Statyw ? jaki ;-)

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • CYNIG
    Uzależniony
    • 2005
    • 694

Zamieszczone przez Polaco
    Nie wiem czy moge, ale chcialbym zadac pewne pytanko na temat tych statywow Manfrotto i Gitzo. Czy jak macie na nich aparat z jakims tele (np. 70-200) i ustawiacie aparat na kadr pionowy, to czy Wam "zjezdza" zestawik, tzn. lufa opada ? (bez skojarzen ).
    W duzej mierze zalezy to od tego jaki zestaw wybierzesz (zwlaszcza glowice).

Od dluzszego czasu uzywam 055 NAT oraz glowice kulowa 268 a takze 410 z przekladnia slimakowa (wszystko manfrotto). Pomimo zakladanie Pentacona 500/5,6 (mysle ze wagowo podobnie) niw stwierdzilem zadnego opadania. Natomiast zjawisko takie wystepowalo przy glowicy 352RC juz z obiektywem 100-300/4,5-5,6 - czyli w sumie stosunkowo lekkim.
    https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Polaco
      Pełne uzależnienie
      • 2005
      • 1135

To znaczy ze trzeba bedzie zabrac ze soba najciezszy obiektyw i sprawdzic, hmmm, a myslalem ze w takim sprzecie takie rzeczy sie nie zdarzaja
      Canon 20D + kit, Tamron 28-75 F/2.8, Canon 70-200 F/4, w planach cala reszta
      Troche moich knotow

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez Polaco
        a myslalem ze w takim sprzecie takie rzeczy sie nie zdarzaja
        Tyle ze "taki sprzet" to spora gama roznych produktow a nie ze Manfrotto = zawsze doskonaly.
        To czy zjezdza czy nie - zalezy czy dobrze sobie dopasujesz zestaw z tej gamy do swoich potrzeb (waga statywu+glowica vs udzwig vs wymiary vs maksymalne/minimalne rozlozenie vs 3d czy glowica itp itd).
        Moje glowice sa stabilne przy maksymalnym obciazeniu, ale jesli kupisz glowice z udzwigiem 2kg a wpakujesz na nia body z gripem i np Sigme 70-200 2.8 EX to sie nie zdziw gdy ci zjedzie z kadru pionowego

Komentarz

• mapa
          Dopiero zaczyna
          • 2005
          • 15

Od dwóch lat używam Velbon Sherpa 450. Jego cena to ok 350 -400 zł. Nie jest drogi ale przynajmniej jak dla mnie dobry. EOS 300 z gripem + Tamron 75-300 trzyma sie na nim bez zastrzeżeń. No chyba że chcesz mieć inny napis na jednej z nóg statywu. Niektórzy to lubią...

Komentarz

• birez
            Uzależniony
            • 2005
            • 609

Na wstepie, witam wszystkich na forum

A tera do rzeczy:

Sherpa owszem, dobra (mam 600R). Niemniej jednak, glowice, to IMHO mogla by miec lepsza. Przy zalozonym jakims ciezszym szkle (Jupiter 200mm), praktycznie zawsze zdaza mi sie, ze pomiedzy wykadrowaniem a usztywnieniem, obiektyw osuwa sie w dol o kilka stopni. O ile mozna to zwalic na moja nieudolnosc to jednak mozna by ulatwic sprawe monujac osobne "sruby" do roznych osi przesuwu lub ta jedna w taki sposob, zeby jej przekrecenie nie wiazalo sie z ruchem glowicy.
            A i nie mozna zapomniec, ze po wysunieciu srodkowej kolumny, mozna sobie ja latwo odkrecic
            Inna sprawa, ze ta szybkozlaczka ma u mnie tendencje do odkrecania sie od aparatu (ale to juz w ekstremalnych sytuacjach - jakies kosmiczne konstrukcje w stylu mieszki + jupitery)
            (Niezly psuj ze mnie )

Ale pomimo to i tak uwazam, ze to byly dobrze wydane pieniadze.

Komentarz

Pracuję...