Zdjęcia obrotowe - urządzenie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • goldfin
    Dopiero zaczyna
    • 2009
    • 40

Zdjęcia obrotowe - urządzenie

Witam. Przy okazji budowy urządzenia wykorzystującego silnik krokowy, własny sterownik, wpadłem na pomysł budowy stołu obrotowego do robienia zdjęć przedmiotów w „pseudo 3D” . Idea pracy dosyć prosta: sterownik steruje silnikiem krokowym i obraca go o odpowiedni kąt (do 0,9 stopnia), ten sam sterownik wyzwala migawkę aparatu. Moje pytanie kierują do osób, którym obił się o uszy taki temat. Myślicie, że budowa i sprzedaż takiego stołu może być opłacalna. Czy jest w Polsce zapotrzebowanie na tego typu urządzenia ? Tutaj przedstawiłem rozważanie czysto teoretyczne, natomiast projekt mam już wstępnie rozrysowany. Chętnie wysłucham co myślicie na ten temat
  • deejay24h
    Bywalec
    • 2007
    • 168

Nie wiem czy mowa o tym samym ale w zeszłym roku na targach foto video było coś takiego razem z oprogramowaniem .
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    coś takiego? http://www.youtube.com/watch?v=HNNdrYs9WZ8
    Ostatnio edytowany przez deejay24h; 9310. Powód: Automerged Doublepost
    Canon. skromnie: http://www.gregfoto.pl/gallery

Komentarz

• goldfin
      Dopiero zaczyna
      • 2009
      • 40

Zamieszczone przez deejay24h
      Nie wiem czy mowa o tym samym ale w zeszłym roku na targach foto video było coś takiego razem z oprogramowaniem .
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      coś takiego? http://www.youtube.com/watch?v=HNNdrYs9WZ8
      Tak, to urządzenie mam na myśli. Z polskich ofert znalazłem
      Simplify the creation of product content, lower expenses, and enjoy the diverse benefits of Orbitvu's automated product photography devices.

oraz http://www.topscan3d.net/website/PL/...automatic.html
      Sama elektronika i sterowanie nie jest trudne do zrealizowania. Mam obawy czy podołam części mechanicznej tego urządzenia.

Komentarz

• Adso
        Początki nałogu
        • 2007
        • 310

400 zdjęć żeby zrobić pełny obrót,,,trochę dużo, lepiej chyba nakręcić 10 sek filmu?
        galeria: http://adso.digart.pl/digarty/

Komentarz

• piotrko
          Coś już napisał
          • 2011
          • 50

no tak, bo jak ktoś ma to kupować to musi być w miare estetycznie, bo jak zrobić aby spełniało swoją funkcję, to według mnie kwestia mechaniczna nie jest zbyt trudna.
          w polsce raczej nie znajdziesz nabywców na tego typu sprzęt, polak potrafi i jeśli czegoś takiego będzie potrzebował, to sobie zrobi, ale jeśli wyszedłbyś poza granice to kto wie...

Komentarz

• m-a-r
            Bywalec
            • 2010
            • 113

A mi się wydaje, że to dobry pomysł, żeby to sprzedawać.
            Szukałem takiej platformy i ciężko coś znaleźć a cena kosmicznie droga.
            Coraz więcej klientów się pyta o tego rodzaju zdjecia a i na alledrogo pojawiają się tego rodzaju usługi foto i jak na razie konkurencja nie za duża.
            Jeśli cena byłaby przystępna a jakość i estetyka na przyzwoitym poziomie to byłbym zainteresowany. Od kilku miesięcy się zbieram, żeby coś takiego kupić ale albo mi się nie chce albo nie mam czasu
            W fotografii najważniejsze jest światło.

Komentarz

• goldfin
              Dopiero zaczyna
              • 2009
              • 40

Zamieszczone przez Adso
              400 zdjęć żeby zrobić pełny obrót,,,trochę dużo, lepiej chyba nakręcić 10 sek filmu?
              400 zdjęć to trochę za dużo - mam tu na uwadze żywotność migawki. Piszesz, że lepiej nakręcić 10s filmu . Też pomyślałem, że lepiej zastosować film (taniej, szybciej i obrót jest bardziej precyzyjny), dlaczego jednak wszyscy stosują fotografie ? Skąd wynika zastosowanie aparatu i składanych zdjęć, a nie kamery i płynnego filmu ?
              Sterownik wstępnie zbudowany, teraz jestem na etapie pisania kodu dla AVR. Nie mam pojęcia co wyjdzie z moich planów, nie mam pojęcia czy nie przeceniam swoich możliwości nad zamiary… a co się z tego urodzi to na pewno tu pokażę i opiszę

Komentarz

• Adso
                Początki nałogu
                • 2007
                • 310

Zamieszczone przez goldfin
                400 zdjęć to trochę za dużo - mam tu na uwadze żywotność migawki. Piszesz, że lepiej nakręcić 10s filmu . Też pomyślałem, że lepiej zastosować film (taniej, szybciej i obrót jest bardziej precyzyjny), dlaczego jednak wszyscy stosują fotografie ? Skąd wynika zastosowanie aparatu i składanych zdjęć, a nie kamery i płynnego filmu ?
                może dlatego, że lubimy sobie komplikować życie?

