Docinanie filtra

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dziobolek
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 2634

Zamieszczone przez qubus23
    czas naswietlan skracam poprzez wywalenie tego filtra fabrycznego...
    Możesz mi wyjaśnić proszę, co wspólnego ma filtr na matrycy z pomiarem???

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• Kolaj
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 3293

Zamieszczone przez dziobolek
      Możesz mi wyjaśnić proszę, co wspólnego ma filtr na matrycy z pomiarem???

Pozdrówka!
      Nie z pomiarem, tylko z czasem naświetlania. To proste. Kolega chce fotografować w IR. Oryginalny filtr przed matrycą wycina prawie całość IR, więc trzeba znacznie dłużej naświetlać. Ot i cała filozofia.

Komentarz

• qubus23
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 29

filtr wsadzony.
        przy okazji, jakby ktos sie bawil w ymiane filtra. Jak usuniemy fabrycznyfiltr to w ramce zostaje troche kleju, ktory ten filtr trzymal. Zadne nozyki, male srubokrety - nic tego nie usunie, to jest twarde jak diabli.
        Bierzemy taka ramke i udajemy sie do stomatologa proszac by nam to wiertelkiem wydlubal - wychodzi idealnie

aparat zlozylem, zdjecia wychodza, bez poronania lepiej, biel jest super.
        ALE... troszke sie gubi AF. Jest to oczywiste z punktu widzenia fizyki, juz wyczulem obiektyw i le mam go skorygowac ale jednak mnie to wkurza.
        Zostaly mi skrawki HOYA R72 wiec je ciachnalem dodatkowo i polozylem nad sensorem AF. Delikatnie na razie , nic nie wklejam.
        Jest zdecydowanie lepiej , zdjecia juz sa prawie ostre no ale prawie.
        Czy ktos ma jakis pomysl jak to jeszcze udoskonalic?

swietna jest taka dlubanina
        :grin:
        50d

Komentarz

• Norma
          • 2010
          • 3

Ale się ubawiłam czytając to wszystko Kurcze... wizyty u szklarzy, optyków i dodatkowo u stomatologa! Podziwiam kolegę za determinację Jestem ciekawa efektów, o których mówisz. Może wrzucić kilka zdjęć?

Dodatkowo chciałam zapytać jak sprawa podczerwieni i filtrów IR ma się w nowszych modelach Canona, np d500.. czy tutaj tez istnieje problem z fabrycznie wbudowanym filtrem blokującym dopływ tego światła czerwonego, którego tak z zimną krwią wydłubałeś? Pozdrawiam!

Komentarz

• astroadamo
            Coś już napisał
            • 2009
            • 87

Zamieszczone przez Norma
            Ale się ubawiłam czytając to wszystko Kurcze... wizyty u szklarzy, optyków i dodatkowo u stomatologa! Podziwiam kolegę za determinację Jestem ciekawa efektów, o których mówisz. Może wrzucić kilka zdjęć?

Dodatkowo chciałam zapytać jak sprawa podczerwieni i filtrów IR ma się w nowszych modelach Canona, np d500.. czy tutaj tez istnieje problem z fabrycznie wbudowanym filtrem blokującym dopływ tego światła czerwonego, którego tak z zimną krwią wydłubałeś? Pozdrawiam!
            Takie filtry są montowane fabrycznie w większości lustrzanek, w 500D też.
            Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 , C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Komentarz

• Norma
              • 2010
              • 3

Czy mimo tego mozna w jakiś sposób to "obejść" nie demontująć aparatu...? Chcę po prostu znać możliwości tego aparatu do wykonywania zdjęć IR..

Komentarz

• astroadamo
                Coś już napisał
                • 2009
                • 87

Nie da rady. Możesz robić fotki z oryginalnym filtrem ale przygotuj się na czasy rzędu 10-30s iwysokie iso.
                Canon 5D, Canon 40D, C 17-40 , C 85/1,8, C 50/1.8, Soligor 100/3.5, Raynox DCR 250, Hitech Cokin i inne

Komentarz

Pracuję...