Eneloop w BG-E2N

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rafi_szymon
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 43

Eneloop w BG-E2N

Witam,

przekopałem forum i znalazłem trochę niejednoznacznych opinii w temacie...
    Mam pytanie: czy Eneloopy 2000 mAh w gripie (pod 50D) zadziałają ?
    Wiem, że zwykłe AA o 1,5V tak, ale aku 1,2V ??? - część z Was miało złe doświadczenia, jednym aparat się nie włączył, drugim działał bardzo krótko a u innych było OK.
    Mam już 4 szt. do lampy i BC-700, tak więc dokupienie 6 szt byłoby sporo tańsze niż 2 szt BP-511A...
    Drugie pytanie do użytkowników Eneloopów w gripach: jak wypada porównanie liczby strzelonych fotek przy zestawie Eneloopów vs 2 BP-511A (tu teoretycznie 1600 strzałów...) ?
    50D + 17-55/2.8 IS + 85/1.8 + 70-200/2.8L IS II + BG-E2N
  • chopinx
    Dopiero zaczyna
    • 2008
    • 38

Używam eneloopów w takim gripie, nie zauważyłem żadnych problemów. Nie robiłem testów wydajności ale mam wrażenie że minimalnie mniej fotek na eneloop niż na dwóch ori aku.

Komentarz

• baldhead_72
      Coś już napisał
      • 2011
      • 89

Ja również używam eneloopów w gripie i nie mam żadnych problemów. Zimą rewelacja.
      Cały zestaw jest cięższy z eneloopami niż z dwoma bateriami. Jeśli Ci to nie przeszkadza to mogę z czystym sumieniem polecić.

Komentarz

• ewg
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 1079

Tylko jak naładować szybko 6 ogniw jednocześnie? Koniecznie kilka ładowarek? :-)

Komentarz

• baldhead_72
          Coś już napisał
          • 2011
          • 89

Wystarczy jedna. Ładujesz cztery, potem dwa i już :-D
          Możesz jeszcze kupić ładowarkę która ładuje więcej niż cztery ogniwa jednocześnie.

Komentarz

• ewg
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1079

Zamieszczone przez baldhead_72
            Możesz jeszcze kupić ładowarkę która ładuje więcej niż cztery ogniwa jednocześnie.
            Mogę?

Komentarz

• piday
              Coś już napisał
              • 2008
              • 94

Nie żebym polecał akurat ten model, pierwsze z Googla:
              Discover top battery brands like Duracell, Panasonic, and Energizer at Only Batteries. Find reliable power options for all your devices. Shop now for long-lasting power.

Komentarz

• baldhead_72
                Coś już napisał
                • 2011
                • 89

Oczywiście że można ale pytanie czy jest sens? Takie coś zabiera już trochę miejsca i ciężko do torby zmieścić.
                Moim zdaniem wystarczy BC-900. Przy największym prądzie ładowania 4 akumulatorki naładujesz w ok. 2-2,5h. Jest to chyba jedna z najlepszych ładowarek.

Komentarz

• Bolek02
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 3225

Oczywiście że można i nie ma żadnego problemu, ale po co
                  Lepiej kupić dwa aku BP-511A i zapomnieć o wszelkich problemach
                  Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• rafi_szymon
                    Dopiero zaczyna
                    • 2009
                    • 43

Właśnie przetestowałem swój zestaw na pożyczonych eneloopach 2000mAh:
                    ponad 1000 fotek bez lampy + ok. 2,5 h włączonego wyświetlacza LCD...
                    Bardzo mi się to podoba...

Komentarz

• Bolek02
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 3225

To dobry wynik, ale jeśli body średnio na jednym aku robi 800-1000 zdjęć to jak to pomnożymy razy 2 to dopiero powalający wynik Tylko że niewielu robi na jednej sesji 2000 zdjęć
                      Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Komentarz

• mxw
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 2315

Zamieszczone przez Bolek02
                        To dobry wynik, ale jeśli body średnio na jednym aku robi 800-1000 zdjęć to jak to pomnożymy razy 2 to dopiero powalający wynik
                        tak.

ale jest to już bardzo dobry wynik, kiedyś na AA robiło się 20% tego, co na fabrycznym aku.

i właśnie przyszło mi coś innego do głowy:
                        mam np. stary aparat: 350D z gripem, dobry nowy akumulator NB2LH jest już trudno osiągalny, więc czemu nie odszukać koszyczka na AA do gripa i nie kupić mu 6 eneloopów? jest to koszt na poziomie 45 zł, ale przynajmniej "wiesz co masz".

podobnie zresztą z nowszymi aparatami, gdzie nowy aku jest wielokrotnie droższy, niż 45,-

jedyny problem to jak potem szybko naładować 6 albo 10 albo jeszcze więcej akumulatorów...?

bo za chwilę - z tego powodu - może się okazać, że baterie będą wygodniejsze :grin:

Tylko że niewielu robi na jednej sesji 2000 zdjęć
                        yyy, tzn.?
                        normalnie robi się dużo więcej czy dużo mniej? :wink:
                        pozdro.,
                        m.

Komentarz

• Bolek02
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 3225

Raczej dużo mniej, bo 2000 klapnięć na jeden raz to naprawdę spro. Przynajmniej ja nie znam nikogo takiego.
                          Należy także wziąć pod uwagę, że zdecydowanie łatwiej jest naładować 1 aku niż 6 paluszków

Komentarz

• betinus
                            Bywalec
                            • 2005
                            • 113

Tylko że niewielu robi na jednej sesji 2000 zdjęć
                            Na jednej nie, ale jak masz kilka sesji pod rząd (np. dzień po dniu i jesteś w drodze) to chyba jednak ma człowiek spokój i nie musi się martwić gdzie tu w drodze naładować aku. Pomijam fakt, że chyba ładowanie zwykłych aku wysokim prądem wpływa na ich żywotność, a standardowe ładowarki w zestawie z eneloopami to 4 szt. ładują chyba coś koło 8-10h. więc dwa komplety to już robi się ponad pół dnia.

Chociaż z drugiej strony 2000 strzałów (nie zdjęć), przy ślubie od przygotowań do oczepin + plener to znowu aż tak zabójczo dużo nie jest, aczkolwiek też uważam to już za lekką przesadę.
                            sprzętu kupa... a chęci coraz mniej....

Komentarz

• rafi_szymon
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 43

Kurcze, czy to możliwe ? Ładuję od rana 4 wspomniane eneloopy 2000 mAh i właśnie zauważyłem że BC-700 pokazuje ich różne pojemności (przy FULL) od ok 2300 do ponad 2800...!!! Są nowe - dopiero 3ci raz ładowane... U Was też tak jest/było na początku ich żywota???

Komentarz

Pracuję...