Jestem na kupnie filtrów szarych neutralnych,wdzięczny będę za radę jakie wybrać: Cokin , Hitech.....lub inne. Zastanawiam się czy filtry wymienionych firm nie powodują przebarwień zwłaszcza przy ich łączeniu.Wybierając systemy mocowania,to Cokin wydaje się być praktyczniejszy od filtrów nakręcanych jeśli chodzi o połówki ,bo już filtry pełne szare to chyba nakręcane są lepsze (chociaż nie jestem przekonany) i w tym wypadku myślę o Hoya.I jeszcze jedno,jakie przejścia (twarde,miękkie) wybrać nad morzem a jakie w górach,nie bez znaczenia jest też chyba średnica/wielkość obiektywu , w moim przypadku to 77mm. Nigdy nie bawiłem się tego typu filtrami,więc wiele pytań przychodzi do głowy,chciałbym się dobrze wstrzelić w temat, dlatego każda informacja będzie cenna.Dzięki.
Filtry szare neutralne.
Zwiń
X
-
-
-
używasz ?
z mojego doświadczenia:
- hitech szara połówka - BDB
- hitech szary pełny ND 0.9 (-3EV) - dramat (kupowałem w ciemno sugerując się dobrymi wynikami połówki szarej, różowy zafarb, szkoda kasy)
szarych filtrów cokin unikam ... mam szarego i robi zafarb
szary pełny hitecha wymieniłem na nakręcany marumi i jest OK.7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200Komentarz
-
-
-
pełny szary jest wg mnie praktyczniejszy nakręcany.
W studio hitech powodował lekki zafarb i był trochę uciążliwy w użytkowaniu.
W terenie przy dłuższych czasach dawał potężny różowy zafarb. Poszukam i wyślę Ci sampelka na PW
7D, 5D2, 16-35, 35, 50, 85, 135, 70-200Komentarz
-
Potwierdzam, że zafarb może się pojawić w zależności od czasu i warunków oświetleniowych. Dodatkową wadą jest to, że przy dłuższych czasach czasem wpada lewe światło do obiektywu poprzez szparę między jego końcem a filtrem. Dobrze mieć ze sobą coś do owinięcia końcówki obiektywu.
Z nakręcanym nie powinno być tego kłopotu, więc pod tym względem będzie lepszy.
Komentarz
-
RNz a stosowałeś osłonę przeciw słoneczną? Ciekawe czy jest to rzecz praktyczna i w jakim stopniu się sprawdza,bo z tyłu miedzy obiektywem a filtrem chyba filtr i tak jest nie osłonięty ?Komentarz
-
ja używam szarych Marumi, nakręcanych - mogę śmiało polecić. nie robią mi zafarbów, co przy analogach ma większe znaczenie niż przy cyfrze.Komentarz
-
Komentarz
-
-
Komentarz
-
...kilka dni temu robilem zakupy u kolegi towersivy, miedzy innymi szare filtry. Korzystajac z jego rady zakupilem to co mi zaproponowal :
"filtry oryginały cokina odradzam ze wzgledu na bardzo brzydka dominate na zdjeciach ( mozna duzo o tym poczytac na forach zwiazanych z fotografia krajobrazu ) tutaj zdecydowanie polecam to czego sam używam czyli fitry firmy hitech, nie dosc ze sa tansze to są zdecydowanie lepsze jakosciowo."Komentarz
-
-
A konkretnie to :
Do krajobrazu polecam : filtr cały szary ND 1.2 czyli zjazd o 4 EV do tego połówki ND 0.9 soft oraz ND 1.2 soft.Komentarz
Komentarz