów nacisku ma jakies znaczenie. prawde powiedziawszy to i tak chyba się z tego nie korzysta, bo ustawiam np: pędzel na odpowiednie dla danej pracy paramatry i na nich pracuje, ma to chyba tylko znaczenie przy np: praca artystycznych t.j malowanie itp? mam racje?
                        Bamboo P&T w obecnaj wersji ma chyba cos ponad 1000 poziomow nacisku - nie pamietam dokladnie, mozna sprawdzic wspecyfikacji. Wystarczajaco do zastosowan foto, oraz zabawy z rysowaniem.

Komentarz

• undisputed
                          Coś już napisał
                          • 2010
                          • 99

ok... ale nadal nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie: czy przy zastosowaniach zwiazanych z fotografią (czyt. retuszu) liczba poziomów ma jakies znaczenie, bo z tego co widze w PS CS5 w opcjach pędzla można uzyć opcji, którą jest zależna od nacisku (nie wiem jak sie to nazywa dokładnie, bo nie chce mi się włączać PS'a xD), w każdym razie w czasie retuszu te poziomy nacisku czyba właściwie nie są wykorzystywane?...

Komentarz

• czarny1999
                            Bywalec
                            • 2008
                            • 119

Jesli chodzi Ci o to czy po mocniejszym przycisnieciu pedzla ' rozjezdza ' sie on w PS CS5 to tak, zachowuje sie jak mocno docisniety pedzel w realu (w ramach tego co ustawisz na sowaku - poziom docisk tabletu nim nie steruje - z tego co pamietam) Czy ma to jakies zastosowanie w obrobce foto - w moim przypadku prawie zadne.

Komentarz

• undisputed
                              Coś już napisał
                              • 2010
                              • 99

o to właśnie mi chodziło, czyli wychodzi na to, że liczba poziomów docisku w przypadku korzystania z tabletu do obróbki zdjęc nie ma większego znaczenia dzieki!

Komentarz

Pracuję...