Macro B&W czy Hama ?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Koko

Macro B&W czy Hama ?

Witam.

Mam krótkie pytanko Które z tych soczewek macro są ok ?

B&W Macro + 10 52 E
    czy
    HAMA +10 Macro

ewentualnie jakąś inną (jeśli znacie coś lepszego) polecacie ?
    Cena do 150zł.

Pozdrawiam.

P.S. Aparat to oczywiście Canon A70 Więc chyba jakiejś super wypas za 500zł nie potrzeba ?
  • CYNIG
    Uzależniony
    • 2005
    • 694

+10 !!!!
    proponowalbym najpierw sprawdzic na pozyczonej soczewce czy wynik Cie satysfakcjonuje. Ja uwazam ze powyzej +4 spadek jakosci jest zbyt drastyczny. Ale przetestuj moze z Twoim aparatem lepiej to zagra.
    https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Tomasz Kolorowy
      Dopiero zaczyna
      • 2005
      • 34

Zamieszczone przez Koko
      Witam.

Mam krótkie pytanko Które z tych soczewek macro są ok ?

B&W Macro + 10 52 E
      czy
      HAMA +10 Macro

Cena do 150zł.

Pozdrawiam.

P.S. Aparat to oczywiście Canon A70 Więc chyba jakiejś super wypas za 500zł nie potrzeba ?
      Zdecydowanie B+W (chyba B+W miałeś na myśli? ), toż to niebo a ziemia, zarówno w jakości jak i w cenie
      Ewentualnie pośrednio - firmy HOYA.

Zamieszczone przez CYNIG
      +10 !!!!
      proponowalbym najpierw sprawdzic na pozyczonej soczewce czy wynik Cie satysfakcjonuje. Ja uwazam ze powyzej +4 spadek jakosci jest zbyt drastyczny. Ale przetestuj moze z Twoim aparatem lepiej to zagra.
      Zgadzam się z kolegą CYNIG, no chyba, że faktycznie zakupisz B+W jakąś B+W o mocy +10D, ale tak czy inaczej to już bardzo mocne szkło, i GO będzie mini.

Ja proponuję +4D lub dwie: +2D i +4D, minimum HOYA, a najlepiej B+W.

Tylko pamiętaj, aby zakładać na obiektyw najpierw słabszą soczewkę, a na nią mocniejszą.
      Ostatnio edytowany przez Tomasz Kolorowy; 2374.

Komentarz

• Koko

Dziękuje za odpowiedz, sęk w tym że nikt z moich znajomych nie posiada soczekek makro

Więc może coś takiego:
        http://www.allegro.pl/show_item.php?item=53126049 +4 Hama
        a może lepiej to
        http://www.allegro.pl/show_item.php?item=52870725 +1,+2,+4, 52mm MATIN

???

Bardzo proszę o pomoc, lubie zdjęcia macro ale teraz chciałbym może jakąś soczewką sobie pomóc.

@Tomasz

Firma B&W
        Ostatnio edytowany przez Gość; 2400.

Komentarz

• CYNIG
          Uzależniony
          • 2005
          • 694

Trudno tak doradzac, ja kiedys kupilem soczewke +4. Zobaczylem jakie daje efekty i jakie ma + i -. I na tej podstawie planowalem dalsze zakupy sprzetu do makro
          https://500px.com/tkasiak/galleries

Komentarz

• Tomasz Kolorowy
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 34

Zamieszczone przez Koko
            Walnęli się w nazwie firmy - patrz po prawej stronie na logo

BTW widzisz od razu też cenę

Komentarz

• Koko

@Tomasz - racja wogóle nie zauważyłem

@ CYNIG - dlatego zaptałem tutaj wiem że samemu lepiej się do tego nie pchać tj. poczytałem troszkę po forum i wiem żeby raczej omijać "dziwne" firmy.

Szukam przez google.pl soczewek Hoya aby były np. +1,+2,+4 (chyba taniej wychodzi) bo osobno znalazłem tylko +4 za 70zł i jakoś mi nie idzie.

A może to:
              http://www.foto-net.pl/sklep/pokaz_karte.php?&idt=1596 - HAKUBA ?

Komentarz

• Tomasz Kolorowy
                Dopiero zaczyna
                • 2005
                • 34

Koko, odbierz wiadomość prywatną.

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12226

Zamieszczone przez Tomasz Kolorowy
                  Zdecydowanie B+W (chyba B+W miałeś na myśli? ), toż to niebo a ziemia, zarówno w jakości jak i w cenie
                  Ewentualnie pośrednio - firmy HOYA.
                  nie bylbym tak zdecydowany. mam +2D B+W i +3D Hoyi i roznicy jakosciowej miedzy nimi nie widze. obie kupowane jako samodzielne soczewki, nie w zestawach, gdzie producenci upychaja szajs.

obie soczewki wyraznie bija po aberracjach, co niestety kole w oczy na zdjeciach bialych kwiatkow. bez soczewek efektu nie ma. az boje sie pomyslec o +10D... trzeba byc bardzo zdesperowanym, zeby taki szajs kupowac... ;-)
                  www albo tez flickr