Komentarz

• chuba
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 173

Też nie rozumiem, po co męczyć się ze zdjęciami. Tym bardziej, że większość filmików wyląduje na stronie WWW w rozdziałce 640x480. Nawet gdyby ktoś potrzebował do prezentacji na TV, to film z 5d mkII spokojnie wystarczy.

Jedyne co mi przychodzi do głowy, to możliwość obróbki zdjęć jakimiś crossami (nie mam pojęcia czy da się to samo zrobić z filmem bo jestem zielony w temacie).
                  Minolta x-300 + 50/1.7 + opemus 6 + 3 x cyfra Canon

Komentarz

• Zybi_S
                    Bywalec
                    • 2010
                    • 126

Witam

Zamieszczone przez chuba
                    Też nie rozumiem, po co męczyć się ze zdjęciami. Tym bardziej, że większość filmików wyląduje na stronie WWW w rozdziałce 640x480. Nawet gdyby ktoś potrzebował do prezentacji na TV, to film z 5d mkII spokojnie wystarczy....
                    .
                    Przykłady gotowych animacji:

TopShow3D® — w pełni automatyczne fotostudio 3D/360°. Twórz profesjonalne prezentacje produktów jednym przyciskiem. Tylko 1 aparat, zero retuszu.

Nie przesadzajmy z tymi 400 klatkami.
                    W tych przykładach jest ich z 10 razy mniej.
                    To w zupełności wystarczy aby pokazać coś ze wszystkich (do okoła) stron.

Myślicie że sensowniej by wyglądał filmik z kręcącym się przedmiotem ???

Pozdrawiam

Komentarz

• goldfin
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 40

Dla ciekawskich -> http://sensi.org/~svo/packshotnik/

Komentarz

• Adso
                        Początki nałogu
                        • 2007
                        • 310

Zamieszczone przez Zybi_S
                        Witam

Przykłady gotowych animacji:

TopShow3D® — w pełni automatyczne fotostudio 3D/360°. Twórz profesjonalne prezentacje produktów jednym przyciskiem. Tylko 1 aparat, zero retuszu.

Nie przesadzajmy z tymi 400 klatkami.
                        W tych przykładach jest ich z 10 razy mniej.
                        To w zupełności wystarczy aby pokazać coś ze wszystkich (do okoła) stron.

Myślicie że sensowniej by wyglądał filmik z kręcącym się przedmiotem ???

Pozdrawiam
                        kolega chciał zrobić obrót co 0,9 stopnia więc zakladam, że co krok chce zrobić zdjęcie, wychodzi 400. jesli wystarczy 40 to obrót co 9 stopni. Czy to duzo czy w sam raz tego nie wiem, ale dalej nie rozumiem przewagi fotografowania obrotu nad jego sfilmowaniem?

Komentarz

• goldfin
                          Dopiero zaczyna
                          • 2009
                          • 40

Nie zamierzam robić 400 zdjęć. Napisałem 0,9stopnia mająć na myśli max dokładość (ograniczenia silnika krokowego). Ilość zdjęc na obrót wyznaczę doświadczalnie jak urządzenie zacznie pracować.

"...ale dalej nie rozumiem przewagi fotografowania obrotu nad jego sfilmowaniem?" - powiem szczerze, że ja też . Nie będzie jednak problemu aby zastosować kamerę. Dopiszę dla sterownika fukncję pełnego obrotu z zadaną prędkością i po krzyku.

Komentarz

• latant
                            Początki nałogu
                            • 2009
                            • 410

Zamieszczone przez Adso
                            dalej nie rozumiem przewagi fotografowania obrotu nad jego sfilmowaniem?
                            Przypuszczam, że film o zbliżonej jakości do zdjęć miałby większą objętość.
                            CMEHA - reszta to upgrade

Komentarz

• goldfin
                              Dopiero zaczyna
                              • 2009
                              • 40

Zamieszczone przez latant
                              Przypuszczam, że film o zbliżonej jakości do zdjęć miałby większą objętość.
                              Myślę, że masz rację. Z kilku zdjęć można zrobić animację flash, która będzie niewiele ważyć, z filmem jest trudniej. Ewentualnie (ale to już naciągane), pozostawić z nagrania video „co którąś” klatkę

Komentarz

Pracuję...