Komentarz

• akustyk
                    gajowy
                    • 2004
                    • 12226

Zamieszczone przez Koko
                    Witam.
                    Cena do 150zł.
                    Helios 44. za 50zl na allegro. przykladasz przednia soczewka do obiektywu i masz taka skale odwzorowania, ze mozesz praktycznie robic tzw. "mikrofony"
                    www albo tez flickr

Komentarz

• Tomasz Kolorowy
                      Dopiero zaczyna
                      • 2005
                      • 34

Zamieszczone przez akustyk
                      nie bylbym tak zdecydowany. mam +2D B+W i +3D Hoyi i roznicy jakosciowej miedzy nimi nie widze. obie kupowane jako samodzielne soczewki, nie w zestawach, gdzie producenci upychaja szajs.

obie soczewki wyraznie bija po aberracjach, co niestety kole w oczy na zdjeciach bialych kwiatkow. bez soczewek efektu nie ma. az boje sie pomyslec o +10D... trzeba byc bardzo zdesperowanym, zeby taki szajs kupowac... ;-)
                      Hm, nie widzisz różnicy pomiędzy HOYA i B+W?
                      Ja takową widzę (może to takie moje makro-zboczenie ), testowałem już HAMA, MATIN, SOLIGOR, HOYA i B+W.
                      Pierwsze trzy odpadają na starcie, HOYA i B+W - w zależności od funduszy, jako że B+W prawie dwa razy droższe.

A tak na marginesie, nie powinno się stosować dwóch soczewek różnych firm jednocześnie - duża utrata jakości.

Odnośnie odwrotnego mocowania szkieł typu ten Helios - również testowałem, ale napisać mogę więcej dopiero później, teraz lecę na obiad, bo m ostygnie

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12226

Hm, nie widzisz różnicy pomiędzy HOYA i B+W?
                        powiem tak: nie bawilem sie w mierzenie ile pikseli niebieskiej ramki daje wokol bialego kwiatka Hoya a ile B+W. obchodzi mnie tylko tyle, ze oba psuja jakosc. dlatego wole nakrecac pierscienie.

inna kwestia, ze ja nie robie makro, tylko co najwyzej czasem potrzebuje blizej podejsc do kwiatka. z lenistwa czasem biore soczewki, ale wole pierscienie

Pierwsze trzy odpadają na starcie, HOYA i B+W - w zależności od funduszy, jako że B+W prawie dwa razy droższe.
                        i wcale nie dwa razy lepsze.

A tak na marginesie, nie powinno się stosować dwóch soczewek różnych firm jednocześnie - duża utrata jakości.
                        no wiesz... im mniej tym lepiej. zero najlepiej ;-)
                        www albo tez flickr

Komentarz

• Koko

Ojciec ma jakiegoś Zenita spróbuje z obiektywem
                          A co do soczewki to w takim razie +4 na początek chyba wystarczy.
                          Dobrze że jest to forum i w +10 się nie wpakowałem

Pozdrawiam.

Komentarz

• Tomasz Kolorowy
                            Dopiero zaczyna
                            • 2005
                            • 34

powiem tak: nie bawilem sie w mierzenie ile pikseli niebieskiej ramki daje wokol bialego kwiatka Hoya a ile B+W. obchodzi mnie tylko tyle, ze oba psuja jakosc. dlatego wole nakrecac pierscienie.
                            To fakt, ale nie jest z tym tak źle - patrz fotki makro na mojej stronce.

inna kwestia, ze ja nie robie makro, tylko co najwyzej czasem potrzebuje blizej podejsc do kwiatka. z lenistwa czasem biore soczewki, ale wole pierscienie
                            Kwiatek nie odleci, więc soczewka zbędna, no ale to lenistwo ... )

i wcale nie dwa razy lepsze.
                            To prawda, dlatego optymalnym rozwiązaniem jest firma HOYA, ponieważ oferuje dużo lepszą jakość aniżeli Matin czy HAMA, a jednocześnie trochę gorszą od B+W.

no wiesz... im mniej tym lepiej. zero najlepiej ;-)

no wiesz ... nie posiadając odpowiedniego obiektywu makro, albo 1500 zł na niego, trzeba kombinować.

(...) z lenistwa czasem biore soczewki, ale wole pierscienie
                            Tak, ale kolega Koko nie ma SLR'a, tylko kompakt, więc pierścienie odpadają.

Jeszcze kilka tygodni temu strzelałem Olympusem z serii C, więc wiem, jak to jest.
                            Obecnie, mając SLR'a, także zainteresowałem się pierścieniami ( ze względu na brak funduszy - narazie tymi na M42 8) ), na dniach będę biegał po łąkach i testował.

Komentarz

• akustyk
                              gajowy
                              • 2004
                              • 12226

Obecnie, mając SLR'a, także zainteresowałem się pierścieniami ( ze względu na brak funduszy - narazie tymi na M42 8) ), na dniach będę biegał po łąkach i testował.

hehe... tylko M42 ;-) M42 rocks!
                              www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...